Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Ziraat mühendisleri ve sorunları

Ziraat mühendisleri ve sorunları

Bir önceki yazımızda zira i öğrenimin 171. Yıldönümü etkinlikleri ve eğitimin kalitesi ve yetersizliği ile ilgi yazımız çok ilgi gördü. Ziraat mühendisleri arkadaşlarımız gerek mail yolu gerek telefonla   sorunlarını dile getirdiler. Bu sorunları  köşemize ısrarla taşımamızı  istediler. Şahsım, meslektaşlarımızın belli başlı sorunlarını dile getirmek vazifemdir diyerek bu haftaki yazımızı ziraat mühendislerine ayırdım...

**

80'li yılların sonu ile 90'lı yılların ortasına kadar mühendis arkadaşlar,meslekleri ile alakası olmayan, öğretmenlik, polislik, kamunun tüm alanlarında rastlamanız mümkündü. Mesleğini icra eden arkadaşlarımız yüzde 20'lik dilimde bile değildi. 80'li yılların ortalarına kadar da ziraat  fakülteleri popüler okullardı. Günümüzde ise istihdam alanlarının kısıtlı olması  aranan fakülte  olmaktan çıkarmış,sadece boş kalmama amaçlı,Yüksek okul mezunu olma amaçlı okulların, maalesef başında yer almaya devam etmektedir. Bu olay ise eğitimin kalitesini düşürmüş ve mezun olan arkadaşlarımız isa sadece okul bitirme amaçlı,diploma varmı?  Var … hesabı  yapılmış.Evlilik çağına gelmiş ise ana ve baba tarafından benim oğlan üniversite mezunu diye övünç meselesi haline gelmekten başka hiç bir şey ifade edememktedir.

**

Kalifiye elemanlar yetişmediği için aradaki boşluğu, üniversitedeki hocalarımız doldurmuştur Akademisyen arkadaşlar ise büyük işletmelere, birliklere, odalara, çeşitli tarım kuruluşlarına  danışmanlık yaparak, haklı olarak ilave kazançlar elde edebilmektedirler. Halbuki o arkadaşlarımız,  göndersin öğrencisini o birliklere o odalara, akademisyenler gözetiminde, mühendis arkadaşlar gitsin ben falanca hocanın talebesiyim  falanca hocamla beraber çalışıyorumdiye hizmetini yapsın.Hem akademisyen arkadaşımızın prestiji artmış hemde genç arkadaşlar tercübe kazanmış ve beraberinde   bir takım maddi kazançlarıda  olmuş olacaktır.

**

Konya'da  medarı iftihar ABH gibi,onlarca tarım şirketi  bünyesinde olan  Dünyanın bildiği,büyük bir tarım kuruluşumuz var. Türkiye'de ilk 500 içerisine girmiş, belki  100'lerce, ziraat mühendisleri bu holding bünyesinde çalışarak geçimini sağlamakta  ve yöneticilerine hayır dualarını ettiğini biliyorum. Bu kuruluşumuzda mühendislere  daha çok istihdam alanı sağlanmış olsa, mühendislerin, hem iş imkanı artmış olacağı ve hemde daha verimli çalışılacağını  Holding yöneticileri ve değerli başkanımda bu şekilde düşündüğünü tahmin ediyorum, İnşaallah bünyesinde binlerce ziraaat mühendislerine kapı açacak yatırımları bekliyor, başarılarının daim olmasını temenni ediyorum. Yine Konya'da yüzlerce tarım firması var. Bunların büyük bir çoğunluğu mühendisleri  satış elemanı olarak değerlendirmekte. Ne acıdır ki firmalar Mühendis arkadaşlara asgari ücreti bile çok görmektedir. Koskoca mühendis!..

**

İçinde kendini yetiştirmiş arkadaşlarda olsa o ücreti düşük vermesi  etik kurallarına tamamen aykırı ve  firmalara sorduğumuzda; Neden düşük maaş veriyorsun? cevapları  o çalışmazsa çalışacak birileri  var demesi gerçekten büyük sıkıntı. 

**

Bir eleştiride ziraat mühendisleri odamıza yapmam gerekiyor.Odamız ziraat mühendislerinin haklarını araması gerekir. Bu şekilde yaptıklarını tahmin ediyorum ama daha sert tepki vermeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Birde Ziraat'la alakalı konuları bu ülkenin tarım il ve ilçe müdürlükleri var ziraat odaları var Tarım birlikleri var.Tarımla ilgili beyanat verecek kurum ve kuruluşlar yok ise illaki Odamız bu alanda gerekeni fazlası ile yapacaktır.ama öncelikle seçimle sizleri oraya getiren arkadaşların haklarını mutlak surette ses getirecek şekilde” Burada mühendislerin hakkını savunan bir oda var” bilinci tarım kuruluşlarının beynine yertleşmeli, elemana  düşük maaş verildiğinde karşılarında Ziraat Mühendisleri Odası var diye bilmesi gerekir. Ülkemizde ziraat mühendislerinin doktorlar kadar önemi vardır. İnsanlar  hayatı boyunca hergün rahatsızlanması söz konusu olamaz ama yiyeceği gıdalar tarım endeksli olduğu için, güvenilir bir tarım, güvenilir gıda ziraat mühendislerinin gözetiminde olmalıdır. Yine söylüyorum ziraat mühendisleri en popüler meslek alanı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR