Adem Turan

Adem Turan

Türkiye’nin 2020 yol haritası açıklandı

Türkiye’nin 2020 yol haritası açıklandı

2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı onaylandı. 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının onaylanmasına dair karar Resmi Gazetede yayınlandı.

2020 yılı hedefleri sıralandı. “Eğitim”, “Sağlık”, “Adalet”, “Güvenlik”, “Çevre”, “Temel Hak ve Özgürlükler”, “Sivil Toplum Kuruluşları”, “Aile ve Kadın”, “Afet Yönetimi”, “Kültür ve Sanat”, “İstihdam ve Çalışma Hayatı” gibi başlıklarda amaç ve hedeflerin paylaşıldığı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, 403 sayfadan oluşuyor.

Hedefler ana başlıklarıyla şöylece sıralayabiliriz.

*Yüzde 5 büyüme, yüzde 8.5 enflasyon.

*KÖYDES’e 13.7 milyar liralık kaynak.

*Dijital merkez bankası parası.

*Altyapı GYO kurulacak.

*Ulusal tarım, su, orman veri ağı oluşturulacak.

*Savunma sanayisi ihracatla güçlenecek.

*“harcama.gov.tr” portalı kurulacak.

*Konut ve çeyiz hesaplarına benzer alternatif modeller oluşturulacak.

*Milli elektrikli tren üretilecek.

*5 deniz sondajı yapılacak.

Okuyunca kulağa hoş geliyor elbette. Ne var ki, halkın gündemi çok daha farklı. Daralan iktisadi hayat, ticari hayatta güvensizlik, işsizlik, art arda gelen zamlar insanları epey yormuş durumda.

Çarşamba gecesi Fatih’te yaşanılan acı olay sanki özetliyor gibi.Olay, Molla Gürani Mahallesi Oğuzhan Caddesi'nde bulunan bir binanın birinci katında yaşandı. Akrabalarına ulaşamayan bir kişi polisi arayarak durumu anlattı. İddiaya göre, olay yerine saat 23.00 sıralarında gelen ekipler kapıda, "Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin." Yazısı intihar şüphesini güçlendiriyordu. İlk yapılan çalışmalar ve açıklamalara göre toplu intihar ettikleri anlaşılmaktadır.

Ne kadar üzücü bir hadise, bu tür olaylardan ders çıkarmak lazım. Seksen iki milyon insan yaşayan bir ülkede bu tür olaylarla karşılanabilir düşüncesi yanlıştır. Toplumu iyi analiz etmek gerekir. İntiharın yanlış bir eylem olduğu bilinen bir ülkede gerçekleşiyorsa, üzerinde ciddi manada durmak ve tefekkür etmek durumundayız. Bu tür sonuçlardan önce devlet yetkililerinin sonra da halkın sorumluluğu vardır.

Velhasıl, ülke birilerinin anlattığı gibi güllük-gülistanlık değil, bunun farkına varmak gerek.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR