Hâlid Şen

Hâlid Şen

Devrim havalimanıyla mı olur?

Devrim havalimanıyla mı olur?

Herkesin dilinde bir laf; 'potansiyelimiz var ama bir organize lazım'. Konya'nın otomobil-tramvay üretme kapasitesi hakkında söylenen bu söz, Çek'lere yaptırılan tramvayın renginin tekrar seçtirilmesi meselesiyle yeniden akıllara düştü. Sanayici, vatandaş hemfikir; Konya bu işi yapar!

***

Geçtiğimiz günlerde Nadir Avcan Ford Bayisi'nin açılışında AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez de haykırdı: "Konya'nın otomobil ve kamyon üretme kapasitesi var fakat sadece bir organize gerekiyor. Pazar olmaktan bıktık, üretim istiyoruz." Önemli ayrıntı şu ki Üzülmez, bu sözleri Konya'ya yatırım yapmasını talep ettiği Ali Koç'a söylüyor. Hani Başbakanımızın ananasçı olmakla ve hükümeti yıkmaya çalışmakla itham ettiği Koç Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi.

***

Ağır sanayi bir ülkenin gelişmişliğinin en iyi göstergelerinden biridir. Bir manada Makine yapan fabrikalar, sanayi kuran sanayilerdir. Kalkınma ağır sanayi ile, üretimle sağlanır.

***

'Ağır sanayi'nin önemini Erbakan Hocamızdan öğrendik. Sık sık, makine yapan fabrikalardan bahsederdi... 1977 yılında hükümet ortağı olarak iş başına geldiğinde bu konuşmaları da icraata dökmeye başlamıştı.... O dönem 32 ağır makina fabrikası, 4 takım tezgahı fabrikası, 10 motor sanayine ait tesis ve 11 elektromekanik sanayine ait tesis, 5 yıl içinde tamamlanmak hedefiyle temelleri atılmıştı. Konya'da Tümosan'ı biliyorsunuz, özelleştirilmişti... O dönem temelleri atılan fabrikalar tamamlanmış dahi olsa pekçoğu işbirlikçi idare anlayışı nedeniyle iş yapamaz hale getirildi veya kapatıldı.

 

KİMİN MAKİNASIYLA ÜRETİYORSUN?

 

Konya sanayisinin büyüklüğünden bahsediyoruz. Bu sanayi kuruluşlarında kullanılan makinaların çoğunluğu ithal. Çünkü ağır sanayi yatırımı yok. Yurt dışından en fazla CNC ithal eden illerden biriyiz. Yabancı makinalarla yerli üretim yapmaya çalışıyoruz...

***

Günümüzde 'devrim' olarak sunulan yatırımlara, projelere bakalım: Marmaray tüp geçidi, 3 gün önce temeli atılan İstanbul'a 3.hava limanı, Kanal İstanbul... Geçtiğimiz günlerde açıklanan vergi rekortmenlerine bakıldığı zaman ilk 10'da 7 banka var... Ağır sanayi, üretim yanımızdan bile geçmiyor. Bunun için bir devlet iradesi de yok.

****

3.hava limanının yapım maliyetinin 14 milyar dolar civarında olması öngörülüyor... Bir otomobil fabrikasının kurulum maliyeti araştırıldığında ise 5-6 milyar dolar civarında rakamlardan bahsediliyor. Bir marka oluşturma maliyeti ile birlikte 10 milyar dolar.... Demek ki irade ortaya konulursa para da imkan da var.

***

Konya sanayisi, makinaları 'dışarıdan' da gelse otomobili de, tramvayı da yapacak kapasiteye sahip. Sadece yetkililerden bir adım bekliyor. Bursa sadece belediye iradesiyle yerli tramvay üretebiliyorsa, devlet iradesiyle neler yapılamaz ki?

***

Yeter ki irade olsun. Yerlisi varken Çek'lerden tramvay almayalım. Milletvekilimiz Koç'a minnet edeceğine biz ne yapabilirizin derdine düşsün. Yeter ki icraat makamının başındakiler bunu istesin...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR