Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Namaz  kazanımları 

Namaz  kazanımları 

Efendim mübârek Ramazan ayının ibâdet kazanımları, ruh dinginliği ve güzel mânevî hallerimiz solmasın, yavaşlamasın hayâtı ibâdetlerle doludizgin yaşayalım amacıyla ibâdetlerin en muhteşemi namazla yazılarımızı devam ettirmek istiyoruz müsâdenizle. Birkaç yazı ile namazın muhtevâsındaki kutsî güzelliklerden bahsetmek arzusundayız inşaALLAH.

Namaz insanın yüce Allâh’ın huzûrunda bütün samimiyetiyle bir boyun eğiş hâlidir. Namaz Cenâb-ı Hakk’a bağlılığın, O’na itaatin en keskin göstergesidir. Nefse, şeytana ve gayri şeylere boyun eğmemenin en açık ifâde şeklidir. Namaz yalnız Allah Teâlâ’ya kulluk etmeyi vurgulayan kul ile Yaratıcısı arasında ilâhi bir sözleşmedir.

Şuurlu ve ciddi bir kalp yönelimiyle kılınan namazlarda; günahlardan, isyanlardan dolayı duyulan pişmanlık vardır. Namazda, samimi tevbe ve istiğfarlarla yalvarmak, yakarmak ve iç çekerek duâ etmek vardır. Aslında namaz bunların toplamıdır. Namaz; tekbir, tahmid, tesbih, ta’zim, zikir, tevbe, istiğfar, huşû, tevâzu, rüku, secde ve duâ dâhil birçok ilâhi, kutsi halleri içinde bulundurur. Kişi namazı ile bedenen ve lisânen taatte bulunurken kalben ve rûhen de katılım sağlayabilirse şekilden çok mânâ yönüyle kılınan bu namazlar kılanın imânını hakiki anlamda güçlü kılar. Kişinin imânını tâzeleyen, ona kulluk bilincini hatırlatan böylesi namazlar mümine seviye kazandırır.

İmandan sonra en faziletli amel namazdır. ‘Namaz cennetin anahtarıdır.’ (1) Namaz kötülüklerden kurtuluş, çirkinliklerden arınmadır. Namaz, nefsin ve şeytanın esâretinden kurtulmaya götüren en kâmil yoldur. Kötülüklere, yanlışlıklara, küfre, şirke, günahlara, her türlü dünyevi sevgi ve korkulara karşı güçlü bir engel, güvenilir bir kalkandır. Namaz içindeki ve sonundaki duâ ve niyazlar, tevbe ve istiğfarlar insanı saflaştırır, rûhu sâkinleştirir kişiyi huzûra eriştirir. Namaz, imânı kontrol eden bir bekçidir. Namaz, inananla inanmayanı ayıran önemli bir ölçüdür. 

Namaz, insanın aklına ve düşüncesine gelebilecek birçok yanlış işi yapmayı engeller. İnsanı ahlâki analize tâbi tutar. Kur’ân-ı Kerim’de: “Sana vahyedilen bu ilahî kelâmı oku (başka insanlara) ilet, namazında dikkatli ve devamlı ol: çünkü namaz (insanı) çirkin fiillerden ve akla ve sağduyuya aykırı olan her türlü şeyden alıkoyar; Allâh'ı anmak gerçekten en büyük (erdem ve iyilik)tir. Allah bütün yaptıklarınızı bilir.” (2) Besâri’ul Kur’an’da bu âyetlerin tefsirinde denilmiştir ki; ‘Ey peygamberim, ey peygamber yolunun yolcuları, sana, size kitaptan vahy olunanı okuyun, size kitaptan vahy edileni izleyin, ona tâbi olun, onu anlayın, onu öğrenin, onunla birlikte olun, onu gündeminize alın, onu uygulayın. Senin, sizin ilk işiniz budur. Senin birinci işin kitâbı okumaktır. Bizim birinci işimiz kitabı okumaktır. Başka şeyleri okumayacağız. Sihirbazları, şeytan vahiylerini okumayacağız. Allâh’a hayat hakkı tanımayan zâlimleri okumayacağız. Başkalarının kitaplarını Allâh’ın kitabının önüne geçirmeyeceğiz. Günlük mutlaka Allâh’ın kitabıyla ilgi kuracağız. 

Ve: Namazı da ikâme et. Namazı ayağa kaldır. Hayâtını düzenleyecek, hayâtına çekidüzen verecek, Allah’tan mesaj alacak, tüm hayâtına imzâsını atacak bir namaz kıl. Namazını koru. Namazın üstüne titre. Namaz için her şeyi fedâ et. Namazın Allâh’ın istediği gibi olsun. Muhakkak ki namaz insanı münkerattan ve fuhşiyyattan alıkor. Namaz sâhibini her türlü hayâsızlıklardan, iffetsizliklerden alıkor. Eğer namaz kıldığımız halde hayâtımızda bir kısım bozukluklar varsa biz namazı Allâh’ın istediği şekilde kılmıyoruz da namaz gösterisinde bulunuyoruz demektir. Namazla din kurtarma çabası içine giriyoruz demektir. Eğer kişinin namazıyla hayâtı, namazıyla ticâreti, namazıyla siyâseti, namazıyla âile hayâtı, namazıyla sosyal hayatla münâsebeti aynı doğrultuda değilse bu namaz Allâh’ın istediği bir namaz değildir. Muhakkak ki zikrullah, Allâh’ın zikri en büyüktür. En güzel zikir Allâhu Ekber demektir. En güzel zikir Allâh’ı gündeme almaktır. En büyük şeref Allâh’a kulluktur.’ Evet, tefsirde böylesi mükemmel açıklamalar mevcut. Her satırına imzamızı atarız.

Şimdilik Hak’la kalın, namazlara Hak aşkı için sâhip çıkın vesselam.

---------

1- Müslim, Îman 10

2-  Ankebut, 45

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR