Elif Eken

Elif Eken

Akran zorbalığı

Akran zorbalığı

Okul yaşantısı veya arkadaş çevresi içerisinde Öğrencinin bir başka öğrenciye tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakılması olarak tanımlanır akran zorbalığı.

**

Aslında her zaman akran zorbalığı görmüyor bazen de zorbalığı yapan bir çocuğa sahip olabiliyoruz. Kendi meselelerini çözebilmek adına çocuklar akran zorbalığına başvurabiliyor lar. Kimi zaman ise akran zorbalığına maruz kalabiliyor yani kurban olabiliyoruz. Eğer çocuğumuz kurban oldu ise kendimize şu soruları sormalıyız.

**

“Neden bizim çocuğumuz” yapılan araştırmalara göre kendi ailesi içerisinde de otoriter ve cezalandırılan anne babaların çocuklarının daha çok akran zorbalığına maruz kaldığı gösterilmekte. Unutmayalım ki ortamda bir zorba varsa kendisine silik Pasif bir çocuk arar ki zorbalık yapabilsin. Eğer böyle bir çocuğa sahip isek ilk önce kendi tutumlarımıza bakmalıyız. Davranışlarımızda bir ihmal olduğunu fark edip kötü niyetli değil ama hemen bu durumdan uzaklaşmalı ve ilk önce evde düzenlemelere gitmeliyiz.

**

Çocuğumuzun kendini ifade edebileceği ilk ortamı evimizde hazırlamalıyız. Bu süreçte çocuğumuzun okulda mağdur edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tabii ki kendisinin problemleri çözebilmesi adına ona zaman tanımalıyız.

**

Eğer kendisinin Halle demediğini farkı ettiysek sonrasında sınıf öğretmenini arayarak devreye girmeliyiz. Akran zorbalığı üçe ayrılıyor.

1-Fiziksel zorbalık yapan çocukların çevrelerindeki lere fiziksel olarak zorbalık yapması itme, vurma, saçını çekmek, küfür etme, dalga geçme gibi zorbalık türleridir.

**

2 - Sözel zorbalık en çok maruz kalınan zorbalık türüdür küfür etme, dalga geçme,,uygunsuz yorumlarda bulunma, tehdit etme gibi türleridir.

3-Siber zorbalık en yenisi sosyal medyadan kaba ve hakaret içeren mesajların gönderilmesi gibi zorbalık türüdür.

**

Peki zorbalığa maruz kalan çocuklar nasıl davranışlar gösterirler.

Okula gitmeyi reddetmek, okula gitmemek için Bahaneler üretmek, Özgüven sorunları yaşamak, eksilen ya da zarar gören eşyalarının olması, uyku problemleri yaşaması gibi davranışlardır.

Eğer zorbalık yapan taraf istek iki çeşit zorba aile tutumu vardır. Bir evde zorbalık yapan çocuk aileye tepki gösteremediği için okulda gücünün yettiği kişiye ailesinden öğrendiğini uygulayan çocuk türüdür.

**

Bu aslanı güçlü pasif olmayan çocukların en belirgin özelliklerindendir.

Bir diğeri ise narsist yetiştirilen çocuklar, çocuğumuzda zorbalık davranışlarını farklı ettiysek mutlaka uzman desteği almalıyız.

**

Öğretmenler akran zorbalığını nasıl önleyebilirler?

Merhamet ve empati duygusu ile tanıştırarak sosyal ve duygusal zeka larını geliştirerek, çocukların birbirleri ile bağlantı ve yakınlık kurmaları için ortam sağlayarak, zorbalık sinyallerini iyi bilerek ve bu durum büyümeden kontrol edebilmeleri öğretmenler için de çok önemlidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Elif Eken Arşivi
SON YAZILAR