Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kitap Okumanın Önemi Ve Faydaları

Kitap Okumanın Önemi Ve Faydaları

Kitap okumak, çocuğundan gencine, gencinden yaşlısına insanımızın bilgi seviyesini artırmak adına, çok ehemmiyetli bir faaliyettir. İlgi, arzu ve isteğe göre seçilmiş güzel kitapları okumak, insanların kültür dünyâlarını zenginleştirir. İlmi ve bilgi yönüyle dolu kitaplar, okuyanı kültürlü kılar. Bugün, her sahada, çok engin ve zengin donanıma sâhip, kitaplarımız var. Bu kitaplar, okuyanı ayni verilerle doldurur. Okuyan ve araştıran insanlar, çevreleri tarafından hemen fark edilirler. Okumak insanı, erdemli ve bilgili hâle getirir. Okuyan insanlar, pek çok konuda rahatlıkla konuşabilecek, seviyeye gelirler. Sorulan sorular ancak okuyanlarda, cevap bulur. Hele bilgisini hayra kullanabilenlere ne mutlu!

Kitap okumanın sayılmayacak çok fayda ve yarârı vardır. Şöyle saymaya başlayalım; bir defa okumak, öğrenmenin et etkili ve en kolay yoludur. Okuyan kişilerin düşünme mekanizmaları hızla gelişir. Zira, kitap okuyan kişi, nihâyetinde zihin jimnastiği yapmış olur. Televizyon seyretmek, sanal ortamlarda gezinmek varken, kitap okumayı tercih eden kişiler, gerçekten insânî kalite yönüyle, okumayan çoğu insana göre, daha kaliteli ve seviyelidir. Okuyanların kanaatleri, görüşleri, kıymetli ve değerli bulunur. Okuyan kişiler, farkındalık sâhibi ve etraflarında, farkındalık uyandıran kişiliklerdir. Onlarla berâber olmak kişiler için iyi bir kazanımdır.

Okumak, sebat ve kararlılık işidir. Çevrede insanların ilgisini çekebilecek onca câzibedar şeyler varken, okumaya yönelmek, öyle herkesin yapabileceği bir şey değildir. Okuyan kişiler; hâdiseleri değerlendirmekte, insanları anlamakta, zor işleri çözmede beceri ve ustalık sâhibidirler. Okuyanın sezgi gücü artar, duyguları belirginleşir. Okumak zihni eğitir. Kitap, okuyanın hayâtına, yeni bir heyecan katar.

Bilgi çağında yaşıyoruz, kitap insanı eğitir, yenilikleri öğretir, başarı hazzı tattırır, hayâta pozitif baktırır. Okunan kitaptaki bilgiler hayâta ışık tutar, doğru tercihler yaptırır. Zaman zaman okuduğumuz bilgiler ışığında, hatâlarımızı düzeltiriz. Faydalı kitaplar, bizi maddi ve mânevî sahalarda uyarır, iyiye yönlendirir. Böylece kişiliğimiz gelişir, rûhî değerlerimiz, inkişaf eder. Kitap bize hayâtı sevdirir, dünyâyı tanıtır, yaşama dâir çeşitli bilgiler verir. İnsan iletişimde müspet gelişimler sağlar. Hayal gücümüzü üst seviyeye taşır, ufkumuzu genişletir.

Kitap okumak bizi planlı-programlı yapar. Çünkü kişi, hangi saatte okuyacağını, ne kadar zaman okuyabileceğini, ne zamanlar okuyabileceğini hesaplar. Böyle insanlar, her dâim başarılı insanlardır. Unutulmasın ki, hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cepte çıkmamıştır. Başarı emek ve zahmet ister, gayret ve azim ister, kararlılık ve vakit ister her şeyden önce de, alın teri ister. Kişinin bilgili ve kültürlü olması, herkes tarafından saygın görülmesi, bir değerli alın teri ürünüdür.

Güzel muhtevaya sâhip kitaplar, insana iç huzûru verir. Okuduğunuz kitabın konusu, sizi bambaşka âlemlere götürür. Bilhassa mâneviyâtınızı artırıcı kitaplar, pek çok rûhî ve zihnî probleminizi düzeltir. Aslında kitap okumak parasız, külfetsiz, kolay bir zihin egzersizidir. Okumak kişiyi olgunlaştırır. Okuyan kişiler bir şey anlattıkları zaman konuyu ve cümleleri eveleyip gevelemezler, konuşmalarında bir canlılık ve akıcılık hâkimdir. Okuyan kişiler okudukları kitabı ne kadar titizlikle okurlarsa, o denli dikkat ölçüleri artar.

İnsan beyni okuyarak beslenir ve güçlenir. Okuyan insanlar zor meselelerde, fikir beyan ederken, herkesten farklı yorumlar yaparlar. Bu onların belleğindeki değişik bilgi depolarından kaynaklanır. Yâni okuyanlar, zihinlerine pek çok konuda, pek çok farklı bilgileri depolamıştır. Engin bilgi ve kültür, kişiyi hemen fark ettirir. Aslında okuyanlar kendilerine yatırım yapmış olurlar. Dünyânın en meşhur insanlarından Bill Gates, yılda elli kitap okuyormuş ve sosyal medyadaki hesâbında bir de bu kitapların yorumlarını yapıyormuş, düşünün. Elon Musk ise, Bill Gates kadar olmasa da, o da, iyi bir kitap okuma tutkunu. Bizler de hem kendi gelişim hem de toplumumuz gelişimi için, kitap okumaya mutlaka zaman ayırmalıyız.

Demek ki, okumak kişiyi güçlü kılıyor. Okuyan toplumlar da, ülkelerini güçlü kılar. Dikkat edilirse, bilimde, sanatta, sosyal hayatta, ekonomide, politikada, ülke yönetiminde güçlü olan ülkelerde, okuma oranları yüksektir. İşte okumak böylesi bir güçtür. O halde bizler de ülkemizi güçlü kılmak adına neden kitap okuyanların arasına katılmayalım?

Cumânız hayrola.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR