Ayşe Aslı Duruk

Ayşe Aslı Duruk

Köpeği Öldürmek

Köpeği Öldürmek

La ilahe illallah.

Çoğunlukla ilk öğretidir.

Hemen hemen hepimizin din ile ilgili ilk öğretildiğidir. 

Allah'tan başka ilah yoktur. Tanrı tektir. Amenna...

Fakat yer ile göklerin arasında, bildiğimiz-bilmediğimiz, gördüğümüz-görmediğimiz, sayısı ve türü bizlerce belirsiz olan nice yaratılmış, yani mahluk bulunur. Hepimiz -hepsi, herkes ve her şey- o tek olan ilahın; Allah'ın kullarıyız. 

Dolayısıyla tek sahip vardır; O. Hiç bir mahluk ve şey, başka bir yaratılmışa ait olamaz. Değil midir ki "Mülk Allah'ındır."(Nur, 42) 

Tabi kimisinin koyunu, köpeği, kedisi falan olabiliyor, cümle içlerinde. Lafın gelişi. Mecazi sahiplikler, gerçrk olmayan aidiyetler, dünyevi iyelikler...

***

Can taşıyan ve haliyle o canı da ona yine can taşıyan başka bir yaratılmışın vermiş olmadığı bir köpeği, kafasına kürek vurmak suretiyle öldürmenin değil insanlık dışı, hayvanlığa dahi sığmayacak bir iş olduğunu söylememize gerek var mı peki şimdi? Hayvanlar, karınlarını doyurmak gibi yaşamsal ihtiyaclarını karşılamanın dışında, sırf katletmek için -kendini koruma güdüsü de hariç olarak- başka bir hayvanı öldürmüyordu sanirim, öyle değil mi?

Tabi bu yazıyı, aklı ve vicdanının belki de bir çeşit metafizik saldırıyla -müdahaleyle- elinden alındığını düşündüğüm ve kendinde olmayan bir caniden bahsetmeye ayırmayacağım ve aklıma asıl takılan noktaya geliyorum şimdi.

***

Aşağıların aşağısı olacak kadar aşağılık olan o malum haber yayıldıktan sonra, yeterli mi yetersiz mi olduğu tartışmaya açık bir tepki verildi insanlar tarafından. Bu kısım tamam. Fakat benim asla ve asla anlayamadığım şey şudur ki, bir sineği öldürmeye verilmeyen tepki, iş, bir köpeği öldürmeye gelince neden veriliyor? Daha doğrusu, köpek öldürmek elbette haklı olarak şimşekleri üzerine çeken bir eylemdir fakat çok daha küçük boyuttaki bir başka canlının canına kıhmak, nasıl ama nasıl bu kadar doğal, normal ve kabul edilebilir oluyor? Canlının boyutuna göre mi kıymeti artıyor? Bir balinayi öldürmek katliamdir da bir karıncayı öldürmek neden katliam olarak görülmez yani? Aklımdan hiç çıkmayan ve bir türlü cevabını bulamadığım bir sorudur bu.

***

Şimdi yazının en başına dönecek olursam, mülkiyeti yine Allah'ın elinde olan bir canın vücut bulup varlık sahasına inmiş halinin ebatı, işin kime karşı ve kime rağmen yapılmış olduğunu değiştiriyor mu sanki? Tüm katliamlar, aynı ve tek Sahip'e rağmen ve karşı yapılmışken, özellikle de yaz aylarında gördüğü sayısız kanatlı ve kanatsız böceği bir an olsun acımadan öldürenler, bir köpeğin katliami gündeme gelince merhamet ve vicdan sözcülerine dönüşüyorlarsa, bu işte bir çifte standart ve hatta iki yüzlülük yok mudur şimdi?

Ezcümle... Lütfen söyleyiniz, can taşıyan canlının kıymeti, vücudunun sahip olduğu ebata göre mi verilmeli, yoksa, tüm o katliamlarin gerçek sahibi aynıyken, bunun kime karşı ve rağmen yapıldığına mı bakmalıyız?

Sonuçta, la ilahe illallah!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ayşe Aslı Duruk Arşivi
SON YAZILAR