Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Alerji ve Beslenme

Alerji ve Beslenme

Kiminin toza kimin yazın gelmesiyle birlikte polene kiminin ise gıdalara karşı alerjisi vardır. Alerji, alerjik hastaların bağışıklık sisteminin normalde insan vücuduna zarar vermeyecek maddelere karşı tepki vermesidir.

Vücudumuz her gün pek çok maddeye maruz kalmaktadır. Bu maddeler gözler, burun, ağız olmak üzere çeşitli yollardan vücuda girmektedir. Bu maddelere karşı alerjik bünyeler tepki verebilmektedir. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki her geçen gün insanlarda alerji görülme sıklığı artmaktadır. Modern yaşamın getirdiği çeşitlilik gıda çeşitliliğini de arttırmıştır. Gıdanın içine giren maddeler çeşitlenmiş ve pek çok katkı maddesi gıdanın içine girmiştir. Bu da alerjik bünyesi olanları olumsuz etkilemiştir. Özellikle çoğu gıdayı ilk kez deneyen bebekler, alerji konusunda dikkat edilmesi gereken hassas gruptur. Bebeklere her gıda kontrollü verilmelidir.

HANGİ BESİNLER ALERJİYE NEDEN OLMAKTADIR?

Bebeklik ve çocukluk çağında en sık alerjik etkisi olduğu düşünülen besinler tavuk yumurtası, inek sütü, buğday, soya fasülyesi; Yetişkinlerde ise yer fıstığı, susam, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemişlerdir.

Diğer alerjik besinler: Sebzeler, meyveler, baklagiller, tavuk eti, kuzu eti, hindi etidir.

İNEK SÜTÜ

Çocuklarda en sık görülen besin alerjisidir. Özellikle 1-4 yaş grubu çocuklarda sık görülmektedir. Mümkün olduğunca ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü bebeklerin su dahil tüm ihtiyacını karşılamaktadır. İlerleyen süreçlerde ise gıdalar kontrollü bir şekilde ve çocuğu gözlemleyerek verilmelidir.

YUMURTA

Yumurta çocukların ilk kez tüketmeleriyle birlikte alerji geliştirebilme ihtimalinin yüksek olduğu gıdalardan biridir. Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde % 50, 5 yaşta ise % 66 oranında yumurta alerjisi azalmaktadır. Yani özellikle 3 yaş altı çocuklarda yumurta alerjisi daha çok görülür. Çocuklarda yumurtanın beyazı, sarısına göre daha alerjiktir. Yumurta beyazı 1 yaşından önce verilmemeli ve verilmeye başlarken de az miktar verilip miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır.

BESİN ALERJİLERİNDEN KORUNMA

1. İlk 6 ay sadece anne sütü

Besin alerjilerinden korunmak için ilk 6 ay sadece anne sütü önerilmektedir. Yapılan birçok çalışmada anne sütüyle beslenen çocukların beslenmeyenlere göre alerji geliştirme riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur.

2.Alerji riski yüksek bebeklerin anneleri de alerjen besinleri dikkatli tüketmeli

Annenin yediği gıdalar anne sütünün içeriğini etkilemektedir. Alerjik bebeği olan anneler fındık, fıstık, ceviz gibi alerjen besinleri tüketmekten kaçınmalı gerek görülmesi halinde inek sütü, yumurta gibi besinleri de beslenmelerinden çıkarmalılardır.

Alerji riski yüksek belirlenen çocuklara bir yaşına kadar süt ve ürünlerinin, iki yaşına kadar yumurtanın, üç yaşına kadar da balık, fıstık gibi yağlı tohumların verilmemesi önerilmektedir.

Sağlıklı günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR