Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Obezite Obezite Nedir?

Obezite Obezite Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre obezite, insan sağlığını bozabilecek ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Obezite karmaşık ve çok faktörlü kronik bir durumdur. Obezitenin tespit edilmesinde vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamasından yararlanılır. Bu hesaplama ağırlığın, boy uzunluğunun karesine bölünmesinden oluşur. (kg/m2). Bu bağlamda VKİ’si 25’e eşit veya daha fazla olanlar aşırı kilolu; 30’a eşit veya daha fazla olanlar ise obez olarak tanımlanmaktır.

Türkiye’de Her 3 Kişiden 1 ‘i Obez

2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 19 yaş ve üzerinde obezite sıklığı toplamda %30.3’tür. Erkeklerde bu oran %20,5 iken kadınlarda %41’dir. Türkiye obeziteyi gündemine almış ve çözmeye çalışmaktadır.

Obezite çok faktörlü, karmaşık ve kronik bir durumdur. Obezite irade eksikliğinden kaynaklanan bir problem değildir. Fiziksel, psikolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel koşulları içerir. Obezite ile mücadele ederken tüm bu koşullar göz önüne alınmalıdır.

Obezite Kas ve İskelet Sistemine Zarar Verir

Obezite eklemlere aşırı yük binmesine yol açar. Alınan her 1 kg diz eklemine 3 kg yük biner. Vücutta ağırlığı taşıyan yapılar üzerinde artan mekanik yükün yanı sıra, artan vücut yağının tüm vücut üzerine olumsuz etkileri vardır. Yağ dokusu, endokrin ve bağışıklık sistemlerine bağlı birçok doku ve organda zararlı etkilere yol açar. Bu etkiler romatoid artrit, fibromiyalji, osteoporoz, osteoartrit ve çeşitli eklemlerde kronik ağrı ile ilişkilidir.

Obezite Hastalarına Yönelik Egzersizler Sadece Kilo Vermeye Odaklanmamalı

Tabi ki obez bireylerde vücut ağırlığı kaybetmek önemlidir fakat sadece vücut ağırlığı kaybına odaklanmak doğru değildir. Tartıdaki rakamların ötesine geçmek gerekir. Bireylerin yaşam ve fonksiyon kalitesini arttırmak da hedefler arasında olmalıdır. Kas ve kemik kütlesini güçlendirmek kas ve iskelet sistemini nitelik ve nicelik açısından iyileştirmek gerekmektedir. Bu nedenle aerobik egzersizlerin direnç egzersizi ile birleştirilmesi gerekir.

Obezitenin önlenmesi ve tedavisi için direnç egzersizleri vücut yapısının iyileştirilmesine katkı sağlar. Direnç egzersizleri yağ kütlesinin azalmasına, kas kütlesinin artışına ve vücutta yağ fazlalığının yol açtığı metabolik süreçlerin tekrardan dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca direnç egzersizleri ile kas iskelet sistemindeki ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığının iyileştirilmesi ve bunların yol açtığı olumsuzlukların azaltılması sağlanır.

Direnç Egzersizleri Nelerdir?

Yürüyüş

Dans

Koşu

Bisiklete Binme

Direnç Egzersizlerinin 7 Faydası


  1. Egzersiz sonrası ek kalori harcanmasına yol açar.
  2. Dinlenme halinde metaolizma daha hızlı çalışır.
  3. Direnç egzersizleri insülin duyarlılığında ve glikoz metabolizmasında iyileşmeler neden olur.
  4. Direnç egzersizi, leptin ve ghrelin gibi hormonları etkileyerek iştahın düzenlenmesine yardımcı olur.
  5. Depresyon gibi psikolojik olumsuzlukları azaltarak ruh sağlığını iyileştirebilir.
  6. Direnç egzersizleri günlük aktiviteler için fonksiyonel kapasiteyi geliştirebilir ve kas performansını iyileştirebilir.
  7. Direnç egzersizleri sağlıklı bir yaşlanma sağlar.

Egzersiz ile birlikte sağlıklı beslenme, uyku, su tüketimi ve stres yönetimi de unutulmamalıdır. Sağlık, sevgi ve spor seninle olsun....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR