Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Ramazan’da Değişmek

Ramazan’da Değişmek

Ramazan ayı Kuranı Kerimin nazil olmaya başladığı ay olması sebebiyle İnsanlığın değişim ve dönüşüm ayı olmuştur.

İnsanlık âleminin Kuran ile Hz. Rasulullah’ın(sav) önderliğinde nasıl bir değişim geçirdiğini görmek isteyenler Kuranı Kerimi okumak ve anlamak zorundadırlar.

İslam’ın kurucu nesli Sahabe Efendilerimizin(ra) nasıl bir değişim geçirdikleri konusunda değişimin kodlarını öğrenmek ve hayatlarına tatbik etmek isteyenler de Hz. Peygamberimizin Sahih Sünnetini ve Sahih Hadislerini hayatlarına uygulamak zorundadırlar.

Son zamanlarda bir takım kimseler Hz. Peygamberin(sav) tek mucizesi Kurandır başkaca bir mucizesi de yok demelerine rağmen Kuranı Kerimi hakkıyla okumadıkları için Sahih Sünneti anlamamakta ısrar ediyorlar.

Halbuki Kuran ayetleri üzerinde düşünerek okudukları zaman ayeti kerimelerin onları Hz. Rasulullah’ın(sav) önderliğinde bir değişime yönlendirdiğini göreceklerdir.

Müslümanların göz aydınlığı olan ve gönüllerin arındığı mübarek ay olan Ramazan Ayında “değişmek istiyorum, düzelmek istiyorum, Rabbimizin emrettiği gibi bir Müslüman olmak istiyorum diyenler için Hz. Rasulullah’ın(sav) Sahih Sünneti ve Sahabe Neslinin(ra) örnek hayatları kaçırılmayacak muazzam bir fırsattır.

Temiz fıtrat üzerine yaratılan insan, yaratıcısının(cc) verdiği akıl nimetini de kullanarak Ramazan ayında kendisi için seçtiği istikamet doğrultusunda hak veya batıl ayrımını kendi kafasına göre değil Hz. Kuranı en doğru anlayan ve yaşayan Hz. Peygamberin(sav) anlayışı ve yaşayışı doğrultusunda yaparak huzur bulur.

Değişim ve dönüşüm yaşamak isteyen Müslümanlar Hz. Rasulullah(sav) ve sahabelerini(ra) adım, adım takip ettiklerinde bu gün kaybettiğimiz cihad ruhunu da Ramazan ayında kazanmış olacaklardır.

Babalarımız ve dedelerimizden sıkça duyduğumuz bir söz vardır. “Ramazan ayı yatma ve orucu uykuya tutturma ayı değildir” diye.

Bu konuda örneğimiz yine Hz. Rasulullah(sav)ve Sahabeleri(ra) olmalıdır.

Çünkü Müslümanlar için Kuran ve Oruç ayı olduğu kadar aynı zamanda cihad ve zafer ayıdır.

Bu Mubarek ayda Allah(cc) Rasulü(sav) ve seçilmiş sahabeleri(ra) İslam’ın var olma veya yok olma savaşı olan Bedir Gazvesini bu mubarek ayda yapmışlar ve Rabbimizin(cc) rahmeti ve yardımı ile Mekke’li müşriklere karşı ilk zaferlerini kazanmışlardır.

Yine Cenabı Allah’ın lütuf ve keremi ile Hz. Rasulullah’ın(sav) liderliğindeki Medine İslam Devletini oluşturan sahabe(ra) ordusu Rabbimizin(cc) izni ve yardımı ile Mekke’yi bu mübarek ayda fethetmişlerdir.

Bakmayın şimdilerde Kudüs ve Mescidi Aksa’nın işgal altındaki mahzunluğuna.

Müslümanlar Hz. Peygamberimizin(sav) Sahih Sünnetini adım adım takip ettiğinde zaferler peş peşe gelmiş ve bu anlamda İslam ordusunun şanlı komutanı Selahattin Eyyubi(rha) Kudüs’ü haçlılardan bu mübarek ayda almıştır.

Müslümanların tarihi Allah’ın izni ve yardımı ile Ramazan’da gerçekleşen daha birçok zafer ve fetihlerle doludur.

Bedir Gazvesi ve Kudüs zaferinde olduğu gibi Malazgirt’te de Müslümanlar haçlı ordusuna karşı Anadolu topraklarında verdikleri var olmak veya yok olmak mücadelesini İslam ordusu muzaffer komutan Alparslan komutasında yine bir Ramazan ayında ve Cuma namazına müteakip zafer kazanmıştır.

Bu gün içine düşürüldüğümüz zilletten nasıl kurtulacağız diyen Müslümanlar için çare bellidir.

Neyi nasıl kaybettiğimizi görerek çare üretecekler için yol bellidir: Dün ile bu gün arasında sağlam bir köprü kurarak, Müslümanların zaferlerinin şifrelerini çözmek.

Bunu fark ettikleri an, bir İslami devletimizin olmayışının zilletinden kurtulmak için Ramazan ayının oluşturduğu ruh haliyle neyi kaybettiğimizi ve yitirdiklerimizi nasıl geri alabileceğimizi hatırlamaları ve çevrelerine hatırlatmaları yeterli olacaktır.

FARKINDA MIYIZ?

Ramazan ayında Müslümanların hayatlarında farklı virüslerin olduğu gibi namazlarına da farklı virüsler bulaşabiliyor.

Teravih Namazına bulaşan acelecilik ve hızlı namaz kılma ve kıldırma virüsüne bu anlamda dikkat çekmek istiyoruz.

Cemaatten imamlara, imamlardan da cemaate bulaşabilen bu virüsten bir önce kurtulmak Ramazan Ayında değişmek isteyenlerin olmazsa olmazlarından görülmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR