Konya çiftçisine girdi maliyeti darbesi! Gübreye 10 bin lira zam geldi

Konya çiftçisine girdi maliyeti darbesi! Gübreye 10 bin lira zam geldi

Kuraklıkla boğuşan Konya çiftçisi, bir de ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Enerji ve gübre giderleri sürekli yükselen, geliri ise gideri kadar artmayan üreticiler, sezonu nasıl tamamlayacağının hesabını yapıyor.

Geçen yıl Nisan ayında tonu 10 bin lira olan Dap gübresi, bu sezon 20 bin lirayı gördü. Üre gübresinde de geçen yıla oranla gözle görülür şekilde fiyat artışı yaşandı. Çiftçinin sezona hazırlık yaptığı bu dönemde Konya'da girdi maliyetlerindeki artışa bir de kuraklık eklendi. Kış ayında istediği yağışı alamayan Konya Havzası'na ilkbahar yağışları da yeteri oranda düşmedi. 3'te ikisi kıraç alan olan Konya'da arpa ve buğdaylar yandı. Elektrik fiyatlarında geçen yıla kıyasla bir fiyat değişimi olmasa da, kuraklıktan ötürü çiftçiler sulamayı enerjiyle yapıyor. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında ovada durum hiç de iç açıcı görünmüyor.

4-2-1.jpg

KURAKLIKTAN DOLAYI ARPA VE BUĞDAYLAR YANDI

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ilçede 779 bin dekarlık tarım arazisinin bulunduğunu, bu arazinin 500 bin dekarının sulandığını, 229 bin dekarlık alanın da kıraç toprak olduğunu söyledi. Kuraklıktan ötürü kıraç alanlardaki buğday ve arpaların yandığını dile getiren Başkan Kağnıcıoğlu, “Hafta sonu arazileri dolaştık. Ekinler yanmış. Karın doyurmayacak durumdalar” dedi. İlgili birimlerin kuraklık tespiti yapacağını ifade eden Kağnıcıoğlu, “Yapılması gerekir. Önceki yıllarda bu gibi durumlarda çiftçilerimize destek verilmişti. Aynı destek yine verilmeli. Çiftçi destek bekliyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan borçlar 1 yıl faizsiz ertelenmeli” şeklinde konuştu.

4-1-1.jpg

YAĞIŞ YOK! SULAMA MALİYETLERİ ARTTI

Kuraklıkla boğuşan Konya çiftçisinin bir de ağır girdi maliyeti altında ezildiğine dikkat çeken Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl bu vakit dap gübrenin tonu 11-12 bin lira civarındaydı. Bu sene 20 bin lirayı gördü. Üre gübre geçen yıl 10-11 bin liraydı. Bu yıl 14-15 bin lirayı gördü. Girdi maliyetleri gerçekten yüksek. Çiftçinin geliri, girdi maliyetlerindeki artış oranında yükselmiyor. Akaryakıt zaten inişli çıkışlı. Bu yıl, Konya'da kuraklık olduğu için enerji ve akaryakıt girdilerimiz artıyor. Allah var, enerji fiyatları geçen yıla oranla yükselmedi ancak kuraklık olduğu için enerji fazla kullanılıyor. Sezona hazırlıklarımız da tam gaz devam ediyor. Şeker pancarı, mısır ve yağlık ayçiçeği ekimi devam ediyor. Kuraklıktan ötürü enerji ile sulama yapılıyor. Arpa ve buğdayda ikinci sulamayı bitirdik. Yağış olmazsa, 3. sulamaya da başlanır. Mısır, ayçiçeği ve şeker pancarına da bu dönemde 1 veya 2 su verilir. Geçen yıl yağış boldu. Bu dönemde enerji ile sulama yapılmadı. Şimdi sulama yapılıyor. Enerji fiyatı aynı olsa da kuraklıktan ötürü maliyetler arttı. Allah, hepimizin yardımcısı olsun.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-bekir-kagnicioglu.jpg

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum