Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Siyasetçileri Ne Batırır?

Siyasetçileri Ne Batırır?

Eski Adliye binasında Baro, beşinci katta idi. Bu sebeple arkadaşlardan oraya pek çıkan olmaz, duruşma sıralarını girişteki vestiyerde beklerdi. Sonradan burası da genişletildi. Vestiyer genişletilmeden burada hoş sohbetler olur, fıkralar ve hatıralar anlatılır, bazen de tatlı şakalar yapılırdı. Her siyasî görüşün mevcudiyetine rağmen kavga-gürültü hatta münakaşa bile pek görülmezdi. Karşılıklı sevgi ve saygı hakimdi. Herkes biri birini tanır, yazıhanelerinin yerini bilirdi. Konya dışından gelen bir mektup veya evrakta avukatın sadece adının yazılı olması yeterli idi. Postacı onu avukatın bürosuna getirip teslim ederdi.

Galip Bilge, Necati Taşbaşlı, Mehmet Ali Apalı gibi baronun renkli simaları vardı. Bunlardan birisi de Fakir Usman Bey’di. Hoşsohbet bir insandı. Fıkralar anlatır, tekerlemeler söyler herkesi güldürürdü. Fakir Bey aynı zamanda eli kalem tutan hukukçularımızdan birisi idi, babası gibi de şairdi. Vestiyerde günün olayları yanında zaman zaman ciddi meseleler de konuşulurdu. Onlar hep tatlı hatıralar olarak hafızalarımızda kaldı. Sanırım meslektaşlarımız şimdi buna imkân bulamıyorlardır.

Merhum Fakir Usman Bey’in zaman zaman söylediği tekerlemelerden birisi şöyle idi: “Babayı hayırsız evlat, memuru süslü avrat, çiftçiyi de kuru inat batırır” derdi.

Bu sözü günümüzde siyasetçilere de teşmil etmek lâzım. Siyasetçiler iktidar olsun, muhalefet olsun, zaman zaman sırf inat olsun diye savunmalarda bulunuyorlar. Bazen bunda o kadar ileri gidiyorlar ki, vatandaşın ne düşündüğünün bile farkında olamıyorlar. Biz bu örnekleri geçmişte de çok yaşadık. 27 Mayıs Darbesi’nden önceki yıllarda iktidarla muhalefet arasındaki zıtlaşma ve sürtüşmeler darbenin zeminin hazırladı. Bu da darbe severlerin işini kolaylaştırdı.

Geçenlerde iktidarın, mayın temizleme meselesinde, temizlenen mayınlı arazilerin Yahudilere verilmesi hususundaki ısrarlı tutumu, bana bu tekerlemeyi hatırlattı. Bu konuda muhalefet bütünüyle şiddetle karşı çıkıyor, Başbakan ise inadına ısrar ediyordu. Sonunda Cumhurbaşkanı ve Melis Başkanı’nın araya girmesi ile mesele çözülür gibi oldu. Bu konuda hâlâ kesin bir mutabakata varılmış değil. Pazar günü bir kanalda siyasiler arasında aynı konu tartışılıyordu.

Mayınlı arazinin temizletilip Yahudilere verilmesi konusunda, iktidar yanlısı pek çok vatandaşın da muhalefet gibi düşündüğü tahmin ediyoruz. Yarın buraların temizlenip Yahudi şirketlerine verilmesinden Suriye’nin de rahatsız olacağı muhakkaktır.

Ülkemizde oldum olası, zıtlaşmanın ve inatlaşmanın kapısını devamlı muhalefet aralar. İktidar ne söylerse muhalefet onun mutlaka aksini savunur. Partilerin muhalefette iken başka, iktidarda iken başka konuştukları da çok görülmüştür.

Siyasiler arasındaki zıtlaşmalar, sürtüşmeler ve kavgalar ülkeye zaman kaybettiriyor ve büyük zarar veriyor. Demokrasi, zıtlaşma ve inatlaşma değil, aksine uzlaşma rejimidir. Buna bir türlü alışamadık.

Türkiye gerçekten büyük ve güçlü bir ülke… Bütün olumsuzluklar siyasilerden, siyasî ve ideolojik saplantılardan kaynaklanıyor. Ülkenin anlayış, birlik ve beraberlik içerisinde çözülemeyecek hiçbir meselesi yoktur. Anlaşmazlık ve kavgalar sadece ülkeye zarar vermekle kalmıyor, iç ve dış düşmanların da işine yarıyor.

Günümüzde, Mevlânaların ve Yunusların sevgi ve hoşgörüsüne büyük ihtiyaç var. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR