Halil İbrahim Türkmen

Halil İbrahim Türkmen

Altın Dolara, Daire Arsaya, Faiz Millete

Altın Dolara, Daire Arsaya, Faiz Millete

Sağa Sola dadanmadan, laf etmeden kendi halimizde bir yazı yazalım. Aman! Kavgaya karışmayalım. Uslu(!) çocuklar olalım. Sigortalı bir işe girip çalışalım, başımıza icat çıkarmayalım. Okumayalım ve asla düşünmeye fırsat bulamayalım. Daha çok kendi çıkarlarımızı gözetelim ve kardeşlerimizin hakkını muhafaza etmekten uzak duralım. Diyelim ki; bana dokunmayan yılan bin yaşasın(!)

Ha! Bir de her yıl yapılan tüm -sözde bilgi ve yetenek ölçen- sınavlara girmeye özen göstersinler ki, tüm enerjimiz bir vesileyle tek bir çukurda yok olsun gitsin. Araştırmaya, geliştirmeye, üretmeye fırsatları olmasın. Teknoloji ile genç beyinleri lüzumsuz işlere bağlayalım ki gelecek emellerinize engel olamasınlar.

Sonuçta ne demiş fitneci büyük(!) bir düşünür; ‘eğ başını al maaşını yeğenim, sen mi kurtaracağaan memleketi.’

Neyse biz başlayalım o zaman.

Sizler için analiz edip derlemek istedim. Çünkü bazıları ile bizim yatırım fikirlerimiz arasında net 1000 gr oynar.

Bu hafta öncelikle aşağıdaki yatırım araçlarından ALTINA, BORSAYA vs. 2020 yılında 100.000 TL yatırım yapmış olsaydık, şu anki değeri ne olurdu sorunuzun cevabı, yatırım yapacağınız araca ve süreye göre değişecektir. Bu konuda birkaç örnek verelim:

2020 yılında 100.000 TL yatırım yapmış olsaydık şu anki değeri ne olurdu?

ALTIN

Eğer 2020 yılında 100.000 TL ile altın yatırımı yapmış olsaydınız, altın fiyatlarının dalgalanmasına bağlı olarak elinizdeki paranın değeri değişecekti.

Örneğin,

2020 yılı başında gram altın fiyatı yaklaşık 300 TL iken, 2021 yılı sonunda yaklaşık 500 TL olmuştur.

2020 yılı başında 100.000 TL ile yaklaşık 333 gram altın almış olsaydınız,

2021 yılı sonunda elinizdeki altının değeri yaklaşık 166.500 TL olurdu. Diğer araçlara göre global değeri daha fazladır.

BORSA

Eğer 2020 yılında 100.000 TL ile borsada yatırım yapmış olsaydınız, büyüme potansiyeli olan şirketlere paranızı bölerek yatırım yapmanız durumunda, elinizdeki parayı artırabilirdiniz.

Örneğin,

2020 yılı başında 100.000 TL ile Ege Endüstri hissesi almış olsaydınız,

2021 yılı sonunda elinizdeki para yaklaşık 200.000 TL olurdu.

İŞLETME YATIRIMI

Eğer 2020 yılında 100.000 TL ile hazır kurulu bir işletme satın almış olsaydınız, kâr eden bir işletme seçmeniz durumunda, elinizdeki parayı katlayabilirdiniz.

Örneğin,

2020 yılı başında 100.000 TL ile oto yıkama dükkanı satın almış olsaydınız, aylık ortalama 10.000 TL kâr elde edebilirdiniz

2021 yılı sonunda elinizdeki para yaklaşık 220.000 TL olurdu.

DOLAR

Doları yorumlarken siyasi, askeri, coğrafi ve ekonomik olarak analiz etmemiz gereklidir. Bu sebeple şimdilik geçiyorum.

Bu arada biz ‘ Aman ha! Siyasete bulaşmayın, etliye sütlüye karışmayın, eğin başınızı alın maaşınızı’ diyen hem yalancıların hem de kandırılmışların sözlerine kanarak hareket etmeyeceğimizi buradan duyurmuş olalım.

Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi, 2020 yılında 100.000 TL ile yatırım yapmış olsaydınız, şu anki değeri ne olurdu sorusunun net bir cevabı yoktur. Yatırım yapacağınız aracın getirisine ve riskine göre kazancınız veya kaybınız değişebilir. Bu nedenle yatırım yapmadan önce iyi bir araştırma yapmanız ve finansal plan oluşturmanız önemlidir. Yatırımlarınızda başarılar dilerim.

SONUÇ: Bu yatırım araçları ne kadar güvenli alanlar olsa da; ülkemizin, insanlarımızın ve gelecek nesillerin daha iyi standartlara sahip olması için farklı yatırım alanlarına ihtiyacı var. Önümüzdeki hafta devam edeceğim. Önce şu vatansever emlakçılarla bir görüşüp ondan sonra diğer başlıkları yazacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil İbrahim Türkmen Arşivi
SON YAZILAR