Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

Kadir Mısıroğlu ve kent hafızası

Kadir Mısıroğlu ve kent hafızası

Şu sıralar Konya'da mahalle ve sokak isimlerinin belirlenmesi noktasında halk tarafından ihtilaflar ve görüşler devam etmektedir. 
Halk Kadir Mısıroğlu’nun isminin verilmemesi gerektiğini düşünüyor ve bu yorumların gerekçesi medyada yansıtıldığı kadarıyla Cumhuriyete, Atatürk'e olumsuz düşünceleri, "keşke Yunan kazansaydı" gibi sözleri. 
Bu içeriğe girmeyeceğim. Herkes girip çıktı zaten. Siyasi partiler görüşlerini beyan etti. Saadet Partisi ve CHP il başkan ve yetkilileri de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Konunun sadece bir teklif olduğu ve gündeme alınmadığı da söylendi.
Mahalle ya da sokak, cadde isimlerinin kentin hafızasına uygun düşmesi gerekir. Şehirlerin hemen hepsinde mahalle isimlerinin o kenti ön plana çıkaran kanaat önderleri ya da kentin bağrından çıkmış topluma fayda gözeten birer temsil barındığını görürüz. 
İsimlerde unutulmamak, zamansal bellek gözetiliyor. Kentin hafızası sadece bizimle sınırlı değil, bizden sonra gelecek olan nesil içinde doğrudan anlam taşıyor. Sokak tabelaları adeta bizlere ve bizlerden sonra gelecek olan nesillerin hafızasına işaretler bırakıyor.
Konya'da halihazırda Sille tarafında Mısıroğlu sokak diye bir sokak var. Bu nereden esinlendi bunu bilmiyorum. 
Kadir Mısıroğlu Trabzonlu fakat Kadir Mısıroğlu’nun Trabzon’da herhangi bir cadde ya da sokağa, mahalleye ismi verilmemiş. 
Google Map'e Mısıroğlu yazınca sadece Konya Sille çıkıyor. Kadir Mısıroğlu yazınca ise Üsküdar da kabri çıkıyor. 
Bu tür isimlerin verilmesinde kentin hafızası önemlidir. Türkiye'deki bütün şehirlerde bu isimlere bakınca çoğunluğun o kent de doğmuş orayı temsil eden kişilerden oluştuğunu biraz bakınca görürsünüz. Hal böyle iken Trabzonlu Kadir Mısıroğlu’nun ismi hiçbir mahalle ya da sokakta kullanılmaz veya teklif edilmez iken Konya'da bunun gündeme gelmesi nedendir? 
Mesela İskilipli Atıf Hocayı Cumhuriyetçi birçok kesim eleştirir. İsmi Çorum İskilip de mahalle ya da sokak ismi olarak verilmiştir. 
İsmet İnönü İzmir'de doğmuştur. İzmir'de İnönü’ye dair mahalle ve sokak ismi çok fazladır. Konya da da vardır. 
Bombalı saldırıda öldürülen Bahriye Üçok da cumhuriyetçi bir kadındır. Onun ismi İzmir, Ankara ve benzeri şehirler de sokak mahalle ismi olarak kullanılıyor. Fakat Trabzon’da doğmasına rağmen ismi Trabzon'da kullanılmıyor. Mesela Konya Karapınar’da Bahriye Üçok sokağı var.
Belediyelerin teklif sunarken değerlendirdiği isimlerin ya da sunulan tekliflerin o şehrin halkının siyasi veya dini görüşüne ve yapısına göre mi değerlendiriliyor? Çünkü diğer şehirlerin mahalle veya sokak isimlerine bakınca bu biraz göze çarpıyor.  Ayrıca bu isimlerin belirlenişi noktasında tarih için bir iz bırakma egemenliği ve otoritesinin de olduğu çoğu şehir isimlerinde kendisini siyasi açıdan belli ediyor. Aslında bu tarz konuları şehrin yerlilerinin belirlemesi tartışmalara direk nokta koyar. Artık başka bir belediyenin sitesinde anket mi yapılır, yoksa şekil mi düşünülür, orasını bilmem. Çünkü bahsedilen ismin sevenleri de var, sevmeyenleri de... Demokrasi var diyenlerin, öyleyse o şehirde yaşayan kişilerin görüşlerinin çokluğuna da ihtiyaç var. Bir diğer göze çarpan şey ise bu ismin yer almasına karşı çıkanların değil, demokrasi var diyen parti tavanlarının tabanlarıyla çatışması…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR