Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Allah kimleri sever?

Allah kimleri sever?

Bir Müslüman’ın hayattaki en büyük isteği, Allâhu Teâlâ’nın rızâsını kazanmaktır. Bundan büyük hedef olamaz. Ramazan’ın bol ve münbit zemini ise bu hedefi kazanmaya çok müsâitdir. O zaman Rabb’imizin râzı olduğu ve sevdiği işleri yaparak Ramazan ayının kutlu ikliminden yararlanabiliriz.

Cenâbı Hakk’ın sevdiği ve râzı olduğu işlerin ne olduğunu yüce kitâbımız Kurânı Kerim’den öğrenerek o yollara revan olabiliriz. Peki;

ALLAH KİMLERİ SEVER?

ALLAH TEVBE EDENLERİ SEVER?

“… Allah tevbe edenleri sever, temizlenenleri sever.” (1) Tevbeler, bağışlanma dilekleri, affedilme istekleri en çok Ramazan’da kabûle şâyandır. Kendimizi Rabb’imize beğendirmenin ve aklanmanın en güzel tarzı işte bu şekilde önümüze konulmuştur.

ALLAH GÜZEL DAVRANANLARI SEVER.

“Allah yolunda malınızı harcayın da kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın ve hep güzel davranın. Çünkü Allah güzel davrananları sever.” (2) Güzel davranışın içerisine neler giriyor neler! Bu âyette denilenlerin içerisine sırf Hakk rızâsı için harcananlar giriyor bilhassa Ramazan ayında yardımlar en üst düzeyde yapılıyor, infaklar gerçekleşiyor. Diğer yazımızda bu husûsa özel gireceğimiz için şimdilik bu kadarla yetinmek istiyoruz. Nerdeyse bütün güzel davranışlar Ramazan’da icra ediliyor. Hayır hasenatlar, iyilik ve güzellikler hiç karşılıksız kalmıyor, Ramazan’da misliyle değer görüyor. Demek ki Hazreti Allah güzel davrananları seviyor.

ALLAH KENDİSİNE GÜVENENLERİ SEVER.

Şüphesiz yaşadığımız dünya hayâtında iyilik ve güzelliklerin yanında acı-üzüntü ve sıkıntılarımız da olacaktır. Her şey insanı dünya hayâtında sınamak içindir. Müminler gerekenleri yaptıktan sonra sonucu yüce Yaratıcıya bırakmalı ve yalnız Allah Teâlâ’ya güvenmelidir. Kullardan medet ummamalı sâdece Rabb’e bel bağlamalıdır. Mümin kişi başına gelenlere sabretmelidir zira yüce Allah (c.c) sabredenleri sever, kendisine güvenleri yolda bırakmaz. (Âli İmran, 146-159)

ALLAH DUA EDENLERİ VE İYİ DAVRANANLARI SEVER.

Başta peygamberler olmak üzere bütün ehli iman her zor işinde kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdikten sonra duâya tevessül ederek hallerini Rabb’lerine arz ederek, yüce Yaratıcıdan yardım isterler. Âyette belirtildiği üzere:

“Ey Rabb’imiz, günahlarımızı ve işlerimizdeki aşırılıklarımızı affet! Ayaklarımızı Hak yolda sâbit kıl ve kâfirler gürûhuna karşı bize yardım eyle.” Devâmındaki âyette de: “Allah da onlara hem dünya mükâfâtını hem de o güzelim ahret mutluluğunu verdi. Allah elbette muhsinleri hep iyi davrananları sever.” (3) Pek çok peygamber de insanlar gibi dertlerle problemlerle imtihan edildiler. Ancak onlar hiçbir şekilde pes etmediler zerre yılgınlık göstermediler, sabrettiler sonunda da ebediyeti kazandılar.

ALLAH BAŞKA KİMLERİ SEVER?

Hz. Allah haramdan sakınanları, adâletle davrananları, Allah yolunda cihad edenleri sever. İşte delil âyetler:

“Hakikat öyle değil, kim ahdini yerine getirir ve haramlardan sakınırsa, bilsin ki Allah haramlardan sakınanları sever.” (4) “… Allah âdil davrananları sever.” (5) “Allah, taşları birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saflar hâlinde, kendi yolunda mücâhede edenleri sever.” (6) 

O halde şu mübârek Ramazan ayını ahretimiz adına en karlı şekilde değerlendirerek Mevlâmızın sevdiği kullardan olabiliriz.                     

----------------

1) Bakara, 222

2) Bakara, 195

3) Âli İmran, 147-148

4) Âli İmran, 76

5) Hucurat, 9

6) Saf, 4

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR