Elif Eken

Elif Eken

Çocuklarda narsist davranışlar

Çocuklarda narsist davranışlar

Narsizim kelimesinin kökeni Yunan mitolojisindeki narkissos adlı bir Avcı'dan günümüze yerleşmiş bir kavramdır. Burada adı geçen narkissos su içmek için indiği nehirde kendi yansımasını görür ve Suda ki görüntüsünü aşık olur yemeden içmeden kesilen Avcı günlerini Nehir'in başında kendi görüntüsüne bakarak geçirir.

**

Efsaneye göre bu şekilde kendi kendini tüketip ölür ve bedeni Nehirdeki bir Nergis çiçeği ne dönüşür. Narsizm toplumdaki bazı bireylerin yükseltilmiş özgüven ile kendilerini sürekli diğer insanlardan üstün görmesi ile ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur. Çocuklardaki narsizmin nedeni ise çoğunlukla aile kaynaklıdır.

**

*Çocukları özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna inandırıyorlar.

*Özel kişilerle arkadaşlık etmesi gerektiğini empoze ediyorlar.

*Çocuğunu hakketmediği halde övgüye boğar, her durumda savunan ve her hatasını kapatan diğer çocukların olduğu ortamda çocuğunu Kuralsız bir şekilde öne geçirmeye çalışması anne ve babanın Narsist bir birey olduğunun ve Narsist bir birey yetiştirme yönünde ilerlediğinin göstergesidir.

**

Ailenin çocuk hiçbir şey yapmasa bile onu ödüllendirme, talep veya isteğini çocuk bir çaba göstermeden yerine getirmesi, ona her yaptığının doğru olduğunu düşündürmesi, bireyde dışarıda üstün ve ayrıcalıklı davranılması gerektiğini uyandırır. Narsist çocuklar yetiştirmemek için çocuğun yapmış olduğu davranış övülmelidir, kendisi değil.

**

İçi boş övgüler çocuğunuzun Öz saygısını yanlış anlamasına sebep olabilir. Çocuklar hataları ile yaşamayı öğrenmeliler aileler çocuklarını hataları ile barışık olmayı öğretmeliler. Çünkü asla hata yapmamalıyım diye düşünen bir çocuk hataları ile barışık olamaz. Yaptığı hatalardan kendisine ders çıkaramaz.

**

Narsist çocuklar için hataları ile yaşamayı öğrenmek çok önemli bir davranıştır. Çocuğunuzun yaptığı hatanın üstünü örtmeyi, böyle durumlarda çocuğa güven vermelisiniz ve Öz saygısını geliştirmesini sağlamalısınız.

 

Bir işte iyi olmanın en iyi ve en üst olmak anlamına gelmediğini öğretin, çocuklar ebeveynlerini rol model olarak alırlar. Bu durumda aile eleştiriye açık olmalıdır hataların normal olduğu ve bununla başa çıkabilmesi gerektiği öğretilmelidir.

**

Belki de sandığın kadar harika değilsindir, hep insanlar seni idare etmiştir. Bir de böyle düşünmek gerek aslında.

**

Haydi o zaman hep birlikte azıcık kendimizi, Azıcık da evlatlarımızı tartalım içimizdeki narsist duyguları ortaya çıkarıp hemen onarmaya başlayalım.

**

Bende narsist davranışlar yok diye düşünmekte günümüzde ki en büyük hatalarımızdan, maalesef artık narsist duygu beslenmeyen insanlarla karşılaşmak çok ama çok nadir oldu..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Elif Eken Arşivi
SON YAZILAR