Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kurban ve bereket

Kurban ve bereket

Efendim bilindiği üzere yarın Kurban Bayramı, hepinizin Kurban bayramını aynı zamanda Cumâsını mübârek ediyoruz. Bu bayram, ümmeti Muhammed adına ülkemiz ve âilemiz için hayırlara vesile olsun inşallah. Her ne kadar dünya ve ülke olarak ekonomik zorluklar içerisinde olsak dahi, bereket mefhumu ile pek çok güzelliklere kapı aralayabiliriz. Şu zorlu süreçte, şeytan bizi hayır-hasenattan, infaktan, sadakadan vaz geçirmeye çalışacaktır. Onun cimriliği telkin eden iğvâlarına aldırmadan, cömertlik temin eden bereket inancına sarılmak, müminlere çok şey kazandıracaktır. İnsan olarak neyimiz varsa hepsi Hak Teâlâ’nın mülkündendir. Hakk’a değil malımız, canımız kurban olsun.

Çağları aşan İslam medeniyeti muhabbet ve bereket merkezlidir. Bereket mefhumu yüce İslâm’ın temel özelliğidir. İnsanın yaptığı güzel davranışlar hayâtının, ömrünün, zamanının, malının değerini artırır. İşte bu durum yalnızca, ‘bereket’ kavramı ile ifâdesini bulur. Bereket kişinin işlediğinin, hayrını görme faaliyetidir. Bu sebeple yazımızı bereket üzerine kurguladık efendim müsâdenizle.

Halk irfânında iyilik, güzellik, hayır ve bolluk, ‘bereket’ kavramı ile izah edilen özelliklerdir. Bu yönüyle ‘bereket’te ilâhî hayır ve kutsî bir ölçü bulunur. Bereket kelimesi ‘mübârek kelimesiyle aynı muhtevâda kullanılır. Bunun temelinde, Kur’an ve Sünnete dayanan ölçüler vardır. Şerefli Kur’an bereket ölçüsüyle, insanları ‘Bir’ olan Allah Celle ve Âlâ’ya iman etmeye, helal kazanca, ortak değerleri korumaya teşvik eder. İman, şükür, istiğfar, infak, zekat, sadaka, bereketi artıran çok önemli kavramlardır. Allah (c.c), Kur’an, peygamberler, Ka’be kutsî bereket kaynaklarıdır.

Bereket, insanların dünya ve ahiretlerine âit kazanç ve kayıplarıyla alâkalıdır. Müslümanlar; her çeşit hayrın, iyiliğin, güzelliğin, bolluğun Cenâbı Hakk’ın ikram ve ihsânı olduğuna inanırlar. Az şeyden çok şey hâsıl olması, berekettendir. Bereketli mal, hayra kullanılan, insanların faydasına olan maldır. Bâzı mallar da var ki, bereketsizliği sebebiyle sâhibinin, dünya ve ahretinin felâket ve hüsrânına vesile olur. Kişi için rızık bellidir, azalmaz, çoğalmaz. Herkes sâdece kendi rızkını yer. Helal yoldan kazanılan rızık, hayra harcanır. Haram yoldan kazanılan da zâten hayır olmaz, bereket olmaz, ezâ ve cefâ olur.

Günlük yaşanan hayatta bereketten izler bulunur. Meselâ; toplu yenen yemekte, balda-sütte-sirkede, sahur yemeğinde, seher vaktinde bereket vardır. Rızkına râzı olanın, şükredenin bereketi artar, tersinde ise bereketsizlik hâsıl olur. Evde yaşlı büyüklerin barınması, misafir bulunması, selâmın verilmesi, kız çocuğunun olması berekettir, Evlenmek berekettir, namaz kılmak, Kur’an okumak berekettir. Bunlar Sünneti Rasûlullah’tır.

Tevbe-istiğfârın yapılması, sadaka verilmesi, cömertlik ve yumuşaklık bereket sebebiyledir.  Yüce Kur’an’da bunlar belirtilir: “Dedim ki: Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır. (Mağfiret dileyin ki,) üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin, Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bahçeler ihsan etsin, sizin için ırmaklar akıtsın.” (Nuh, 10-11-12) Yine, yüce Yaratıcımız şükredilmesini istiyor: "Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azâbım çok şiddetlidir! Diye bildirmişti." (İbrahim, 7) Şikâyetlenmek, nankörlük etmek bereketsizliktir. Dua almak, dua etmek berekete vesiledir. Her işe besmeleyle başlamak, işleri abdestli yapmak berekettir.

Fedâkarlık, iyilik, ihsan, infak, isar (başkasını kendine tercih etmek), sadaka, zekat bereketle izah edilen hayırlı işlerdir. Cimrilik, bencillik, israf, bereketin dışında şeylerdir. Helal malda bereket, haram malda bereketsizlik vardır. Çalışmanın, üretmenin yâni alın terinin olduğu yerde bereket hâsıl olur. ‘Harekette bereket vardır.’ Denir.

Bereketli bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR