Tuba Subaşı Adıbelli

Tuba Subaşı Adıbelli

Akıl ve Duygu Paradoksu: SANAT

Akıl ve Duygu Paradoksu: SANAT

Kanaatimce sanat, bir zihinden çıkıp ortada salına salına gezen hayallerden oluşuyor. Kimi köşelere çarpa çarpa, kimi dört başı mamur. Nasıl dolaşırsa dolaşsın bize sağladığı yarara bakarız. HUZUR..

*** 

Huzur ve sükûnun verdiği haz hayatımızı şekillendirir ve güvenilir sığınaklar sunar bizlere.

Poetik bir iç alemi tasvir etmek istiyorum bu yazımda. Kadim kültürlerin buluğa ermemiş dünyalarından, zihni ve fikri tekamüle ulaşan insanoğlu, çabasını nerde harcarsa harcasın sonunda bir parça huzur umuduyla yaşıyor.

***

Onunla iç dünyasına girerek zamanlar ötesi bir ilişki kurmak. Anlaşılmayacağını bilerek onu anlamaya çalışmak belki de çabaların en zevklisi. 

Ruh ahengi; sanırım asıl bahsetmek istediğim. Bu ahengi kimi müzikte, kimi mimaride, kimi resimde bulur veya benim gibi sadece kendi zevki adına tutku duyduğu edebiyatta.

***

Neyi, nerde, kimde ve nasıl aradığımız soruları her birimize göre değişse de insana kendini yenileme ve aşma kudreti verilmelidir. Bu kudret ortak paydamız sanatla mümkündür. Çünkü sanat her şeyi yatıştıran sükûneti olduğu kadar iç dünyamızı galeyana getiren bir tezat da barındırır. İnsanı zorlar, büyütür, iyileştirir.

***

Ünlü yazar Goethe “dünya güzeldir, fakat bir şairin gözüyle daha güzel olur” der. Bir sanatçının tabiatı temaşa edişi binlerce hayatın nabız atışı gibi heyecan verir hisseden ruhlara.

Evet hissetmek asıl mesele. Görmek, anlamak, hissettirmek. Çünkü aşkın muhatabı o aşkı fark ederse duygular anlam kazanır. Sanat sanatçının zihninden çıkıp fark edilir hale gelirse obje olur. Süje tek başına bir boşluktur. 

***

Aklın zorlamasıyla yapılan sanat duygu ve tutku taşımaz. Yapılmış olmak için, zanaat gibi ihtiyaç gideren bir eylemdir. Oysa işin içine istek, arzu, tutku girdimi yüzyıllar boyu taşınacak bir nişane halini alır sanat.

***

Yüreğinizi unuttuğunuz umutlara yeşillendiren heyecanlar, dua niyetinde beyitlerin içinde adınızın anıldığı şiirler, bir bakış ile sıkı sıkı bağlandığınız hayallerin içine sanat ile gireriz. 

Akıl da ruh da saygı duruşunda bekler tutku dolu yürekleri.

Sanat dolu okumalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuba Subaşı Adıbelli Arşivi
SON YAZILAR