A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Mekke'nin Fethi

Mekke'nin Fethi

Hudeybiye Antlaşması 628.ms.

Peygamberimiz (SAV) miladi 628 yılında gördüğü bir rüya üzerine ashabına umre yapacağız müjdesi verdi. 1400 kişilik bir grupla Hudeybiye Köyü’ne geldiler. Orda 20 gün kadar kaldılar.
Hil bölgesindeydiler. Namaz vakitleri yakınında Haram bölgesinde namazları kıldırıyordu. Hz. Osman’ı elçi olarak Mekke’ye gönderdi “Biz umre için geldik savaş için değil dediler” Hz. Osman’ın öldü haberi geldi hepsi de ihramlıydı. Mekke’den elçi olarak Huzza kabilesi reisi Buveyd ibni verka gelmişti. Efendimiz (Sav) 1398 kişiyle bayatıl Rıdvan ağacının altında beyat aldı bunu duyan müşrikler anlaşma yapmaya mecbur oldular 2. elçi müşriklerden gelen Huleys idi. Gördüğü beyat karşısında dondu kaldı. Vallahi bu bir kral olamaz dedi.
3. elçi Suheyl bin amr idi. Hudeybiye musalahasının maddeleri elçi Suheyl bin amr arasında yapıldı.
1-Efendimiz bismillahirrahmanirrahim diye yazdırdı. Suheyl kabul etmedi. Bismike allahümme yazıldı
2-Allah’ın rasulu muhammedun rasulullahı yazdırdı. Suheyl kabul etmedi Ali’ye sil onu dedi yemin etti silmedi efendimiz kendi sildi. Muhammed bin Abdullah yazıldı.
3-Müslümanlar ve müşrikler huzur içinde yaşayacaklar bu anlaşma 10 yıl süreyle geçerli olacak.
4-Peygamber ve arkadaşları bu yıl umre için Mekke’ye giremeyecekler, ertesi yıl umre yapacaklar, ama silahsız gelinecek 3 gün kalınacak (ÇOK AĞIR ŞART).
5-Biri Müslüman olursa Medine’ye kabul edilmeyecek biri murted olursa Mekke’ye girebilecek. (ÇOK AĞIR ŞART).
6-Huzallar dedesinden beri yanlarında oldukları için Muhammed (Sav) himayesinde olacaklar, beni bekir kabilesi müşriklerin yanında olacaklar.
Anlaşma kabul edildiği an Suheyl’in oğlu Müslüman olduğu için ağır işkence içinde ebu cendel Efendimizin önüne kendini attı, beni kurtarın diye feryat ediyordu, Efendimiz (Sav) “sabret ebu cendel kurtuluşa ulaşırsın” dedi babasına ebu cendeli teslim etti. Ebu cendelin feryadı Hz. Ömer’i isyan ettirdi Ömer ya Rasulallah bizim davamız hak onlar müşrik değil mi? Sen hak peygamber değil misin? Efendimiz gözlerinde yaş akarak “evet ya Ömer şüphen mi var” dedi.
Ömer: “Hani bize umre yaptıracaktın ne oldu neden yaptırmadın? Dedi” Efendimiz ben bu yıl demedim, buyurdu efendimiz 3 defa kurbanlarınızı kesin diye emir vermesine rağmen kimse kesmedi. Zeki olan ümmü seleme annemiz “Ya rasulallah şartlar ağır geldi siz kesin tıraş olun” dedi efendimiz (sav) berberi huzalı huraş bin umeyri çağırıp tıraş oldu ashabı da aynen yaptılar.
Medine dönüşü usvan bölgesinde kuraül ganim vadisinde Fetih Suresi nasıl oldu “inna fetahlaneke fethan mübiyna ey rasulum biz sana gerçekten apaçık bir zafer kapısı açtık bunun akebinde hayberin fethi geldi”
Mekke fethi ve sebepleri
1-Efendimiz (sav) himayesinde olan huzallar beni Bekir kabilesinden bir başkanla vetir kuyusunun yanında saldırdılar Kabe’yi sığınanları bile kovaladılar, huzallarda 23 kişi öldürdüler. Huzallar reisi amr bin salim 40 kişilik bir heyetle Medine’ye şikayete geldi.
2-İkinci sebep anlaşmayı müşriklerin bozması oldu
3-Üçüncü sebep Mekke’de kalan Müslümanlara çok işkence ediyorlardı Ebu Sufyan’ın ricacı olarak Medine’ye gelişi yanında Müslüman olan ayz bin amr da vardı. Medine’ye gelince müminlerin annesi Ebu Sufyan’ın kızı olan Ümmü Habibe’nin evine geldi mindere oturturken kızı azarladı mindere oturtmadı Ebu Sufyan’ın efendimize gitmesi efendimiz “öldürülenlerin kan bedellerini verin aksi halde anlaşmayı bozmuş olacaksınız” buyurdu. Hz. Ebubekir Hz. Ömer Hz. Osman Hz. Ali’ye tek gitti ama yüz bulamadı bunun üzerine ümitsiz şaşkın şaşkın Mekke’ye döndü.
EFENDİMİZ (SAV) MEKKE FETHİ HAZIRLIĞI
Çok gizli tutuyordu Hz. Aişe’ye yol hazırlığı yaptırıyordu. Hz. Ebubekir kızı Ayşe’nin yanına gelince hazırlık olduğunu gördü kızım ne hazırlığı bu dedi Hz. Ayşe “ben bilmiyorum” dedi Ebubekir sır arkadaşı olduğu için ona söylemişti bütün Medine giriş çıkışları kontrol altındaydı. Müslüman olan bedr savaşında bulunan sahabi hatip bin ebi belta Mekkelilere bir mektup yazıp müşrik olan kenud adında bir kadınla Mekke’ye gönderiyordu. Cebrail (as) haber verdi vadi akikt bahçesinde Hz. Ali zübeyr bin avvam kadını yakalayıp mektubu aldılar Efendimiz Hatip bin baltayı çağırdı ifadesini aldı ailesi orda olduğu için himaye olsun diye yazdığını itiraf etti. Hz. Ömer elinde kılıçla kafasını uçurayım diye bekliyordu. Efendimiz (SAV) ya Ömer o bedr savaşına katılmıştır dedi. Göz hapsine aldırdı.
MEDİNE’DEN ÇIKIŞ
Ramazanın ilk 10. günüydü 630 yılı 10 bin kişilik bir mücahit gurubuyla hareket etti ama nereye gittiklerini bilmiyorlardı Medine’ye vekil olarak ebu ruhum gülsüm bin hüseyni bırakmıştı. Ordu kudey mevkine gelince ikindi namazı kılındı oruçları bozdurdu. Efendimiz (SAV) kudeyt mevkinde orduyu saf düzenine koydu muhacirlerden 3 bayraktar vardı 1. Hz. Ali 2. Zubeyr bin avvam 3. Saad bin ebi vakkas
Orduda 14 sancaktar vardı yolda sağa sola uğrayıp bir taraftan da kabilelerden asker alınıyordu ama kimse nereye gidileceğini bilmiyordu.
NOT: Peygamberimiz (SAV) Ebu katadeyi 2 bin kişilik bir birlikte necel bölgesinin merzu zahran bölgesinde birleşti 12 bin kişilik bir kuvvet oldu.
Ordu merruz zahran bölgesinde Mekke’ye 24 km mesafede bulunan yere gece gelmişlerdi oradan Mekke görününce hepsi iş çekti heyecanlandı. Efendimiz (Sav) 10 bin ateş yakılmasını emretti bu ateşi gören Mekke müşrikleri bu ordu 100 bin kişilik bir ordu dediler, yollar istihbarat tarafından tutulmuş, kuş uçurtmuyorlardı.
EBU SUFYAN’IN YAKALANIŞI
Ebu Sufyan araştırmak için yola çıkmıştı, askerler tarafından kıskıvrak yakalandı onu gören Hz. Abbas onu hemen himayesine aldı. Efendimiz çadırına götürdü. Ebu Sufyan’ı gören Hz. Ömer elinde kılıçla çadırın dışında bekleyip söyleniyordu. Efendimiz kayınpederi Ebu Sufyan’ı İslam’a davet etti oda kabul etti. Üzerine hırkasını giydirdi emniyetli olsun diye ertesi gün ordu hareket etti. Ebu Sufyan’ı Abbas bir vadide tuttu, ordunun geçişini izledi, bu ordu artık yenilmez diye Ebu Sufyan mırıldanıyordu yolda yavrularını emziren bir köpek için ordu yol değiştirdi.
MEKKE’YE GİRİŞ (CUMA GÜNÜ KABE’YE GİRİLDİ)
Zi Tuva da toplanıldı. Orda biri tuva diye bir kuyu var henüz ayakta burası müstesfa etfalın karşısı çocuk hastanesinin karşısı cervel yolu efendimiz orda orduyu tekrar düzene koydu.
1-Sağ kol Halit bin Velid ecyad mesfele yolundan Mekke’ye giriyor.
2-Sol kol Zübeyr bin Avvam yukardan kuday denilen yoldan giriyor.
3-Kol Saad bin ebu Ubeyde seniye tarafından şehre girdi.
4-Kol piyade birliklerin başı Ubeyde bin Cerrah Mekke’nin üst tarafından ilerliyordu. Orta cenahta: Efendimiz devesi Kasva üzerinde Cervelden Hacum caddesinden Suuukkas panayrın arkadan fetih kapısından girdi. Secde halinde Kabe’ye girdi. Halid bin Velid’in savaşması Hz. Ali’nin haberi ters vermesi Müslümanlardan 2 şehit oldu. Müşriklerden 23 kişi öldü putların devrilmesi Bilal’in ezan okuması. Hz. Ali’nin Efendimizin omzuna basarak hubel putunu indirmesi. Halası Ummuhanin evine gidiyor, hala açım diyor oda kuru ekmek getiriyor, hala katık yok mu deyince oda sirke getirir. Efendimiz (sav) sirke ne güzel katıktır der.
MEKKE FETHİ ÖLDÜRÜLMESİ EMREDİLENLER
1-İklime bin ebu cehil
2-Habber bin esved
3-Hint bin utve
4-Saffan bin umeyye
5-Vahşi bin harp
6-Huveys bin nukas
7-Kureyne veya fertane (Abdullah bin hatalın şarkıcısı)
Bunların bir çoğu İslam’ı kabul edilip affedildi.
NOT: Peygamberimiz (Sav) Halid bin Velid’e sakın kimseyi öldürmeyin diye ensardan bir haber gönderdi oda unuttu tam tersini söyledi “karşına çıkanları öldürecekmişsin” dedi. Efendimize acı haber ulaştı Halid 23 müşrik öldürmüştü Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu.
“Ya Halid ben sana adam öldürmesin diye haber göndermedim mi? Buyurdu” Halid hayır ya Rasulallah bana gelen haber de karşı duranlarda öldüreceksin diye haber geldi der. “Ensarı çağırdı ben sana ne  dedim dedi oda beni affet beni ya Rasulallah ben unuttum öldürecekmişsin dedim” der.
KABE ANAHTARININ GETİRİLMESİ
Peygamberimiz (Sav) Kabe’nin anahtarını almak üzere Bilal bin eri rebahı Osman bin Talha’ya gönderdi. Osman vermek istemedi annesindeydi anahtar annesi vermek istemedi sonra Bilal Habeşi’yi gönderdi ona da vermediler. Sonra Hz. Ebubekir Hz. Ömer gönderildi  o zaman alındı. Bilali Habeşi Kabe’nin damına çıktı orda ezan okudu. Kabe’nin anahtarını Peygamberimiz (SAV) Kabe’nin anahtarını tekrar Osman bin Talha’ya verdi. Cumartesi günü fethin 2. günü tüm müşrikleri Kabe’de toplayıp tarihi bir konuşma yaptı şöyle sözünü tamamladı “Bugün Yusuf’un kardeşlerine yaptığı gibi düşünüyorum geçmişten sizleri hesaba çekmeyeceğiz hepinizi affettik. Bazılarına müstesna buyurdular bunun üzerine bayram havası esti. Birkaç gün sonra grup kurup İslam’ı kabul ettiler. İza ca enasfirullahi vel feth vera eytennase yedhulune fi dinillahi effaca ayeti kerimesi nazıl oldu yani Allah’ın yardımı geldiği zaman insanların bölük bölük yeni dinine girdiğini gördüğün zaman.
NOT: Bu bağışlama üzerine büyük bir kabile reisi olan Attah bin esed ayağa kalkarak şahadet getirdi. Peygamberimiz (SAV) de bunun üzerine O zatı Mekke valisi tayin etti. Bazıları Vahşi bin harp gibi olanlar Mekke’den kaçtılar. Vahşi de ölüm listesi içerisindeydi. Vahşi’nin Müslüman olması için Allah (CC) 4 ayet geldi oda Müslüman oldu ve affedildi.
FETİH
Gönülleri kazanma feth edilen yerlerde insanların can, mal, din, nesil güvenliğini sağlamak o komutan üzerinedir. Yani bunları korumak o komutanın vazifesidir.
İşgalde sömürü vardır, anarşi vardır. Can emniyeti yoktur zulüm ve baskı vardır. Örnek: Mekke fethinde Kudüs Fethinde İstanbul Fethinde Gayri Müslimlere Zorla Din değiştirme Baskısı yapılamaz. Hürriyet içinde yaşarlar.
İşgalde ise namuslar kirletilir mallar zorla elden alınır işkenceler yapılır ve ölümler olur. İspanya işgalinde böyle olmuştur. İşte şu anda Irak işgali Suriye işgali Afganistan işgali Filistin işgali canlı örnekleridir.
Rabbim bu ümmete nice fetihler nasip buyursun inşallah Fi-emanillah Maesselame
ALİ GALİP DOĞAN İRŞAD DAYANIŞMA VAKFI BAŞKANI

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR