Esat Ergener

Esat Ergener

Fikri Kataraktlar Ülkesi

Fikri Kataraktlar Ülkesi

Günümüzde en çok görülen göz hastalıklarından biri olan ‘katarakt’ın ana sebebi nedir sizce?

Televizyon, bilgisayar, tablet ile çok fazla meşgul olmak?

Yeterli ve dengeli beslenememek?

Stres?

Hayır, bunların hiçbirisi değil.

Konya’daki nadide göz hastanelerimizin birinin müdürü ile olan sohbetimizde, “Göz hastanelerinde bu kadar hasta olmasının ve ekserisinin de katarakt hastası olmasının tek sebebi var; Görüş alanını kısıtlamak! Eskiden insanlarımızın baktığı alanlar kutu gibi, hücre gibi yerler değildi. Dağlardan ufuklara gökyüzünden deryalara kadar gözün alabildiği her yere bakılırdı.

Bu aslında gözün kendi kendisini tedavi etme metodu. Bugün vatandaşlarımızın birçoğu katarakt oluyorsa, bunun asli sebebi kutu gibi yerlere bakıyor olmaları. Ve emin olun, böyle devam edersek, ülkedeki herkes bir gün katarakt olacak!”

Ülkemizde en çok görülen göz sağlık problemlerinden birisi katarakt iken, fikri problem olarak da en yaygın hastalığın FİKRİ KATARAKT olduğunu pekala söyleyebiliriz.

Bir odadan, yapıdan, teşkilattan, camiadan dışarı çıkamayan insanların dünyayı bu ve benzeri insanlardan veya fikirlerden müteşekkil sayması…

2015 yılında yapılan bir araştırma vardı. Bir Avrupa Birliği projesi kapsamında, Türkiye genelinde bulunan bütün STK’ları kapsayan bir araştırma.

O zaman için Türkiye’de toplam 108.000 dernek vardı. Alınan neticede ise insanların sadece %13’ünün derneklere üye olduğu sonucuna varılmıştı.

Aynı araştırmada, bizdeki birçok algının da aslında bir yanılgı olduğu sonucuna varılmıştı. Misalen, Dünyada en hayırsever ülke olarak 108. sırada yer almamız gibi.

İki açıdan da üzünülecek bir durum.

İnsanlarımızın ilgisizliğine mi yansak, yoksa “küçük dağları ben yarattım” havasındaki insanların, STK’ların yanılsamalarına mı.

2023’e kadar yaşamış 110 milyar insan içerisindeki 8 milyarlık bir topluluğuz aslında. Ve biz bu insanlardan yalnızca birisiyiz.

Dünyada milyonlarca dernek var, bizim mensubu olduğumuz dernek onlardan yalnızca biri.

E be kardeşim, bu neyin gubuzluğu o zaman?

Ne küçük dağları sen yarattın, ne de dünyada yalnızca sen ve derneğin var.

Açıl dünyaya; yeni fikirlere, görüşlere açık ol.

İllaki uygula demiyoruz ama herkesten al bazı fikirler, ki ufkun genişlesin, projelerin çeşitlensin.

Çık artık şu katarakt olma halinden, hevesinden!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat Ergener Arşivi
SON YAZILAR