A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî sorular ve cevapları

Fıkhî sorular ve cevapları

S.1) Hocam; Konya dışından yazıyorum. Bir yıllık evliyiz. Karım gündüzleri oruç tutuyor, geceleri de şeyhleri zikir vermiş onu yapıyor. Benim yanıma gelmiyor. Yatarken de çarşafı ile yatıyor. Şeyhim beni görür diyerek öyle yatıyor. Yuvamız yıkılmaması bize yardımcı olur musunuz?

C.1) Bir kadın kocasının izni olmadan nafile oruç tutamaz. Kocası izin vermedikçe nafile ile meşgul olamaz. Bu nasıl bir şeyhmiş ki kadın müridini kontrol ediyor. Bu adam röntgencimi ki geceleri yatak odasına giriyor. Bu çok yanlış bir yönlendirmedir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Bir koca karısını yatağına çağırırda hiç özrü olmadığı halde kocasının yatağına gelmezse Allah (C.C) ve melekleri o kadına lanet eder

Bu kadının durumu tehlikededir. O işten vazgeçsin seni üzmesin bu yuva yıkılmasın. Aksi halde böyle yuvalar uzun ömürlü olmaz.

S.2) Hocam: Yurt dışından yazıyorum. Eşim düşük yaptı. Kaç gün sonra eşimle cinsel temas yapabilirim? Açıklar mısınız?

C.2) Hanefi Mezhebine göre; eğer düşük olan çocuğun eli, ayağı belli ise loğusalık dönemi başlar. Kan kesilinceye kadar cinsel temas yapamazsınız. Kan kesilip temizlendikten sonra cinsel temas kurabilirsiniz. Şayet düşük olan çocuğun eli, ayağı ve diğer organları belli değilse kan kesildikten sonra cinsel temas kurabilirsiniz. Kan gelirken cinsel ilişki kurmayın.

S.3) Hocam; Ben Rusya’dayım. Sizi YouTube’den takip ediyorum. Karım Konya’da ikamet ediyor. Ben burada iş yapabilmem için bir Rus kadını ile geçici evlilik yapmak istiyorum. Evlenebilir miyim? Açıklar mısınız?

C.3) Ehli kitap bir kadınla evlenebilirsiniz. Dinsiz ateist bir kadınla evlenemezsiniz. Birde şartlı nikâh olmaz caiz değildir. Ben işimi alıncaya kadar evleneyim, sonra onu boşarım diyemezsiniz caiz değildir. Ciddi bir evlilik yapacaksınız. 4 mezhebe göre muta nikâhı (şartlı nikâh) caiz değildir.

S.4) Hocam; Ben Urfa’dan yazıyorum. Bizim köylerde Cuma Geceleri nikâh tazeleniyor. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.4) Bizim çocukluğumuzda Anadolu’da Cuma Geceleri nikâh tazeleme yaparlardı. Bu nikâh tazeleme şu açıdan doğru değildir.

1- Bu nikâh tazeleme ve yenileme işleminde bir adet vardır. Nikâh bayatlamaz, eskimez. Bir kimsenin nikâhı ya vardır veya yoktur. Nikâh öyle tazelemekle olmaz. Nikâh bozulursa iki erkek şahitle kıyılır. Yoksa öyle nikâh kıyma olmaz.

2- Bilindiği gibi nikâh bir akittir. Erkek ve kadının veya vekillerinin orada bulunması lazımdır. Oysa erkek camide var, ancak kadın veya vekili camide yoktur. Tek taraflı nikâh olmaz.

3- Nikâhın şartlarından birisi de 2 erkek şahidin bulunması, icap ve kabul şartıdır. Yani hem erkek hem de kadın aldım kabul ettim demesi şarttır. O ortamda yani camide o da yoktur. Bu tür tatbikatın İslam’la ve nikâhla hiçbir ilgisi yoktur.

S.5) Benim küçük kardeşim sarhoşken karısına seni boşadım demiş. Sorduk sarhoş olduğu için bir şey olmaz dediler. Ne dersiniz?

C.5) İman ve nikâh gibi şeylerde şaka olmaz. Onun şakası da ciddidir. Sarhoş kendi isteği ile içiyor sarhoş oluyor. Bu şekilde boşamışsa boşanmış olur. Bir defa söylemişse 3 talaktan birisi gider. 2 talakla karısı ile evliliği devam eder.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; bu konuda ister bir ilaçtan ister bir içecekten sarhoş olmuşsa veya silah zoruyla, baskı ve tehditle boşama olmuşsa o zaman o boşama sayılmaz.

Ancak bir kimse kendi istek ve arzusu ile içki içerse o zaman boşama olursa boşanmış olurlar.

(Kaynak: M. Konyalı; s. 633)

S.6) Hocam; Bizim fabrikamız var. Elimizde mallarımız var. Biz dış ülkelere ihracat yapıyoruz. Zekâtı nasıl hesaplarız? Açıklar mısınız?

C.6) Siz zekât ayınız gelince mevcut malların toptan satış fiyatına göre hesaplarsınız. Mevcut paranızı alacaklarınızı Önünüzdeki ödenecek borçlarınızı düşersiniz. Kalanın kırkta birini (1/40) zekât olarak verirsiniz. Devlete vereceğiniz vergiyi zekâttan düşemezsiniz. Çünkü verginin harcanan yerleri belli, vergi zekâta mahsup edilemez.

S.7) Hocam; Kayınvalide genç, damat bey kayınvalidesi ile öpüşüyorsa  veya elini öperken şehvetlenme oluyorsa nikâhına bir zarar gelir mi? Açıklar mısınız?

C.7) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi Mezhebine göre; Bir damat kayınvalidesi ile öpüşürken veya elini tuttuğu zaman şehvetlenme olursa karısı ona haram olur, evlilik sona erer. Şehvetlenme akıldan bir şey geçirmek değil bizzat cinsel organlarının uyanması şehvet duymasıdır.

Şafii Mezhebine göre; Böyle yapmakla büyük bir vebal altına girer, büyük günah kazanır. Ancak nikâhına bir zarar gelmez.

Günümüzde bu fıkıh kuralları bilinmediği için farkında olmadan karısı Hanefi Mezhebine göre; haram olur. Bundan kaçınmak lazımdır.

S.8) Hocam; Konya dışından yazıyorum. Evde annem altın bıçak, altın kaşık, altın çatal kullanıyor. Ben bu doğru değil diyorum. Beni dinlemiyorlar. Hocam bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.8) Bir Müslüman altın tabak, altın kaşık, altın çatal kullanması haramdır. Annen yanlış yapıyor, günaha giriyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Gümüş ve altın kaptan su içen, karnına ateş doldurmuş olur” (Kaynak: Buhari – Müslim)

Başka bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulur: “Altın ve gümüş kaptan yiyen içen kimse karnına cehennem ateşi doldurur” (Kaynak: Müslim)

Annenizin yaptığı doğru değil günahtır.

Fi emanillah maas selame

Dua ve Selamlar. 21.02.2022

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR