Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Kurban Bizi Kurtarsın Mı?

Kurban Bizi Kurtarsın Mı?

"Ey Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin." "Ey Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin."Yaklaşmak, Allah'a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen Kurban kelimesi, dini terim olarak; Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle, belirli vakitlerde, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Kulluk kalitemizi artırmaya ve takvaya ulaşmaya vesiledir kurban.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Âdemoğlu için Allah katında Kurban Bayramı gününde kurban kesmekten daha sevimli bir amel yoktur.” müjdesini vermiştir. (Kurban kesme imkanına ulaşamamış Müslümanlar için bir sorumluluk yoktur.) Bu müjde, elbette yapılan işin ciddiyetle ve usulünce yapılmasına ve niyetin de Allah (c.c.) rızası olmasına bağlıdır. Bu müjde ile birlikte şu husus akıldan çıkarılmamalıdır; Kurban kesme ibadeti bu ibadeti yapma imkanına kavuşan Müslümanların görevidir. Kesilen kurbanın her bir parçasının hayır hanemize yazılmasını istiyor isek amel ve niyet bütünlüğüne dikkat etmek durumundayız. Niyetimiz ne ise ona kavuşacağımız hususunda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resûl’üne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Resûl’üne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.”

* * *

Kestiğimiz kurbanlar bizi kurtarıyor mu acaba? Şu kadar liraya aldığım kurbanlıktan şu kadar kilo et çıkarsa beni kurtarır şeklinde düşünerek aldığımız kurbanlık bize ne kadar faydalıdır? Sadece kilo hesabıyla aldığımız kurbanlıklar ailemizle, komşumuzla, akrabalarımızla ve insanlık alemiyle olan münasebetlerimizde kalbimizi güzelleştirdi mi? Acaba nerede yanlış yapıyoruz? Gönlümüzün gıdasını ihmal edip sadece midemizi doldurma telaşında mıyız? Allah rızasını unutup, “Niyet ettim ne büyük kurban kesiyor desinler diye kurban kesmeye!.” mi diyoruz acaba?

Dikkat edelim kıymetli kardeşlerim, işin sonunda kazanmak da var kaybetmek te; Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti.” (Maide Suresi 27)

Bizi kötülükten alıkoymayan namazın, yalandan ve yalanla iş yapmaktan alıkoymayan orucun, bizim cimriliğimizi gidermeyen zekatın ve ahlakımızı güzelleştirmeyen haccın tam olarak fayda vermeyeceği gibi; riyadan, kibirden arındırılmayan kurbanın da bize bir faydası olmayacaktır.

Kurban ibadetinin psikolojik ve sosyolojik faydalarına ulaşmak için gayret etmeliyiz. Adeta her imkanımızın sigortası olan kurban ibadetindeki manayı yeniden kuşanmak durumundayız. Kurban ibadetini sadece et yeme veya dondurucuda et stoklama işine döndüremeyiz. (Bir yıldır dondurucuda beklettiği eti bile yediremeyen kardeşlerimizi görünce üzülüyoruz.) En kıymet verdiklerimizi Allah (c.c.) yolunda seferber etmenin tatbikatını yaşadığımız Kurban, bize, mertliği ve cömertliği benimsetmelidir.

Kıymetli kardeşlerim; Kestiğimiz kurbanların kurtuluşumuza vesile olabilmesi için Merhum Cahit Zarifoğlu’nun şu uyarısına da dikkat edelim:

Üstadım, bayrama ne keseyim?

Önce gıybeti kes, kul hakkı yemeyi kes, yalan söylemeyi kes, haram yemeyi kes, adam kayırmayı kes, israfı kes, kötülükten irtibatını kes. Bunları kesmezsen ne kesersen beyhude...

Üstadım bayrama ne alayım?

Birkaç piri fâniden gönül, birkaç çocuktan gülücük, birkaç fakirden de duâ al.”

Kurban Bayramınızı tebrik eder, bu bayramın; kulluk kalitemizin artmasına, kurban ibadetindeki manaları idrak ederek İslam kardeşliğini layıkıyla anlamamıza, ümmet bilincimizin oluşmasına, iyiliklerin ve güzelliklerin hakim olduğu yeni bir dünyanın kurulmasına vesile olmasını niyaz ederim. Hayırlı bayramlar. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR