Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Arıtan Hoca’nın ardından

Arıtan Hoca’nın ardından

İlkokul çağlarından beri tanıdığım ve çok sevdiğim değerli bir ilim adamı olan Ahmet Saim Arıtan Hocayı en verimli çağında geçen hafta kaybettik. Ahmet Saim Bey’i amcası yakın dostum Şakir Arıtan Bey büyütmüştü. 1960lı yıllarda Yeşilay Gurubu arkadaşlarımızla her hafta Pazar günleri bir araya gelirdik. Saim Bey, amcasının arkadaşlarına hizmet ederdi. Ufak tefek sevimli bir çocuktu. Yıllar sonra dekanlığı zamanında bizim ansiklopedi tanıtım toplantısında benden bahsederken “Mehmet Ali Ağabey’in elinde büyüdük”, ifadesini kullanmıştı. O, halim selim, tevazu sahibi kelimenin tam anlamıyla çelebi bir insandı. Bu sebeple çevresinde çok sevilirdi.

Konya Ansiklopedisi’nde onun hakkında özet olarak şu bilgileri vermişiz: “1952 yılında dünyaya gelen Ahmet Saim Bey’in babası Hüseyin Ekrem, annesi Şükriye Hanım, dedesi Yılanlı Medrese müderrislerinden Ahmet Arıtan’dır. İlköğrenimini Necatibey İlkokulunda, orta öğrenimini Konya İmam Hatip Okulu’nda, yüksek öğrenimini de Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde yaptı. Seydişehir Mahmut Esat Ortaokulu, Çumra İmam Hatip Lisesi ve Konya Kız Orta Okulu’nda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1985 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları ve Mimarisi Uzmanı kadrosuyla akademisyenliğe geçti.”

Doçent ve profesör olduktan sonra bir dönem de İlahiyat Fakültesi Dekanlığında bulundu. Konya Müzelerinde Bulanan Selçuklu Cildlerinin Özellikleri, Konya Dışındaki Müze ve Kütüphanelerde Selçuklu ve Selçuklu Üslubunu Taşıyan Cild Kapakları, Türk Ebru Sanatı ve Günümüzdeki Ebru Uygulamaları, Karamanoğulları Cild Sanatı isimli eserlerin sahibi idi.

Kendisini çok seven eğitim, öğretim ve yetişmesinde büyük emeği geçen merhum amcası Mehmet Şakir Arıtan 1985 yılında vefat etmiş yeğeninin bu yükselişini görememişti.

Zaman zaman Ahmet Saim Bey ile görüşürdük. Her nasılsa hastalığından haberim olmadı. Kısa bir süre hastanede yoğun bakımda kaldıktan sonra 8 Temmuz 2016 tarihinde vefat etti. Ertesi gün kalabalık bir cemaatle Hacı Fettah Kabristanı’nda toprağa verildi.  Cenazesindeki yoğun kalabalık Konya’da ne kadar çok sevildiğini gösteriyordu.   

Yakınlarına ve ilahiyat camiasına baş sağlığı dilerken, Allah, Ahmet Saim Arıtanımıza merhametiyle muamele buyursun ve kabri Cennet Bahçelerinden bir bahçe olsun, diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR