Elif Eken

Elif Eken

Mahremiyet eğitimi

Mahremiyet eğitimi

Cinsel bilgilere ilaveten kendisinin ve başkalarının özelini fark etmesi sosyal hayatta kendine özel olanını koruyabilmesi ve doğru şekilde sınırlar koyabilmesi dir mahremiyet eğitimi.

Mahremiyet dediğimiz zaman aklımıza sadece beden değil çocuğumuzun tüm alanları gelmelidir. Mahremiyet Günümüzde en çok cinsellik eğitimi ile karıştırılmaktadır oysa cinsellik Eğitimi ve mahremiyet eğitimi aynı şeyler değildirler. Günümüzde okullarda cinsellik eğitimi verilmektedir, cinsellik eğitimi çocuğun kendi cinsine ait süreçlerin Yani biyoloji kısmının anlatılması ile ilgilidir. Mahremiyet eğitimi ise daha bütünsel bir eğitimidir. İçerisine cinsellik eğitimini aynı zamanda çocuğumuzun cinsi ile ilgili sorularını da kapsamaktadır. Bunun yanı sıra bu alanlarını korumasında ve çocuğumuzun bireyselliğini ve özerkliğini de kapsamaktadır.

**

Aslında mahremiyet eğitimi Biz ebeveynlerin çocuğumuzun bireyselliğini kabul etmemizle başlamaktadır, onun mahrem alanlarına saygı göstermemizle birlikte de devam etmektedir.

Mahremiyet dediğimiz zaman çocuğumuzun odasına paldır küldür girmemiz gerektiğini, sözünü kesmemiz gerektiğini, onun hakkına riayet etmek gerektiğini de bilmemiz gerekmektedir.

Mahremiyet eğitimi denildiği zaman sadece aklımıza genital organlar gelmemelidir Tabii ki bunu da kapsıyor ama daha bütün anlamıyla tüm beden bütünlüğünden bahsettiğimiz bir eğitim alanıdır mahremiyet eğitimi.

**

BEDENSEL MAHREMİYET

Çocuklarımızın kendi bedellerinin farkında olabilmeleri ve kendi bedenlerini koruyabilmeleri aslında onların başlı başına sağlıklı bir biçimde hayatta kalmalarını da bir yoludur.

Son yıllarda hiç duymak istemediğimiz pedofoli ile sıklıkla bahsetmekteyiz. İnsan tertemiz Ahsen’i takvim kıvamında kusursuz Allah'ın kendinden üflediği bir ruh olarak kainatın halifesi olarak yaratılan Kutlu bir varlık Öyle değil mi? Rabbimiz öyle tarif ediyor bizleri ne oluyor da peki o insan bu suçları işleyecek bir hale geliyor?

**

Bu suçlara yönelen insanlar incelendiği zaman kendi çocukluk döneminde kendi bedenine saygı gösterilmemiş kendi bedeninde Bir yetişkinin hoyratça tasarruf edildiği (Bunu sadece taciz olarak algılamamak da lazım hırpalanmak olarak da bakmak lazım) görülmekte. İşte Maalesef bu çocuklarda yetişkinlik yıllarına geldiklerinde Hayatta tek öğrendikleri yol olan bir başkasını Ez mesajını gereğini yerine Getiriyorlar. Eğer bir farkındalık kazanıp tedavi Olmadıysa ve suçlu dediğimiz insanları çocukluklarında da böyle bir sürecin olması tesadüf değil.

**

Burada anne-babaların kulluk bilinci devreye girmelidir kulluk bilinci nedir? Nasıl namaz oruç hususunda hassas sam çocuğumu bilinçli yetiştirme durumunda da bir o kadar hassas olmalıyım. Çocuklar ana rahmine düştükleri an itibariyle Onların da hakları vardır. Bu süreç Kadim bilgilere göre ruhun üflendiği zaman olarak kabul edilmektedir. Bilimsel olarak bakıldığı zaman da Çocuğun kalp atışı alındığı an itibariyle varlığı kabul edilmektedir. Öyleyse var olan her şeyin Hakkı da vardır. Biz mahremiyeti konuşurken o hassasiyetin önce anne ve babada olması gerektiğini bilmeliyiz ilk olarak gebelik sürecinde annenin bebeğini set etmesi koruması gizlemesi ile başlamaktadır mahremiyet eğitimi. Daha sonrasında ise bütün gelişim dönemlerini bu süreç takip etmektedir. Dünyaya geldikten sonra ise bezini değiştirirken, üzerini değiştirirken ona bir alan oluşturulmalı ve o alanda sadece anneyle yalnız olmalıdır. Kişisel bakımını kim yapıyor ise bebeğin yanında sadece o olmalıdır ki mahremiyet eğitimi tam anlamı ile verilebilsin bir çocuğa. Bedenim bana ait bilinci Kazandırılır ken mutlaka yalnız kişisel bakımları yapılması çok çok önemlidir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Elif Eken Arşivi
SON YAZILAR