Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

HAYDUT DEVLET

HAYDUT DEVLET

Dünya da haydutlukla suçlanan devlet veya devletler var mıdır, haydut devlet tanımı nasıl yapılır veya haydut devlet ya da devletler hangileridir diye sorsak eminin pek çok şekilde cevap verilebilir bu soruya.

Dünyanın dört bir tarafından da pek çok haydut devlet saymak mümkün.

Mesela Philadelphia'da Aşkenazi Yahudi göçmenlerin çocuğu olarak dünyaya gelen ve dünyaya dilbilimci, filozof, bilişsel bilimci, tarihçi, sosyal eleştirmen ve politik aktivist olarak tanıtılan Avram Noam Chomsky en büyük terör örgütünün ABD olduğunu söylemişti.

Bu tanım, kendisi de haydut bir devlet başkanı olarak tanımlanan biri olan oğul Bush Doktrinince tanımlanan terör açıklamasına en uygun karşılık oluyormuş. 

Haydut devlet, tanımına gelince;

Kural tanımayan devlet veya kanunsuz devlet olarak küresel barışı tehdit eden, ne yapacakları önceden tahmin edilemeyen, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasına yardım eden, kendi halklarına merhametsizce davranan devletler bu tanıma giriyor.

Dahası komşularını tehdit eden ve katı bir şekilde tarafı oldukları uluslararası antlaşmaları ihlal eden, terörizmi destekleyen, hatta bunu siyasetlerinde bir araç olarak kullandıkları iddia edilen devletler için haydut devletler deniliyor.

Dahası da var; Küresel kapitalist sisteme uyum sağlamayı reddeden ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hayati çıkarlarını tehdit eden bu devletler bir anda haydut devler sınıfına dâhil ediliveriyor.

Uluslararası ilişkilerde kullanılan basit bir terim gibi görülmesine rağmen haydut devlet olarak tanımlananlar her zaman politik ilişkileri devam eden ancak ağır ekonomik ambargolarla birlikte çoğunlukla askerî müdahalelere maruz kalacak ülkeler olarak görülüyorlar.

Gelelim bu devletlerin kim olduklarını isimlendirmeye:

Yukarıdaki ifadeden yola çıkarak kendisi en büyük haydut devlet olan Amerika Birleşik Devletleri tarafından İran, Kuzey Kore, Suriye, ve Venezuela gibi devletler sürekli haydut devlet diye tanımlanmaktadır.

Sadece bunlar mı?

Geçmiş yıllarda çoğu müttefiki olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri tarafından başta Türkiye olmak üzere pek çok ülke haydut devlet olarak görüldü ve ambargolara maruz kaldı.

Türkiye tarafından bakacak olursak Ermenistan, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Suriye ikili ilişkilerin iyi olmadığı dönemlerde haydut devlet olarak tanımlandı

Bunun yanında bunun bir karşılığı var diyerek de Türkiye belirli zaman aralıklarında bu ülkeler ve diğer başka ülkelerce de haydut devlet olarak tanımlandı.

Bu aşamada tekrar sormak gerekirse Amerika nın kendi güvenlik stratejisindeki ” kendi halklarına merhametsizce davranan, uluslararası hukuka saygısı olmadığını gösteren, komşularını tehdit eden ve katı bir şekilde tarafı oldukları uluslararası antlaşmaları ihlal eden, kitle imha silahlarını elde etme ve yayma azminde olan, dünyadaki terörizmi üreten ve destekleyen, temel insani değerleri reddeden ülke tanımına en çok kim uyuyor?

Küba, Kuzey Kore, İran, Suriye mi; yoksa ABD nin ta kendisi mi?

Aslında ilk sırada ABD ile birlikte İsrail ve İngiltere var demek daha doğru olacaktır.

Çünkü ABD’den nefret eden devletlere verilen genel isim haydut devlet ise bu tanıma da en çok İsrail ve İngiltere yakışmaktadır.

Bu gün dünyada bir şer ekseni varsa ve farklı coğrafyalarda farklı diktatörlüklerin kurulmasının başlangıcı olarak bir takım gayri meşru terör örgütleri köprübaşı noktalarda ileri karakol olarak görevlendiriliyorlarsa arkalarında mutlaka bu ülkeler veya bunlardan biri vardır.

Hem Soğuk Savaş dönemlerinde hem de önleyici savaş stratejisi dönemlerinde haydutluk yapan ülkeler sınıfına Rusya da dâhil edilecek olursa Irak’ın işgali ile sonuçlanan olaya ne ad vereceğiz?

Ya da kitle imha silahı programları yapmanın bir devleti haydut devletlerin sınıfına dâhil etmesi için yeterli oluyorsa hiçbir misilleme tehdidine dayanmayan tek kutuplu dünya düzeni dedikleri zamanlarda okyanus bölgesinde atom denemeleri yapmanın adını ne koyacağız.

Başka devletleri yargılarken kullandığımız ölçülerin aynısını İsrail, İngiltere ve Rusya da dâhil olmak üzere ABD ye uygulanırsa ortaya çıkacak sonuç şu dur:

Demokrasi getirmek adına coğrafyalar işgal ederek işledikleri suçları, suiistimalleri, yalancılıkları ve yaptıkları el koymaları riyakârca başkaları için kullanan haydutların yüzlerine ışık tutulan yarasalar gibi paniklediklerini görürsünüz.

Haydut devlet tanımına Ukrayna da girer mi siz karar verin ama şimdilerde Rusya nın uyguladığı Ukrayna işgali de haydut devlet uygulamasıdır hatta bu işgale destek veren ülkelerinde aynı şekilde birer haydut devlet oldukları bilinmelidir.

Ve bu haydutluğun arka planında pek çok başka örneklerinde gördüğümüzü şekilde ABD, İsrail ve İngiltere nin olup olmadığının da önümüzdeki birkaç yılda ortaya çıkacağına inanıyoruz.

FARKINDA MISINIZ?

27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri de dâhil olmak üzere dünya üzerindeki her türlü işgaller, her türlü suikastlar, özel olarak tanımlanan adalar ile toplama kamplarında yapılan işkenceler, kitle imha silahlarının terör örgütleri eline geçme bahaneleri ile insanlara özgürlük, ülkelere demokrasi getirme sözleri haydut devletleri tanımlayan ifadelerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR