Adem Turan

Adem Turan

MTV zammı ne anlama geliyor?

MTV zammı ne anlama geliyor?

Bu hafta kamuoyu en çok; 2018 yılında uygulanacak  MTV zammını konuştu, tartıştı. Kimileri enflasyonu artıracağı endişesi ile çok bulurken, kimileri de vatandaşın bütçesini zorlayacağı için, fahiş fiyat olarak değerlendi.

Hükümet yetkilileri ise, bu artışın savunma sanayisi için kullanılacağı gerekçe göstererek, gerekli olduğunu savundu. Elbette sadece geçerli savunma bu değil. Sürekli dış ticaret açığı büyümekte. Aynı zamanda bütçe de beklenilenin üzerinde açık veriyor. Bu da demek oluyor ki, denk bütçe görmek artık  hayal.

 29 Eylül 2017  günü TÜİK tarafından açıklanan geçici dış ticaret verileri hiç de iç açıcı değil. 2017 Ağustos ayında; İhracat yüzde 12.3 artarken, İthalat yüzde 15.3 artmış. İhracat 13 milyar  289 milyon dolar olurken, İthalat 19 milyar 162  milyon dolar olarak gerçekleşmiş.  Böylece Ağustos ayında dış ticaret açığı  yüzde  22,8 artarak  5 milyar 873 milyon dolara yükselmiş.

Bu toblaya göre, halk tabiri ile “Delik büyük, yama küçük” hedeflenen bütçe  ise ;2017 bütçesinin gelirleri 2016 bütçesi gelirlerinden kabaca yüzde 11, giderleri ise 2016 bütçesi giderlerinden kabaca yüzde 13 oranında daha fazla. Hükümetin 2017 yılı toplam bütçe geliri bekleyişi 598 milyar TL. Bütçe gideri hedefi 645 milyar TL. Bütçe açığı 47 milyar TL. Oysa Ağustos dış ticaret açığı 21 milyar TL olurken toplam dış ticaret açığı 420 milyar doları geçti. Bu miktarın çoğunluğu özel sektöre ait olsa da, netice itibariyle bizim ülkemizin borcu.

Elbette bu borç ödenecek. Ama nasıl? Kısa vadede ne yapılabilir?  Uzun vadede ne yapılmalıdır? Sorumlu ve yetkili kişiler oturup bunun hesabını yapmalılar.  Acizane bizim önerimiz; Öncelikle israf ekonomisinden çıkıp tasarruf ekonomisine geçilmelidir. Nitekim devlet bütçesi, aile bütçesinin genişletilmiş halidir. Nasıl aileler borç ödemek için tasarruf tedbirleri alıyorsa, Devlet de bu metodu uygulamalıdır. Aksi takdirde gereksiz yapılan harcamaları vatandaşa fatura etmek hiç de etik olmayacaktır…

Rabbimiz Furkan suresi 67. Ayeti’nde  bizi şöyle uyarır;

   “Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.”

Bu arada her gün şehit haberleri geliyor. Yaradan hepsine rahmetiyle muamele etsin, ruhları şad olsun, yakınlarına sabr-ı cemil versin diye niyaz ediyoruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR