Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Koşmak

Koşmak

Her şey o ilk adımı atmakla başlar. Vücut öyle bir adaptasyon yeteneğine sahip ki dayanamayacağım dediğinizde bile direniyor. Önceleri hiç koşmayı sevmezdim. Okul dönemlerinde beden eğitimi öğretmenleri genelde ısınma olarak koştururlar.
***
Nefes nefese kaldığımı hatırlıyorum. Zorunlu aktiviteler dışında koşma alışkanlığım yoktu. Pandemi dönemlerinde koşuya merak saldım. Yavaş yavaş koşuyla tanışmış oldum. Canım sıkıldığında, kendimi kötü hissettiğimde ya da mutlu olduğumda kendimi koşarken buldum.
***
Koşmak Antidepresanlarla Benzer Etkiyi Gösteriyor
Yapılan bazı çalısmalar gösteriyor ki koşmak gerçekten de ruhsal yönden bireylere iyi geliyor. Koşmanın antidepresanlarla benzer etkiler gösterdiğini kanıtlayan çalışmalar bile var.
***
Koşarken Yaklaşık 3 katı Ağırlığınızı Taşırsınız
Koşarken diz kapaklarına ve vücuda fazlaca yük biner bu nedenle diz ve eklem rahatsızlığı olan bireylerin koşması dize binen yükü arttırabilir ve tehlikeli olabilir. Ayrıca koşu ayakkabısı seçimi çok önemlidir. İyi bir ayakkabı seçimiyle dizlerinize binen yükü azaltmanız mümkün. Koşmanın faydaları var fakat zararları da var bu nedenle kontrolsüzce koşulmamalı.
***
İlk önce birey koşabilecek yeterlilikte mi bunu bilmeli. Koşmaya engel bir durumu varsa koşmamalı. Kontrolsüz yapılan fiziksel aktivite bireye faydadan çok zarar getirir. Koşmadan önce uygun kıyafetler giyilmeli ve ısınma mutlaka yapılmalıdır. Koşu sonrası soğuma egzersizi ve terli kıyafetlerin değiştirilmesi de önemli diğer bir husustur.
***
Koşmaya Engel Bir Durumunuz Yoksa Haydi Koşuya!
Koşmak ciddi anlamda kondisyonu arttırıyor. İlgilendiğim ve yaptığım spor dallarında dayanma gücümün arttığını ve koşmanın bana iyi geldiğini gördüm. Çevreme koşuyu öneren bir birey haline geldim. Koşmak bazı riskleri içinde barındırsa da bence riskli olmayan insanlar koşmalı. Yağmuru olacak, kışı olacak ama bir şekilde koşacaksınız çünkü koşmadığınız anda gerilediğinizi görüyorsunuz. Unutmayın ki;
GÜNEŞLİ GÜNDE HERKES KOŞAR...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR