Sinan Şen

Sinan Şen

Kibir

Kibir

Ka’bü’l-Ahbâr’dan gelen bir rivayet şöyledir; Kibirli olan kişiler, kıyamet günü insan görünümünde ama boyları tohum taneleri gibi gelirler. Bu kişileri zillet her tarafından kuşatmıştır. Cehenneme sürüklenirler ve orada bulunan cehennem ehli pisliklerinden yer, içerler.

Bir gün, Hz. Hüseyin (r.a) yoksulların olduğu bir mekandan geçiyordu. Oturmuşlar ve bir şeyler yiyorlardı. Bu kişilerin sofrada yedikleri, sadece kemik parçaları idi. Hz. Hüseyin’i sofralarına davet ettiler.

O da “Allah kibirlenenleri sevmez” dedi ve davete icabet etti. O kişilerle beraber, üzerinde neredeyse et olmayan kemiklerden sıyırıp yemeye başladı. Orada bulunan kişilerin de bu davetlerinden memnun oldu ve; “Ben davetinize icabet ettim, siz de benim davetime icabet etmez misiniz? dedi. Orada bulunan herkes, Hz. Hüseyin’in evine gittiler. Hz. Hüseyin evinde bulunan hizmetçisine, “Evde ne yiyecek varsa, bu kardeşlerime ver” buyurdu. Sofralar kuruldu hep beraber yemeklerini yediler. Geri kalanını ise alıp evlerine götürdüler.”

Ebu Hureyre (r.a)’den gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Şu üç kimse ile Allah, kıyâmet günü konuşmaz ve onlara rahmet nazarı ile bakmaz. Bunlar, zina eden yaşlı, yalan söyleyen padişah ve kibirli fakirdir.” (Ahmed, el-Müsned, 2/780.)

Yine Ebu Hureyre (r.a)’den gelen başka bir rivayette Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Cennete girecek üç kişi ile cehenneme girecek üç kişi bana gösterildi.

Cennete girecek üç kişi; Şehid, köle (Köle ki, yaptığı işlerden dolayı Rabbine ibadet etmeyi terk etmedi), çoluk çocuk sahibi olan zayıf ve fakir kimse.

İlk önce cehenneme girecek olan üç kişi şunlardır;

Haksız yere ona buna sataşan zalim yönetici, malının zekatını vermeyen zengin ve kibrinden dolayı rızkının peşine düşmeyen fakir.” (Ahmed, el-Müsned, 2/425.)

Şanı çok yüce olan Allah Teâlâ, şu üç sınıf insana çok öfkelenir. Bunların içerisinde daha çok öfkelendiği kimseler de vardır. Fasık, günahkârlara öfkelenir ama yaşlı olduğu halde günah işlemeye devam edene daha çok öfkelenir. Cimrilere öfkelenir ama zengin olduğu halde cimri olanlara daha çok öfkelenir. Kibirli olanlara öfkelenir ama fakir olduğu halde kibirli olanlara daha çok öfkelenir. Allah (c.c), üç sınıf insanı sever ama bunlar içerisinde daha çok sevdikleri vardır. Allah (c.c), takva sahiplerini sever ama genç takva sahiplerini daha çok sever. Allah (c.c) cömertleri sever ama fakir olduğu halde cömert olanları daha çok sever. Allah, tevazu sahiplerini sever ama zengin olduğu halde tevazu sahibi olanları daha çok sever.

Rabbimiz bizleri sevsin, Rabbimizin sevdiği işleri yapmakta bizlere azim ve sabır versin. Amin.

Gününüz hayırlı, bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi
SON YAZILAR