Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Türkistan’da Ramazan ve Bayram Coşkusu

Türkistan’da Ramazan ve Bayram Coşkusu

Yeniden merhaba sevgili okurlar. Bir Ramazan’ı daha geride bırakmanın hem hüznü hem de bereketini yaşıyoruz. Bu yazımızda Türkistan bozkırlarında bu mübarek ay ve bayram nasıl geçti buna değineceğiz. Sözümüzün başında bu vesileyle tüm İslam aleminin Ramazan bayramını içtenlikle tebrik ediyorum!

Nevruz bayramının hemen ardından gelen Ramazan, Türkistan ülkelerinde de büyük mutlulukla karşılandı. Yaklaşık 16-18 saat oruçlar tutulu, teravihler kılındı. Kazakistan’ın hemen hemen tüm şehirlerinde teravih namazlarına yoğun bir ilgi vardı. Özellikle benim ikamet ettiğim şehrin merkez camisinde, kapasite bakımından neredeyse Konya’daki Hacıveyiszade Camii’nden daha büyük, hatimli bir şekilde teravih kılındı ve yine Konya’daki Kapı Camii’nde gösterilen ilginin bir benzeri vardı. Müdavim bir cemaat. Ayrıca yine müftülüklere bağlı tüm camilerde iftar yemekleri verildi. Hurma ve suyla iftarı açtıktan sonra camilerin önünde veya varsa altındaki yemekhanelerde cemaat ya da halk için iftar sofraları kuruldu. Kim olursanız olun zaten büyük bir misafirperverlik gösteren Kazak halkı, Türkiye’den gelenlere ayrı bir muhabbet duyuyor. Yine ‘Kadir Gecesi’ için de büyük bir ihtimam vardı tüm Türkistan topraklarında. Teravih namazlarında camiler doldu taşı. En kuzeyden en güneye. Almatı’dan Aşkabat’a, Buhara’dan Türkistan’a, Bişkek’ten Atırav’a kadar tüm camilerde birlik, beraberlik ve huzur için dualar edildi. Tüm bu manevi iklimi bayram ile taçlandırdık. Bayram namazları için de camiler hınca hınç doldu taştı. Öyle ki, yüzlerce binlerce insan sokaklarda serilen hasırların üzerinde namaza durabildi. Ve pek tabi, akabinde kıvanç içerisinde bayramlaşma merasimleri. Gördüğümüz bir başka ilginç olaysa, bayram namazının ardından bazı camilerde, caminin önündeki avlulara kurulan çadırlar ve alanlarda şenliklerin düzenlenmesi oldu. Bilek güreşleri, güreşler, ağırlık kaldırma oyunları gibi çeşitli oyunlarla kelimenin tam anlamıyla tam bir kutlama oldu. Pek tabi böyle bir etkinlikle etli pilav da olmazsa olmaz. Konyalı olunca sabahın ilk saatlerinde etli pilav yemeye alışkınız tabi.

adsiz-003.jpgTürkistan Hoca Ahmet Yesevi Camii’nde Bayram Namazı

 

 

 

adsiz-004.jpgBişkek şehir meydanında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Japarov’un da katıldığı bayram namazı.

 

adsiz-005.jpgTaşkent Hazreti İmam Camii’nde bayram namazı.

Kazakistan’da Ramazan bayramı 1 gün resmi tatil olarak kutlanıyor. O gün de yine bizdekine benzer şekilde, eş dost akraba ziyaretleri ve bayramlaşmalarla geçiyor. İşte böyle yer yer keyifli, yer yer sabır gerektiren günleri geride bırakırken bu mübarek ayın ve bayramın feyzinden istifade etmek nasip olmuştur İnşallah.

Bu arada, Türkiye’deki gelişmeler, Ramazan ayı ile ilgili haberler, buralarda yakından takip edilip izleyiciyle okuyucuyla buluşturuldu. Türkiye’deki İslami yaşantı merak uyandırıyor. Bunun da sorumluluğunda olabilmek gerekir diye düşünüyorum.

 

Ayrıca bu yıl bayramdan hemen bir gün önceye denk gelen, 1 Mayıs günü Kazakistan’da yıllardır ‘Kazakistan Halkının Birliği’ olarak kutlanmakta. Başkent Nursultan’da da bu kutlama günü sebebiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bunlardan birisi de Ramazan ayına veda etmek ve birlik günü dolayısıyla 99 kilometrelik mesafede bisiklet maratonuydu.

 

Ve resmi bayram tebrikleri. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov bayram tebriği münasebetiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonlaşarak görüşenler arasında. Türkmenistan önceki dönem Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’da TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile telefonlaşarak hem bayram tebriği hem de Türkiye-Türkmenistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerine görüştüğü de aktarılan haberler arasında.

 

Velhasıl Türkistan’da bu manevi atmosfer bu şekilde geride kaldı. Tekrardan bayramımız kutlu birliğimiz beraberliğimiz daim olsun temennisiyle bu yazımızı noktalayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi
SON YAZILAR