Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Konya Görkemli Bir Stadyuma Kavuştu.

Konya Görkemli Bir Stadyuma Kavuştu.

Yeni yapılan Stadyumu tanıtma programına davet edilmiştim ama bulunduğum yerden vasıta olmayınca Belediye ye kadar nasıl gidebilecektim. Bu eksiklik maalesef giderilmemişti. Taksi tutmakta bütçeye müsait değildi

 Bir arkadaşla konuşurken ben götüreyim deyince memnun oldum ve Belediyenin tahsis otobüsü yanına ulaşıp oradan yola koyulduk.

***

Malumunuz bendeniz böyle bir yere giderken yıllar evvelini belleğim film gibi geçiriverir.

Yedi yaşlarımda iken (1937) bir 19 Mayıs gösterisinin yapıldığını gördüğüm…

 Vali İzzettin Bey, Sultanveled ve Şems caddelerinin çevrelediği halen Merkez ve Anadolu İHL.nin bulunduğu kerpiç yapılı yüksek duvarlarla çevrili toprak saha Konya’nın Stadyumu sayılırdı.

***

Öğrenciliğim sırasında Cumartesi günleri İdmanyurdu, Gençler Birliği ile Nakliye okulu takımları maç yapar, bizde seyrederdik.

Seyirci olarak çoğunlukla Askerî Kuleli Lisesi öğrencilerinin bulunduğu maçlarda Nakliye Okulu takımı tekme, itme işlemleriyle 15 gol atardı.

Bir seferinde ki; 1942 de.Bir sivil seyircinin feveranı ile Askeri öğrencilerin onu linç etme girişimleri ile çıkan büyük olay için Zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bile Konya’ya gelip ilgilenmişti.

***

1945 yıllarına doğru şimdiki Atatürk Stadyumunun bulunduğu toprak ve etrafı açık yerde de 19 Mayıs törenleri yapılırdı 1950 de DP devri gelince burası Stadyum haline getirilmiş çimli saha yanında Türkiye’de 2. olan Bisiklet pistli, 23000 kişiyi alabilen bir beton stadyum inşa edilmişti.

Beton oturma yerleri için seyirciler dışarıdan minder alır veya getirir maç seyrederlerdi.

2005 yılında bu yerler koltuk yapılanmasıyla donatılmıştı

***

Gençler birliği daha sonra 1965 yılında Meram spor, Selçuk spor ve Çimento spor ile birleşerek Konyaspor adını aldı ve Türkiye 2. Ligi'nde profesyonel olarak mücadeleye başladı. 1981 yılına kadar siyah-beyaz renkte mücadele ederken, rakibi Konya İdmanyurdu ile birleşti ve rakibinin renkleri olan yeşil-beyaza büründü.

Bunları “nereden nereye?” diye düşünürken otobüs, top görünümlü yeni stadyuma gelmişti ama 300 metre geride indiriverdi bizi.

Bastonum ile engelli toprak sahada nasıl yürüyeceğimi düşünürken yol almaya başlamıştım ki yanımda bir oto durdu ve “Başkan sizi bekliyor” deyiverdiler.

Meğer oto da Konya Büyükşehir Başkanı Sayın Tahir Akyürek varmış. ”Gel Ahmet Amca” deyip davet etti. teşekkür edip böylece daha içeri girerken görkem içinde olan stadyumun iç kısmına girmiş oldum.

***

Etrafı tamamen marekonlu oturum yerleri olan seyirci yerlerinde beyaz renk arasında “Konya Spor” yazısı koltuklarla işlenen kısım haricinde diğer yerler yeşil renge boğulmuştu..       

Çelik yapımlı sanki aslanağzı gibi uzanan gölgeliklerde bolca projektörler konularak ışınlama direklerine gerek kalmamıştı

Güzel ve leziz kahvaltı sonrası Başkan Sayın Akyürek saha kenarına geçerek aldı sazı eline,

              “Yeni stadyum ile sadece Konya’ya değil Türk sporuna önemli bir eser kazandırmış olduk. Belediye imkânlarıyla, eski yeri satılmadan, başka bir kurum katkısı olmadan yapılan tek stadyumun yeni Konya Stadyumu olmuştur.Yeşil-beyaz renklerde, futbol topu şeklindeki Yeni Konya Stadyumu’nun dünyada iz bırakacağı tabii olmaktadır.

Türkiye’nin en büyük stadyumlarından birisini Konya’ya kazandırmaktan mutluluk duymaktayız.

        Konya Büyükşehir belediyesi tarafından yaptırılan ve ihale bedeli 126 milyon 450 bin lira olan yeni stadyum, 400 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. 90 bin metrekare kapalı alana konuşlandırılacak olan stadyum 42 bin seyirci kapasiteli olacak. Tamamı kapalı tribünlerden oluşacak stadyumda zeminden ısıtmalı sahası ve ısıtmalı koltuklar ve localar yapılacak. Ayrıca stadyumda alışveriş merkezleri, restoranlar, amatör spor kulüplerine tahsis edilecek antrenman alanları, ofisler ile 84 turnike ve 22 asansör bulunacak.” Diye sözlerine devam eden Sayın Akyürek;

            “Futbol topu şeklindeki yeni Konya Stadyumu dünyada iz bırakacaktır.        

            Stadın altında büyümeye müsait 500 araçlık yer altı, 3 bin araçlık yer üstü otoparkımız var. Araçla girilebilecek, kamyonun, ambulansın, itfaiyenin rahatlıkla girebileceği 4 tane ana kapı var. 54 loca, zemin ısıtma, drenaj ve ısıtma sistemleri son derece modern bir stad. Diğer statlarda yaşanan sorunlar biraz da bize ders oldu.

              Kışın buzlanma olmayacak.Tribün ısıtma sistemi var. Dışarıda sıcaklık -10 derece iken burası bu ısının 10-15 derece daha üstünde bir sıcaklığı muhafaza etmiş olacak.Tamamı kapalı olduğu için kendi içinde de ısı harekâtı oluşacak.Koltuklarımız Avrupa standartlarında.Protokol ve basın tribünü hazırlanmış durumda.Basın tribünümüz Konya’nın tanıtımına, buradaki maçların daha canlı bir şekilde yansıtılmasına vesile olacak.Skorboard şu anda Türkiye’deki en büyük ekran.40 seyirci çıkışı, 14 giriş, 100’e yakın turnike, asansörler, engelli asansörleri, mescitler bulunuyor.Bir spor müzesini de stadyumda hayata geçireceğiz inşallah.Bu konuda TSYD ile işbirliği içinde çalışacağız.

***

Bu çalışma ve esere şapka çıkarmamak yerinde olmaz.

Sayın Akyürek’i tebrik için yanına yaklaşırken,  hayli olumsuz haber ve gereksiz ithamlar gözümün önüne geldiğinden, kendilerine teşekkürlerimi sunarken “İt ürür. Kervan yürür. demeyi de ilave etmiş oldum.

Stadyumun Mobese kamerası da var takip edebilirsiniz.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR