Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Seydişehir-Antalya yolunu kapalı göstermeyelim

Seydişehir-Antalya yolunu kapalı göstermeyelim

                                                                                     

 

                Ankara-Konya-Seydişehir-Manavgat-Antalya yolu şüphesiz ülkenin en önemli geçiş güzergahlarından.

                Ankara’ dan Seydişehir’ e kadar olan kısım bölünmüş yol olarak tamamlandı, Seydişehir’ den Manavgat’ a kadar olan yol tek şeritli karayolu olarak hizmet veriyor.

140 kilometrelik yolun Akseki, Ömer Duruk tesisleri önünde az bir kısım bölünmüş yol çalışması olarak devam ediyor.

Yılda 5 milyona yakın araç geçen yolun yaz aylarında araç yoğunluğundan sık sık tıkandığı, sürücülere zor anlar yaşattığı biliniyor.  Sürekli gündeme getirmeme rağmen ne yazık ki bölünmüş yol yapılmadı.

Ülkenin diğer bölgelerinde özellikle Doğu da daha az araç geçişi olmasına rağmen bölünmüş yol olarak yapılıp ulaşıma açılmasına rağmen, Seydişehir-Manavgat arasının bir türlü gündeme alınmamasını başta siyasilerin ve bürokratların ayıbı olarak görüyorum.

Bu olumsuzluklara rağmen iki yıl önce yapımına başlanan 7 bin 300 metre uzunluğundaki Alacabel Tüneli’nin temeli Başkan Erdoğan tarafından atıldı. Yaşanan sıkıntılar sebebi sonrasında devam eden yatırımların ödeneğinin kesilmesi ile Alacabel tüneli inşaatı da tamamen durdu.

TÜNEL İLE İLGİLİ KISA BİR BİLGİ

Mevcut karayolu standardını yükseltip trafik güvenliğini artırması amaçlanan projenin, 12 Ekim 2019'da tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyordu.

7,360 metresi çift tüp tünel, 11,8 kilometresi bölünmüş yol olmak üzere toplamda 19,2 kilometreden oluşan yolun,10,9 kilometresi Konya Bölge Müdürlüğü sınırlarında, 8,3 kilometresi ise 13. Bölge Müdürlüğü sınırlarında yer alıyor.

Proje kapsamında birisi köprülü olmak üzere 3 kavşağın yer aldığı Alacabel Tüneli,  mevcut yolun kotunu 427 metreye düşürecek. Tünelde boyuna eğimin eksi yüzde 3,46 olması, yakıt tasarrufu ve güvenli seyahat imkanı sağlayacak. Tüneller arasında 9 karşılıklı sığınma cebi ve acil geçiş yeri yapılan proje sayesinde yol mesafesi yaklaşık 7 kilometre kısalacak.

Türkiye'nin karayolu ağında kuzey-güney aksı üzerinde ana arter özelliği taşıyan Konya-Antalya yolu, kış aylarında yoğun kar yağışı alıyor. Kıvrımlı yolları, eğim ve rampasıyla anılan mevkide yapımına iki yıl önce başlanan Alacabel Tüneli ve bağlantı yolları, 320 milyon liraya mal olacaktı.

Ne yazık ki ödeneklerin durdurulması ile tünel inşaatı da tamamen durdu.

YOLU KAPALI GÖSTERMEYELİM

                Bütün bu bilgileri özellikle verdim. Zira kış ayarı geldi çattı ve 25 Ekim günü bölgeye yılın ilk karı yağdı.

                Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler zor anlar yaşadı. 4 TIR’ın kayması sonucu yol kısa süreli olarak ulaşıma kapandı.

                Aradan yarım saat geçmeden haber bültenlerinde Seydişehir-Antalya yolu kar sebebi ile ulaşıma kapandı haberlerini dinledik.

                22 yıl Anadolu Ajansının, 20 yıl da TRT’nin bölge temsilciliğini yaptım, bir defa bile yol ulaşıma tamamen kapandı diye haber yapmadım.

                Olağanüstü kar yağışları ve şartlar hariç, zaman zaman ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor, ancak karayollarının çalışmaları ile kısa sürede ulaşım normale dönüyor.

                Gazeteci arkadaşlardan ricam yol tamamen ulaşıma kapandı diye haber yapmayalım. Zira bölgede Günaydın, Şadan, Mağara, Tınaztepe ve Zirve dinlenme tesisleri gibi yüzlerce insanı çalıştıran irili ufaklı bir çok tesis var.

                Yol kapandı haberi duyulunca bir tane araç geçmiyor, tesisler ciddi anlamda etkileniyor ve kış aylarında personel çıkarmak zorunda kalıyorlar. Ulaşımda kısa süreli sıkıntı yaşanıyor dense yeterli.

                Olayın diğer bir tuhaf yanı da sürücülerin Isparta yoluna sevk edilmeleri. Isparta yolu tek şeritli ve çok tehlikeli bir yol, Karayolları ve Bölge Trafik ekipleri hangi cesaretle sürücüleri bu tehlikeli yola yönlendiriyor anlamış değilim.

                Gazeteci arkadaşlardan bir kez daha rica ediyorum,

                Lütfen, Seydişehir-Antalya yolunu kapalı göstermeyelim

               

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR