Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Hz. Mevlana’dan İbretlik Nasihat

Hz. Mevlana’dan İbretlik Nasihat

Peygamber Efendimiz meşhur bir hadis-i şeriflerinde “Din Nasihattir” buyurmuş. Tabi bu “Nasihat” kelimesi İslami bir ıstılah olarak çok geniş anlamlar ifade eder. Bizim Türkçe olarak algıladığımız “öğüt, tavsiye” anlamı da bunlardan sadece biridir.

Her anlamda müslümanlar birbirine nasihat etmeli, nasihat dinlemeli ve ikazlar kulak ardı edilmemeli. İnsanın konumu, sıfatı, ünvanı ne olursa olsun herkes nasihata muhtaçtır ve kafası çalışan için nasihat dinlemek bir gurur kibir meselesi değil, aksine bir fırsat ve nimettir.

Alimlerimiz nasihat “farz-ı kifaye” olan önemli bir vecibedir demişler.

Malum Mevlana Haftası’ndayız. Bu vesileyle biz de Mevlana’dan konuya dair iki hatıra naklederek farz-ı kifayeyi yerine getirelim:        

Sultan İzzeddin Keykavus kendi sultanlığını hiçe sayıp mana sultanı Mevlana’yı ziyarete gelmiş ve kendisinden nasihat istemiş.

Mevlana Hazretleri Sultanın idare konusunda bir takım yanlış icraatları olduğunu bildiği için pek de iltifat etmemiş, dervişanla sohbete devam etmiş. Sultan dayanamayıp “Bana da bir nasihatta bulunun” deyince Mevlana buyurmuş ki:

“Ben sana ne nasihatı vereyim?

Allah sana çobanlık vermiş, sen kurtluk yapıyorsun!

Allah sana bekçilik vermiş, sen hırsızlık yapıyorsun!

Seni Allah sultan yapmış. Sen O’nun sözünü değil, şeytanın sözünü dinliyorsun!”

***

Yine Emir Pervane Mevlana’dan kendisine nasihat etmesi için ricada bulunmuş. Mevlana Pervane’yi karşısına alıp demiş ki:

-Benim bildiğime göre sen 6 bin küsür ayetlik Allah Kelamı’nı baştan sona ezbersin, yani Hafız-ı Kur’an’sın değil mi?

-Evet efendim, elhamdülillah hafızım.

-Duyduğuma göre Şeyh Sadreddin Konevi’den de büyük hadis kitabı “Camiu’l-Usul”den ders takrir ediyormuşsun doğru mu?

-Evet Efendim.

-Camiu’l-Usül nasıl bir kitaptır?

-Kütüb-ü Sitte’nin tamamını içine alan değerli bir kitaptır efendim. Rasülullah Efendimizin en sahih 6 hadis kitabında geçen tüm sözlerini bir araya getirmiş, bereketli, zengin bir kaynaktır.

-Behey Pervane, sen Allah Kelamı Kur’an-ı Kerim’i baştan sona biliyorsun. Allah’ın Rasülü Sallallahü Aleyhi Vesellem’in binlerce hadis-i şerifini okuyorsun. O iki menbadan gereken nasihatı almadıysan ben sana ne nasihatı edeyim?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR