Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Beratın Ardından

Beratın Ardından

Nurlu bir gecenin aydınlık sabahına bizleri çıkaran yüce Rabb’e hamdolsun. Günahlardan paklanana, yürekten arınana, rûhen temizlenene ne mutlu! Mânen diriliğe kavuşan, hayâta dâir daha dingin bir ahvâle sâhip olabilen bugüne coşkuyla bakabilen geceden nasiplenmiş demektir. Bundan sonra kişiye düşen mevcut güzel hâlini korumak ve muhafaza etmektir. Tekrar kaymaya, şaşmaya mahal vermemektir.

Geceniz mübârek olmuştur inşaALLAH. Berat gecesi yaptığımız vicdan muhasebesinin ardından düzeltmeye ahdettiğimiz her yanlış davranışımıza Rabbi Teâlâ doğruluklar lütfetsin, keremiyle-tevfikiyle bir daha bizleri eğriltmesin. Barışan küskünlerimiz, hayıra teşne olan yardımlarımız, duaya açılan ellerimiz her dâim bulunsun. Kin, nefret, kibir, riya ahlâkımızdan beri kılınsın. Zina, içki, tecâvüz, çocuk kaçırma, yaralama ve öldürme vakaları bir daha yaşanmasın. Ana-babaya âsi olma, akrabadan ilgiyi kesme, Cenâbı Hakk’a şirk koşma amelleri bizden uzak olsun.

Berat gecesinin bereketi yaşantımızın her karesine girsin. Söz ve davranışlarımıza doğruluk ve dürüstlük hâkim olsun. Son nefesimize kadar iman ve Kur’an yolundan Hak Teâlâ bizleri ayırmasın. İçinde bulunduğumuz şu mübârek Şaban ayında Rasûlullâh’ın gölgesi üzerimize düşsün, Rabb’im hepimize O’nun şefaatine erişmeyi nasip etsin. Bu güzelliklerin ardından gelecek Ramazan günlerini ihya etme aşkı ve diriliği içimize şevk katsın.

Dünyâda hakiki huzûra, ahrette bâki mutluluğa erişmenin yolu bu dünyâdaki kazanımlarımıza bağlı. İşte bir kazanç gecesinin sabahında acaba gerçek beratını kaç kişi alabildi? Felaha erebilmenin şerefine erişebildik mi? Kaçımız şefaati hak etti? Kimler af ve mağfirete kavuştu? Bu soruların cevapları sâlih amelli kişilerdir. Allah Azzze ve Cel içinde bulunduğumuz sevapları, bereketleri, ihsanları bol günlerde bizleri en kâmil mânâda hisselenenlerden ve ameli sâlihleri çokça işleyenlerden eylesin. (Amin)

Üç ayların feyiz ikliminin birinci basamağında Rabb’i memnun etme ile Recep ayı ihya edildikten sonra Şaban ayı ile O en son ve en güzel Peygamberin hoşnutluğu ve rızası hedefleniyor. Son basamakta ise iki güzel ayın ihsan ve ikramlarıyla kalbi hâyâtı doruğa varan mümin artık Ramazan ayı ile kullukta şahikaya erişebiliyor. Gerçek bir idrak ile dünya gailesinden sıyrılıp Hakk’a vuslat yollarına koyulmuş kişilerin bu güzelliklerden istifâde etmemesi mümkün değil. Şurası unutulmasın ki kalbi hayâtın dosdoğru tutulmasıyla Mevla Teâlâ biz kullarını evliya olabilecek donatıda yaratmıştır. Yeter ki bizler o kutsi yola revan olalım. Olamasak bile o yollarda ölmek bile güzel…

Bişri Hafi hazretleri nasıl günahkar bir kul iken bir gün çamurlar arasında gördüğü Cenâbı Allah’ın isminin yazılı olduğu kağıdı kaldırıp yüksek bir mekâna koymasıyla Rabb’i de onun şânını yükseltti hatta Rabb’i onu öyle yüceltti ki bugün biz hâlâ o şahsi mübâreği konuşuyoruz. Hayır yollarında her vakit ümitle, azimle ve hâlis bir samimiyetle ilerlemek lâzım. Zira yok başka gidecek kapı.

O kapı ki, kapı kullarını asla eli boş çevirmeyen, eman dileyenlere eman veren, muhabbet uğruna gözleri yaşaranlara lütfünden pek çok ikramlarda bulunan, af dileyenleri affeden, dualara icâbet eden bir geniş ve engin kapı. O kapı ki, hatalarla dolu olanları, günahta haddi aşanları, şirk ve isyan etmedikleri sürece hep kabul eden asla geri çevirmeyen bir yüce kapı. O ki ‘Berat Gecesi’ hakiki beratını isteyenleri duyarak hakikat gerçeğine ulaştıran Rahman ve Rahim olan. Herkesi işiten, yanlış-doğru her ahvâle şâhit olan tüm amellerin arz edileceği o dehşetli günde kendisine yönelenleri asla asla yalnız bırakmayan bir Rahmeti Rahman. Tek ümit ve umut kapısı..

Yeis ve ümitsizlik yok bu yolda. Dua var, istiğfar var bu yolda. İhlasla, isteyerek seve seve cânı gönülden yapılan ibâdetlerle dolu dolu bir kulluk var bu yolda. Sevgi var, muhabbet var, aşk var bu yolda. Hamken pişmek var, olmak var, yanmak var bu yolda. Nihâyetinde vuslata erişmek, Hakk’a, hakikate kavuşmak var bu yolda. Tabi bu yürek işidir. Yüreği bu işe ehil hâle getirmek de işin bir ayrı sevda boyutu.

Bir Berat gecesi sabahı yüreği böylesi sevda boyutuna getirmek yaşam idealimiz olsun. Cumamız hayırla dolsun. Şaban ayının efendisinin şefaati üzerimizde bulunsun efendim.

Duayla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR