Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Miting trafiği çilesi

Miting trafiği çilesi

Siyasi partilerin propaganda dönemlerinde miting yaptıkları alanların yeri ve büyüklüğü kendileri için çok önemli olabilir.

Miting yapacak olan siyasi partinin miting yapacağı alanda aradığı en temel özelliğin geniş ve kolay ulaşılabilir olmasını anlamak mümkün.

Ama bu şehirde yaşayan insanların mitingler nedeniyle bir günlüğüne de olsa karşılaştıkları sıkıntıları anlamak mümkün değil.

Bu sıkıntıları ortadan kaldırmanın kolay yolları varken her seçimde vatandaşlara ısrarla bu sıkıntıları yaşatmayı anlamak da mümkün değil.

Bir günlüğüne bu sıkıntıları çekiverelim diyenler olsa da;

Bu seçimden yaşanan ve seçime kadar daha yaşanması muhtemel olan örneklerden başlayalım anlatmaya.

Geçmiş yıllarda ister siyasi parti mitingi olsun isterse de 15 Temmuz günlerindeki gibi olaylar nedeniyle olsun Mevlana Meydanı ile yine siyasi parti mitingleri için Hükümet Alanı’nın trafiğe kapatılması nasıl yanlış ise bu günlerde miting için şehir Meydanı’nın kullanılması da yanlıştır.

Miting alanı olarak seçilen Kılıçaslan Şehir Meydanı şehir merkezinde kolay ulaşılabilir bir mekân olarak görüldüğü için siyasetçiler için cazibe merkezi gibi görülse de şehir için uygun değil.

Ulaşım için Konya’nın can damarı mesabesinde olan Mevlana, Alaettin, Zafer ve Ankara yolunun tamamını hem de mitingden saatler öncesinden trafiğe kapatmak nasıl bir aklın ürünüdür anlamak mümkün değil.

Muhalefetteki siyasi partilerin düzenleyecekleri mitingler henüz yapılmadı ve uygulama nasıl olur bilmiyoruz ama iktidar partisinin yaptığı mitingde bir kez daha görüldü ki Alaattin Tepesi çevresi araç trafiğine kapatıldığı anda neredeyse Konya şehir içi trafiğinin yarısından fazlası felç oluyor.

Birde bu yolların araç trafiğine kapatılmasından saatler öncesinde bu yollardaki araç parklarının çekici marifeti ile kaldırılıyor ve cezai işlemle birlikte çekici ücreti alımı da uygulanıyor olması tabir caiz ise her şeyin üzerine tüy dikiyor diyebiliriz.

Hâlbuki bu işin çözümü kolaylıkla bulunabilir niteliktedir.

Şehir içindeki yaya ve araç trafiğinin siyasi partiler tarafından düzenlenecek olan mitingler nedeniyle karşılaşabilecekleri her türlü olumsuzluklarla karşılaşmaması için yapılabilecek en kolay yol mitingi düzenlenecek olan alanın şehir merkezi dışında bir bölgede tespit edilmesidir.

Mesela Konya’da düzenlenen mitingden bir gün sonra iktidar partisinin Ankara’da Hipodrom alanında düzenlediği miting bunun en açık örneğidir.

Veya Konya’daki mitingden 2 gün Ankara’daki mitingden ise bir gün sonra yine iktidar partisinin İstanbul’da Yenikapı Meydanı’nda düzenleyeceği mitingi de örnek olarak gösterebiliriz.

Gerek Ankara’da Hipodrom alanında, gerekse de İstanbul’da Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen mitingin şehir trafiğine olumsuz bir etkisi olmamaktadır.

İstenirse Konya’da da bu tür alanlar bulmak mümkündür.

Mesela belediyenin yapımı ile övündüğü Stadyum civarı bu iş için uygun olabilir.

Ya da şimdilerde haftada bir veya iki günlüğüne pazar kurulan yıkılan stadyum alanı da miting alanı olarak kullanılabilir.

Hem de her iki alan şimdikinden daha geniş ve daha kolay ulaşılabilir durumdadır siyasi parti fanatikleri için.

Eğer mesele sadece miting alanına ulaşımın kolay olması açısından düşünülecek olursa esasen son iktidar patisinin mitinginde bir kez daha görüldü ki mitinge katılanların yarısından fazlası Konya dışından gelenlerden oluşmaktadır.

Konya dışından gelenlerin araçları ile Ereğli yolundan kültür merkezi yoluyla veya Ankara ile İstanbul yolu üzerinden şehir içine girmek yerine çevre yolları vasıtasıyla stad çevresine ulaşmaları daha kolay olacaktır.

Hatta miting alanı olarak yıkılan stad yeri seçilecek olursa şimdiki miting alanına göre bir artısı daha olacaktır.

Şöyle ki, yapılacağı söylenen şehir parkı düzenlemesi nedeniyle mitinge katılanların park içerisinde oturmaları ve yatıp yuvarlanmaları mümkün olacaktır.

Böylelikle şehir içindeki yaya ve araç trafiğindeki kısıtlamalarda gerek kalmayacaktır.

Birde bunun üzerine şehir parklarında ikram edileceği söylenen çay ve kek ikramını ilave ederseniz her şey daha iyi olur düşüncesindeyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR