Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Türkistan Notları – 9

Türkistan Notları – 9

Bir süredir ara verdiğimiz köşemizden bugün güncel gelişmeleri aktarmaya çalışacağımız yeni bir yazıyla yeniden merhaba sevgili okuyucular!

**

Epey sıcak bir yaz mevsimini geride bırakıp yeni bir kışa hazırlanırken; sonbaharın hem hüzünlü hem de üşütücü havası eşliğinde günlerimizi geçirdiğimiz Türkistan’da, Hoca Ahmet Yesevi Dergahı’nın manevi ikliminde, elimden geldiği kadar okuduklarımı, gördüklerimi, duyduklarımı aktarmayı bir vazife görerek bu yazıları yazmaya çalışıyorum. Tarihi, edebi, kültürel pek çok içeriği burada paylaşıma uygun hale getirip sizlere ulaştırmak için sabırsızlanırken, bugün ekseriyetle haber paylaşımında bulunmak istiyorum.

**

Öncelikle Bursa’ya uzanalım. Daha önce ilk 3’ü Kırgızistan’ın ev sahipliğinde Kırgızistan’da gerçekleşen ‘Dünya Göçebe Oyunları’’nın dördüncüsü bu yıl Bursa’da İznik Gölü’nün kıyısında gerçekleştirildi. 29 Eylül 2 Ekim tarihleri arasında, Devlet Başkanları, Meclis Başkanları gibi üst düzey protokolün de teşrifiyle, 102 ülkeden 13 farklı branş ve 3 bini aşkın sporcunun katılımıyla bu büyük etnospor festivali nihayete erdi. Ayrıca TÜRKSOY, YTB gibi kurumlarımızın sponsorluğunda Türk Dünyası’ndan pek çok öğrencinin, sporcunun, performans sanatçılarının da bu programa katılımına şahitlik ettik. Açıkçası Türki Cumhuriyetlerdeki gençler için bu etkinlikler büyük fırsat. Türkiye’yi yakından tanımak ve Türk Halkının ortak değerlerini bir arada görmeleri onlar adına büyük kazanım. Bizim için de öyle. Görünen o ki önümüzdeki süreçte bu gibi etkinliklerin sayısı giderek artacak. Bizler de takipteyiz.

**

Avrasya gündemine odaklanacak olursak da, öncelikle Kazakistan’da bu ayın sonunda Cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağını söylememiz gerekir. Şu anda siyasi olarak en sıcak mesele bu. Önceki yazılarda da değinmiştik, yaz başında burada anayasa referandumu olmuştu. Bunu takiben mevcut Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev yeni reformların hayata geçmesi için erken Cumhurbaşkanlığı seçimi kararı aldı ve güven tazelemesi beklenen bir seçime gidiyor. Seçim gezilerine başlayan Tokayev daha önce planlanan bir takım projelerin de takibini yapmak üzere ülke genelinde ziyaretlerini sürdürüyor. Seçim sonrasında pek tabi neticeleri yine bu köşede aktarmaya çalışacağız.

 

Kazakistan’daki bir diğer sıcak gelişme Rusya’daki seferberlik ilanı ile başladı. Türkiye’de haberlere konu olan, Moskova’dan Türkiye’ye uçuşların tükenmesi benzeri bir durum da burada yaşandı denebilir. Seferberlikten kaçan ya da savaş tehlikesinden uzaklaşmak isteyen çok sayıda Rus vatandaşı Kazakistan’a akın etti. Bunun neticesinde ister istemez toplumda tepkiler oluştu. Ev kiralarının ütopik olarak yükselmesi tepki çeken bir konu oldu. İlgili bakanlık gelenlerin büyük çoğunluğunun turist olarak geldiğini ve ülkelerine geri döndüğünü açıkladı. Bunu takiben geçtiğimiz günlerde Türkistan Eyaleti’ni ziyaret eden Tokayev burada konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın barıştan yana olduğunu vurgulamakla birlikte komşuluk haklarının gereğini yerine getirmekten kaçınmayacaklarını ve savaştan etkilenenleri misafirperverlikle karşılamak gerektiğini söyledi.

**

Sporda da heyecan verici gelişmeler var. UEFA Uluslar Ligi’nde gruptan lider çıkan Türkiye gibi Kazakistan milli takımı da kendi grubundan lider çıktı. Yapılacak kuralar neticesinde iki ülkenin rakip olarak eşleşmesi de mümkün görünüyor. Önümüzdeki sürecin spor alanında da Türk Dünyası’nın lehine olmasını umuyoruz.

Tabii ki aktarılacak daha çok haber var ama yazıyı da çok uzatmamak adına burada noktalamak istiyorum. Son olarak belki daha sonraki yazılarda üzerinde durmamız gereken Türk Dünyası’nın fikir adamlarından İsmail Gaspıralı’nın vefatının 108. yılını geride bıraktık geçtiğimiz haftalarda. Bu vesile ile kendisini de rahmetle anarak bitirelim. Tekrar görüşünceye dek hoş ve esen kalınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi
SON YAZILAR