1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Sorular ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Sorular ve Cevaplar

A+A-
Soru 1: Hocam yemin nedir? Yemin hakkında bizi bilgilendirirseniz memnun olacağız.
Cevap 1: Üç türlü yemin vardır:
a-) Yemini lagv: Hanefi ve Şafii mezheplerine göre bir kimse yemin etmeyi kesdetmediği halde ayriyeten sehven yemin çıkmış olsa, yemini şahid değildir. Kefaret lüzum gelmez.
b-) Yemini gamus: Hanefi’ye göre bu tür yemin bilerek yalan yere yemin etmektir. Örneğin, borcunu ödemediği halde, ben borcumu ödedim dese, bu çok büyük bir günahtır istiğfar edilir, tevbe edilir, büyük günahlardandır. Şafii mezhebine göre, büyük günahtır, keffareti vacip olur.
c-) Yemini munakkid: Hanefi veya şafii mezheplerine göre, gelecekte bir şeyi yapmak veya yapmamak gibi, bir şey üzerine yemin etmektir.
Örneğin, vallahi ben falancayla konuşmayacağım veya ben şu işi yapmayacağım diye yemin edilmesidir. Bu türlü yeminlerde sözden dönülecek olursa kefaret gerekir. Hanefi ve Şafii mezheplerine göre ister unutularak, ister bilerek yapılsın bu yemini keffaret olur.

Soru 2: Hocam yemindeki keffaret nedir? Açıklar mısınız?
Cevap 2: Hanefi mezhebine göre bir köle azat etmektir. Parası yoksa on fakiri iki öğün doyurmaktır. Çok fakirse üç gün üst üste oruç tutmalıdır. Şafii mezhebine göre oruca ara verilebilir, arka arka tutmayabilir.

Soru 3: Hocam organ nakli caiz midir? Sağlam bir kimse bir başkasına Allah rızası için böbreğinin birini verebilir mi? Açıklar mısınız?
Cevap 3: Organla ilgili, organ nakli olabilir fakat beyin ölümünün gerçekleşmeyince organ almak caiz değildir. Lakin geçmişte beyin ölümü gerçekleşmesine rağmen yaşayanlar ve hayata dönenler var. Dinimize göre ölüm gerçekleşirse o takdirde organ nakli caiz olabilir. Sağlam bir insan iki böbreğinden birini parasız bir başkasına verebilir.

Soru 4: Hocam, kocam öldü üç çocuğum var, çok mağdurum. Birkaç kişiye iş istemeye gittim. Kötülük teklif ettiler. Ben de parayla kanımı satabilir miyim?
Cevap 4: Hayır İslam’da kandan, organdan ticaret yapmak caiz değildir. Para karşılığında organ satmak, kanını satmak haramdır. Kanı Allah rızası için verebilirsiniz.

Soru 5: Yüzük takmak nedir? Şart mıdır? Nişanlımın annesi altın yüzük takmamı istiyorlar ne dersiniz takabilir miyim?
Cevap 5: Hanefi mezhebine göre gümüş yüzük takmak, erkek ve kadınlara müstehabtır, mubahtır. Şafii'ye göre gümüş yüzük takmak uygundur. Altın yüzüğe gelince: Ehli sünnet uleması, erkeklerin altın yüzük takması haram, kadınlar için helal, demişlerdir. Hz. Ali (r.a) şöyle bir hadis rivayet ediyor: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helaldir. (Ebu Davud)
Bir gün Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) birinin parmağında altın yüzük gördü ve söyle dedi: Sizden biriniz bir karataşı alıp eline koyabilir mi, işte erkeğin altın yüzük takması kor ateş taşıması gibi tehlikelidir.

Soru 6: Hocam bu sene hacda ihramdayken, saat 02.30’da gece kurbanlarımız kesildi, ihramdan çıkabilirsiniz dediler doğru mudur? Açıklar mısınız?
Cevap 6: Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle der: 'Bayram günü ilk yapacağımız bayram namazını kılmaktır, sonra kurban kesmektir.” Namazdan önce kurban kesen, sadece ailesine et yedirmiştir, kurban olamaz. Namaz kılınan yerde namazdan sonra kurban kesilir. Bayram ve Cuma namazı kılınmayan mezralarda ise şafak sökünce, sizin kurbanınızın iadesi lazım gelir.
 
Soru 7: Hocam, misafirliğe gittiğimizde kolonya kullanmak caiz midir? Haramdır diyorlar ne dersiniz?
Cevap 7: Şafii mezhebine göre kolonya kullanmak caiz değildir, içinde alkol olduğu için necis sayılır. Hanefi mezhebine göre, etil alkol koku bulunduğu dezenfekten aldığı için kolonya kullanmanın yasaklığı yoktur. (Elmalılı Hamdi Yazır Tefsirinde içki ayetiyle ilgili bölüm). Yalnız namaza yakın bir zamanda kullanmak doğru değildir.

Soru 8: Hocam misafirliğe gittik, altın ve gümüşten bıçak çatallar kullandık. Bu caiz midir? Yanımızda bulunan bir hoca bir sakıncası yoktur adettendir dedi. Ne dersiniz?
Cevap 8: Gümüş ve altından tabak ve çatal kullanmak bil ittifak haramdır. Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: 'Gümüş kaptan su içen kimse karnına ateş doldurmuş olur.' (Buhari Müslüm). Bir başka hadiste de şöyle buyuruyor: “Altın ve gümüş kaplardan yiyen içen, ancak karnına ateş doldurmuştur.”

Soru 9: Hocam bazı köylerde düğünler yapılıyor, kadın oyuncu getiriyorlar. Çocukların içinde karışık oynuyorlar ve içki de içiyorlar, yakınlarımız olunca gidiyoruz. Böyle düğünlerde bulunmanın bir mahsuru var mıdır?
Cevap 9: Bu tür düğünler cahilliye adetlerindendir. Hakiki iman sahibi bir insan böyle rezalet yapmaz. Elbette içkili sofrada bulunmak caiz değildir. "Allah (c.c.) o kişiye lanet eder…”

Soru 10: Hocam Mevlana’nın önünde yabancı birisi kurban kesti. Sorduk adakmış, bu doğru mudur? Açıklar mısınız?
Cevap 10: Hayır caiz değildir. Allah'tan başkasına ibadet yapılmaz. Kurban da bir ibadettir, Mevlana da bir insandır onun için kurban kesilmez, haram olur.
Bu yazı toplam 5834 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.