Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Konya'nın Atık Su Şebekesi Yalan mı?

Konya'nın Atık Su Şebekesi Yalan mı?

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve KOSKİ yetkilileri basına yaptıkları açıklamaların yanı sıra WEB sitelerinde bulundurdukları haberlerle atık suların tekrar kullanımı için yapılan tesisatın yani Mor Şebeke'nin Türkiye’de bir ilk olduğunu sık sık ifade etmekte ve bunu bir övünç vesilesi gibi gündemde tutmaya devam etmektedirler.
Bütün bu övünmeler zaman zaman öyle kelimelerle ifade ediliyor ki ilgili bakanlık veya kurumların konu ile ilgili açıklamaları ile yan yana getirilince insan gülmeli mi, ağlamalı mı bilemiyor.
Bunun en açık örneklerini KOSKİ'nin web sitesine konulan haberlere bakarsanız görebilirsiniz.
http://www.koski.gov.tr/mMain/newsDetail.php?nid=2011395 web adresinde kayıtlı bulundurulan ve “KOSKİ, İstanbul Uluslararası Su Forumu'na Katıldı” başlıklı habere bakarsanız Konya “4 Ayrı Uluslar Arası Kaliteli Belgesine Sahip Türkiye’de Tek Su İdaresi ve Dünyada Tek 4 Ayrı Su Şebekesine Sahip Örnek Şehir” olarak gösterilmektedir.
http://www.koski.gov.tr/mMain/newsDetail.php?nid=2011409 web adresinde bulundurulan ve “Türkiye'de İlk Olan Mor Şebeke İle Tasarruf Sağlanıyor” başlığıyla verilen habere bakarsanız bu defa Konya Büyükşehir Belediye Başkanının açıklamasına göre Konya’mız hem “Türkiye'de 6 ayrı su şebekesine sahip olan tek şehir”dir, hem de Konya'daki atık su tesisatı Türkiye’deki ilk tesisattır.
Şimdi bu iki haber üzerine düşünelim ve hangisinin doğru olduğunu bulmaya çalışalım.
Büyükşehir Belediye Başkanı ve KOSKİ Genel Müdürü'nün bir an olsun doğru söylediklerini varsayarak soralım:
Konya’mızda yıllar önce tesis edilmiş olan içme ve kullanma suyu ile tatlı şebekesini 2 şebeke olarak kabul ettikten sonra atık su şebekesi denilen mor şebekeyi 3. şebeke olarak kabul edilse bile 4. şebeke, 5. şebeke ve 6. şebeke nerededir ve hangi işlevleri görmektedir?
İnsan aklını zorlayarak 4. 5. ve 6. şebekelere isim bulunabilir ama bu sadece laf olsun kabilinden söylenmiş söz olmaktan ileri gitmez.
Şebeke sayısından daha önemli olan konu ise 29 ağustos 2012 günü basın yayın organlarında yer alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamadır.
 http://www.haber7.com/guncel/haber/919185-atik-su-dezenfekte-edilerek-tekrar-kullanilacak şekliyle Haber7 web sitesinde yer alan ve Anadolu ajansı kaynaklı açıklamaya göre; Akarçay Havzası'nda gerçekleştirilecek olan ve Afyonkarahisar Belediyesi Atık su Arıtma Tesisi'nden çıkan atık su şebekesi Türkiye’de ilk olma niteliğini taşıyacak bir projedir ve daha sonraki zamanlarda Türkiye’ye yaygınlaştırılacaktır.
Şimdi bütün bu haber ve açıklamalar üzerine soralım:
1- Şebekenin ilk olması yönünden Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama mı doğrudur, Büyükşehir Belediye Başkanının yaptığı açıklama mı doğrudur?
2- Konya’da tesis edilen şu şebekesi sayısı açısından ise 6 şebeke var diyen Büyükşehir Belediye Başkanı mı doğru söylemektedir, yoksa 4 şebeke var diyen Genel Müdürü mü?
Bütün bunları geçen hafta 07 Eylül 2012 Cuma günü basın yayın organlarında yer alan ve il teşkilatının Ankara’daki ziyaretlerinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yaptıkları ziyaret üzerine “bakanlıkça en büyük yatırımları Konya’ya yaptık. “ açıklaması sonrasında doğruların ortaya çıkması adına gündeme getirelim dedik.
Belki hatadan dönen olur.
Çünkü; Hatadan dönmek fazilettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR