Halil Han

Halil Han

Karlı Bir Gece Vakti: Bir Roman Konya’sı

Karlı Bir Gece Vakti: Bir Roman Konya’sı

Kıymetli Hoca’m İsmail Özen’nin büyük bir emek ve birikimle ilmek ilmek dokuduğu, İsmet Özel’in bir şiirinden mülhem “Karlı Bir Gece Vakti” ismini verdiği romanı, 5 Şubat itibariyle raflardaki yerini aldı. Roman, her ne kadar “28 Şubat’ın çetrefilli atmosferini” anlatsa da “İslamcı” bir erkekle “seküler” bir kızın aşkı üzerine kurgulanmış. Bir üniversite öğrencisinin gözünden anlatılan romanda, dönemin karanlık ve puslu havasını; çelişkileri, tutunamayışları, savruluşları görmek mümkün. Özellikle 90’lı yılların sonlarında üniversite okuyan “İslamcıların” büyük oranda kendilerini bulacakları bu roman, her yönüyle fevkalade bir işçiliğin ürünü olmuş.

Ne kadar şanslıyız ki roman Konya’da geçiyor. Yazar; her gün yürüyüp geçtiğimiz, durup beklediğimiz, oturup sohbet ettiğimiz mekânlara zamanın ruhunu üflüyor. “Ey kalbimin içinde uyuyan şehir – Sezai Karakoç” epigrafıyla anlattığı metinde, Konya için;

“Vedalaştıktan sonra Mevlâna Caddesi’nden bedestene doğru yürüdüm… Sonra Bulgur Tekke Camii’ne gidip üstü açık namazgâhta, büyük taş mihrabın önünde ikindi namazını kıldım. Serin taş sütunlardan birine dayanıp uzun süre oturdum; hava yavaş yavaş kararırken masmavi, duru gökyüzüne baktım. Konya en çok buydu; berrak gökyüzü ve damıtılmış maviliğin altında taş rengi, taş sertliği ve ardında bir derinlik, dinginlik ve yumuşak olduğunu hissettiren açıklık, apaçıklık… Bu dümdüz bozkır şehrinin bir labirenti andıran sokaklarının arasında bir şey sakladığını düşünür ve bazen onu ararım.” ifadelerini kullanıyor. 

Roman, Konya’da geçmesine ve bir dönemin puslu havasını anlatmasına rağmen ne mekân ne de dönem romanıdır. Verilen mücadelenin, yaşanan aşkın zaman ve mekân bağlantısı; yazarın kusursuz üslubu, merak unsurunu her daim canlı tutan kurgusu ve boğmayan derinlikli analizleriyle hassas bir dengede tutulmuş; bu sayede roman hem evrenselliği hem de çağını yakalayabilmiştir. Olay ve kurgu, derin analizlere kurban edilmemiş; roman akıcılığı, düğüm ve çözümlerle pekiştirilmiş; tahmin edilebilir sürprizler, tahmin edilemez bir tarzda okuyucuya sunulmuştur.

Karlı Bir Gece Vakti, iki önemli öykü kitabı da bulunan İsmail Özen’in ilk romanıdır. İsmail Hoca’m, Konya’da yaşamakta ve Konya’yı yaşamaktadır. Romanın satır aralarında bunu net bir şekilde görebilirsiniz. Yılın romanı olabilecek bir üslup ve içeriğe sahip böyle bir romanda mekân olarak Konya’nın kullanılması, Konya’da yaşayan ben ve benim gibi okuma sevdalıları için paha biçilemez bir haz da sunuyor. Yolu, bahtı açık olsun. Okuru bol olsun. Romanı, yerel kitapçılardan ve ulusal çapta satış yapan dijital platformlardan temin edebilirsiniz. Okuduğunuzda göreceksiniz ki içinde yaşadığımız bu güzel şehrin her semtine, her sokağına birilerinin mücadelesi ve gözyaşı sinmiş. Biraz yavaşlayabilirsek, kim bilir, belki biz de kahkahalara karışmış hıçkırıkları, kavgaların ortasında kurulabilen dostlukları ve inzali, görebiliriz.

Bâkî selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Han Arşivi
SON YAZILAR