Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Aydın Termal Tatil Köyü ve Düşündürdükleri

Aydın Termal Tatil Köyü ve Düşündürdükleri

Bir hayli oldu. Telefondan arayan bir genç, Afyon Gazlıköy’de kurulan bir termal tatil köyünden ve buranın tanıtım turlarından bahsetti. O hafta işim vardı gidemedim. Ertesi hafta tekrar aradılar ve o hafta Cuma günü namazdan sonra, Kulesite’nin önünden hareket ettik. Pazar günü de döndük.
Benim Afyon’da böyle bir tatil köyünün kurulduğundan haberim yoktu. Bazı aileler bu konuda bir hayli dikkatli, her yıl alışık olduğu bir kaplıcaya gidiyor. Faydasını da görüyorlar ki, bu işi aksatmadan yapıyorlar. Maalesef kaplıca için zaman ayıramıyoruz. Yıllardan beri ökçemin birisinde bir acı ve ağrı vardı. Bu iki günlük süre içinde, rahatladığımı hissettim ve kaplıca alışkanlığı olanlara hak verdim.
Afyon Aydın Termal Tatil Köyü, geçen yıllarda kurulmuş büyük bir tesis. Afyonkarahisar’dan sonra 20 kilometre kadar. Daha önce yapılan villalardan binlerce devre mülk satmışlar. Şimdi küçük stüdyo daireler inşa ediyorlar. Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya ve kazaları ile değişik çevre illerden yüzlerce aile buradan devre mülk satın alıyor.
Aydın Termal Tatil Köyü, açık ve kapalı havuzları, jakuzisi, buhar odaları, saunaları ve jimnastik salonları ve lokantası ile muazzam bir tesis. Bu termal köy, yeni yapılmakta olan binada kurulacak yeni tesisler ve fizik tedavi merkezleri ile büyük bir ihtiyaca cevap vermeye hazırlanıyor. İnsan böyle tesisleri gördükçe gurur duyuyor.
Devre mülk uygulamasında alışılagelenden farklı uygulamalar getirmişler. Gazlıgöl’ün genelde suyu sıcak. Onlar, kaplıca suyunu depolarda dinlendirerek soğutuyorlar. Evlerde ve umumi havuzlarda su soğusun diye beklemiyorsunuz. Bu sebeple havuzlara devamlı temiz su verilebiliyor. Yani kaplıca suyunun özelliği bozulmadan, istediğiniz sıcaklığı ayarlaya biliyorsunuz. Bizim Konya tabiriyle iliştirebiliyorsunuz.
Lokantadan çıkarken tesadüfen bu tatil köyün kurucusu Mustafa Aydın Bey’le karşılaştık. Ayaküstü kısa konuşmamızdan anladığıma göre, Konya için de bazı teşebbüsler olmuş. İnşallah düşünülenler gerçekleşir. Daha sonra da tatil köyünün Konya Bölge Müdürü Taner Bey’le tanıştık. Taner Bey de gayretli, kibar ve iyi bir insan. Bizimle temas kuran Kerem gibi pek çok genç, Konya bürosunda görev yapıyor.
Esas demek istediklerimize gelecek olursak, Türkiye yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile dolu bir ülke. Önemli olan bu imkân ve zenginliklerden azami derecede istifade etmesini bilmektir. Termal kaynaklarımızdan, akıp giden sularımızdan, güneş ve rüzgâr enerjilerinden gerektiği şekilde istifade edemiyoruz. Birçok ülke, sineğin kanadından yağ çıkartmaya çalışıyor.
Son yıllarda ülke çapında gelişen inanç turizmi Konya’nın ekonomisine canlılık kazandırdı. Son birkaç yıldır kriz sebebiyle esnaf, büyük bir sıkıntı içerisinde. Türkiye’nin her tarafında bu durgunluk hissediliyor. “Dökme suyla değirmen döndürülmez” derler. Öyle, esnaflar için hazırlanacak ekonomik paketlerle bu iş halledilmez. Böyle paketler, inanç turizmi, termal turizm gibi bütün imkânlardan istifade edilerek desteklenmelidir. Meselâ Çumra Şeker, Çumra’ya büyük canlılık getirdi. Ilgın ve İsmil’de kurulacak böyle büyük termal tesisler hem o bölgeye hem de Konya’ya canlılık getirebilir. Bunları görebilir miyiz bilemiyorum.
Konya’da ilk beklenti KOP’la hızlı tren projelerinin tamamlanmasıdır. İkisi de çok geç kaldı.
Hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR