Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Yağlar Kasa Dönüşür mü?

Yağlar Kasa Dönüşür mü?

Yeni spora başlayanlardan sıklıkla duyduğumuz bir soru da yağların kasa dönüşüp dönüşmeyeceğidir. Genelde yağların kasa dönüşeceğine inanılmaktadır. Fakat durum aslında daha farklıdır. Bireylerin spora başlamayla birlikte harcadıkları enerji artmaktadır. Bireyler eğer beslenmelerini de güzel yönetebilirlerse vücutta yağ kaybı oluşmakta ve kas kazanımı olmaktadır. Bireyler bu durumu yağın kasa dönüşmesi olarak algılamaktadırlar. Gelin şimdi kas ve yağ dokusunun özelliklerine ve ne olduğuna bir bakalım. Yağlar kasa dönüşebilir mi bir akıl süzgecimizden geçirelim.

Kaslar

Kaslar temelde kalp kası, düz kas, çizgili kas (iskelet kası) olmak üzere üç grup altında incelenir. Kasın en önemli biyolojik özelliği dış uyaranlar karşısında aktif kasılma yeteneğinin olmasıdır.

İskelet Kasının görevleri

  1. Hareketi sağlama

2. Postür Ve Pozisyonun Sağlanması

3. Eklemlerin Sabitlenmesi

4. İç Organların Korunması

5. ISI Üretimi

6. Mekanik iş

Kas Büyümesi Üç Şekilde Gerçekleşebilir

  1. Kas hücre sayısının artması
  2. Kas lifi çapının artışı
  3. Kas lif uzunluğunun artması

Beslenmenin kaslarda önemli bir rol aldığı bilinmektedir. Optimum kas büyümesi için besin açısından dengeli ve kalori açısından yeterli bir diyet gereklidir. Kas ve kemik gelişimi diyet alımının ciddi kısıtlanmasından olumsuz etkilenir.

Yağlar

Yağ hücresi bir bağ doku hücresidir. Temel görevi ise yağ depolamaktır. Yağ doku dağılımı cinsiyete göre değişmektedir. Kadınlarda yağ doku genellikle daha fazladır ve özellikle kalça ve göğüs çevresinde toplanmıştır. Bu yağ doku dağılımı kadınlara belirgin bir fiziksel görünüm katar. Yağ dokusu vücuda enerji sağlar ve özellikle yağda eriyen vitaminler için depolama alanı oluşturur. Yağ kütlesi vücutta yeterli düzeyde olmalıdır. Gerekenden fazla olması Tip 2 diyabet gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Ayrıca yağ hücresi endokrin bir bezdir. Salgıladığı adipokinlerle vücutta haberleşme ağı oluşturur.

Yağlar Kasa Dönüşmez

Yağ ve kas farklı hücrelere sahiptir. Görevleri ve yapıları farklıdır. Bu hücrelerin birbirine dönüşümü söz konusu değildir. Bireyler egzersiz yapmaya başladığında vücutta genelde yağ kaybı ve kas kazanımı olur.

Vücutta yağ miktarı azalmış ve kas miktarı artmıştır. Bu da spor yapanların aklına yağlarım kasa mu dönüştü sorusunu getirir. Fakat böyle bir dönüşüm söz konusu değildir. Yağlar kasa dönüşmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR