Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Türkistan Notları – 5

Türkistan Notları – 5

Türkistan’da Ramazan Bereketi

Mübarek Ramazan’ı idrak ettiğimiz şu günlerde, Ulu Türkistan’dan selam ederek bu yazımıza başlayalım.

Tüm İslam Alemi olarak yeniden Ramazan’a kavuşmanın kıvancını yaşıyoruz. Türkiye’de alışkın olduğumuz kadar olmasa da bu coğrafyada da Ramazan coşkusu, heyecanı ve bereketi idrak edilmeye çalışılıyor. Hangi etnik unsurdan olursa olsun herkes İslam kardeşliği ile kucaklaşarak manevi iklimi inşa ediyor. Ülke ve şehir fark etmeksizin, hayırseverler tarafından verilen iftar yemeklerine, yardım kampanyalarına şahitlik ediyoruz. İftarlar genellikle büyük camilerde bir araya gelinerek yapılıyor. Bunun yanı sıra yine büyük bir teveccühle teravih namazlarının kılındığına da şahitlik ediyoruz. Türkiye’de olduğu gibi yer yer çoğu camide teravih ‘Hatim’ usulü ile kılınıyor. Yine bu vesileyle insanların ibadetlere yönelmesi teşvik ediliyor. Bu vesileyle Müslümanlar dinleri hakkında yeni şeyler öğrenmenin gayretine giriyorlar. Kötülüklerden uzak durmaya çalışıyorlar. Tüm bu güzel gelişmeler etrafında; Ramazan bizlere kardeşliği, iyiliği, bereketi, birlik ve beraberliği, ibadet etmenin zevkini bir kez daha hatırlattı. İnşallah Ramazan vesilesiyle oluşan bu güzel duygular güçlenerek devam eder temennisindeyiz.

 

***

 

Türkistan gündeminden bahsedecek olursak, geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in davetlisi olarak Özbekistan’a resmi ziyarette bulundu. Ziyareti yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiren Özbekistan basını dışında Kazakistan basını da bu gelişmeyi yakından takip etti. Türkiye’de de haber bültenlerinde bu ziyaret geniş yer buldu. Karşılıklı anlaşmalar sağlandı ve ikili ilişkilerin artırılmasına yönelik vaatlerden bahsedildi. Önemli olan kısımlarından biri karşılıklı ticaret hacminin artırılmasına yönelikti. Ticari anlaşmaların dışında, gümrük, istihdam, sağlık ve medya alanlarında da işbirliği anlaşmaları sağlandı. Hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

 

Diğer bir önemli gelişme de Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in gelecek ay Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ramazan tebriği vesilesi telefon görüşmesi gerçekleştiren Tokayev, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yılına gelmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ediyor ve halihazırda 5 milyar dolar civarında olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin ilerleyen süreçte 10 milyar dolar seviyelerine çıkarılması gerektiğini de belirtiyor. Görüşmede Tokayev’in Türkiye’ye yapacağı ziyaretin yeni gelişmelere kapı aralayacağı da aktarılan bilgiler arasında. Ayrıca Tokayev’in, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın durdurulması için Türkiye’nin giriştiği diplomatik çabayı olumlu değerlendirerek tebrik ettiği de ifade ediliyor. 

 

Tüm bunların haricinde Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa karşı tutumu bu bölgede olumlu karşılandı. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da gerçekleşen barış görüşmeleri ve diğer gelişmeler özellikle Kazak basını tarafından yakından takip edilerek bültenlerde yer alıyor. 

 

Son olarak yerel meselelerden bahsedecek olursak, kış bu yıl oldukça geç bitti. Güney kısımlarda çöl sıcaklıkları başlasa da Kazakistan’ın pek çok bölgesinde hala şehirlerde karlar erimedi. Nisanın ilk günlerinde havaların ısınmasıyla eriyen karlar da bazı yerleşim yerinde su taşkınlarına neden oldu. Pek çok alanda gelişim ve ilerleme gösteren Kazakistan’ın neredeyse tüm şehirlerinde ciddi bir altyapı problemi var. Bundan kaynaklı olarak da yağışlar insanları olumsuz etkiliyor. Umarız ilerleyen dönemlerde bu sorunlar da çözülebilir. 

 

Şimdilik bizden bu kadar. Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek dileğiyle hoş ve esen kalınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi
SON YAZILAR