Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

MERAM BELEDİYESİNE BAĞLI YEDİ ASIRLIK OLDUĞU BİLİNMEYEN BİR MAHALLE

MERAM BELEDİYESİNE BAĞLI YEDİ ASIRLIK OLDUĞU BİLİNMEYEN BİR MAHALLE

Genellikle Konya’da tarihi mahalleler İç Kale ve Dış Kale içerisinde yer alır. Tarihi mahallelerden bir kısmı da hemen Dış Kale çevresinde bulunmaktadır.

Her şey bir dostumuzun cep telefonuma attığı bir kabir resmi ile başladı. Kabrin bahçe kapısı üzerinde “Resul Dede” yazıyordu. Dede tabiri halkın uydurduğu bir sıfattı. Bizim bildiğimiz bir şey vardı. O da Hatunsaray Nahiyesindeki Şeyh Resul Zaviyesi idi. Bir gerçek ortaya çıkıyordu, o da Şeyh Resul’ün kabrinin Yenibahçe Mahallesinde olduğu idi. Şeyh Resul döneminin tanınmış şeyhlerinden olmalı idi. Araştırmamızı derinleştirdik. Derinleştirince buranın Karamanoğlu ve Fatih döneminden beri Şeyh Resul Mahallesi olduğu bilgisine ulaştık. Mahallenin bu adı 1847-48 yıllarına kadar devam etmiş. Ondan sonra mahallenin adı Resil Mahallesi olmuş.

Rahmetli Hacı Veyiszade merhum yanlış anlaşılmalara örnek olarak bir fıkra anlatırdı: “Hocanın biri talebelerini okuturken bir öğrencisine “evladım bizim eve git. Peş tahtasının üzerinde hokka var. Onu al gel.” Demiş. Öğrenci gitmiş bir süre sonra gelip yerine oturmuş. Hokka gelmeyince hoca efendi “oğlum ne yaptın?” diye sormuş. O da “Hocam, bakkaldan beş kilo soğan aldım, eve koyup geldim.” Deyince hocası “Hadi beşi peşten, okkayı da hokkadan aldın ya soğanı nerden aldın?” deyince talebesi “bakkaldan hocam.” Cevabını vermiş.”

Her halde birileri de Resil’i Rasul’den almış olmalı. Mahallenin önemli bir özelliği yedi asırdan beri mahallede hane sayısının dört-beşi geçmemesidir. Mahallede mükellef sayısının sadece III. Murat döneminde 32’ye ulaştığı görülmektedir. Bu da hane sayısında bir artış olduğunu göstermektedir. 1850’li yılların ortasına gelindiğinde mükellef sayısı yine dörttür. Mahalle ileri gelenleri mahallelerinin tarihinin iki asra bile gitmediğini söylerken tarihi gerçeklerin mahallenin tarihinin yedi asrı bulması gerçekten dikkat çekicidir.

Biz de merkezden çok uzak yedi asırlık bir mahalleye ilk defa rastladığımızı ifade etmek isteriz.

Mahalle isminde son değişiklik son zamanlarda olmuş ve adı Yenibahçe Mahallesi olarak değiştirilmiştir. Tarihi kayıtlarda rastladığımız Azmanlar ailesi hakkında mahalle sakinlerinin bilgi sahibi olması, mahalle kabristanında bu aileye mensup kişilerin metfun olması mahalle üzerinde araştırmaların devam etmesi gerektiğini göstermektedir.

Netice olarak mahallenin asırlarca adı Şeyh Resul olup mahalleye adını veren zatın aynı mahallede metfun olması önem arz etmekte kadim bir mahalle olarak mahalleye ve mahalleye adını veren Şeyh Resul’ün kabrine sahip çıkmak gerekmektedir.

Şeyh Resul kabrinin yakın çevresinde başka kabirlerin de bulunması bölgenin daha iyi araştırılması gerektiğini zorunlu kılmaktadır.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR