Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Koalisyon arayışı

Koalisyon arayışı

Türkiye, 07 Haziran seçiminden sonra herhangi bir partinin tek başına iktidara gelemediğinden dolayı koalisyon arayışı içerisine girmiştir. Bakalım, bir koalisyon kurulabilecek mi? Kurulamazsa erken seçime mi gidilecek; göreceğiz.

Sistematik bir şekilde AK Parti hükümetini yıkan muhalefet, AK Partisiz bir hükümet kurma konusunda pek istekli görünmemektedir. MHP, HDP’yi yok kabul etmekte ve AK Parti’nin çözüm sürecinden vazgeçmesini istemektedir. CHP ve MHP, HDP’siz bir hükümet kuramamaktadır. CHP’nin bir kısmı AK Parti ile hükümet kurmak istemektedir, bir kısmı da muhalefetin kurmasını istemektedir. Bu durumda –“Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” misalinde olduğu gibi- CHP, AK Parti ile hükümet kurma cesaretini gösterebilir mi, bilemiyorum.

AK Partisiz bir hükümetin kurulması ufukta görülmemektedir. İç ve dış şartların zorlamasıyla AK Parti + CHP veya AK Parti + MHP bir koalisyon kurabilir.

AK Parti hükümetini yıkan muhalefetin tabanının zorlamasıyla CHP + MHP + HDP bir hükümet kurabilir veya CHP+MHP’nin kurduğu koalisyonu, HDP’nin dışarıdan desteklemek suretiyle de bir hükümet kurulabilir. Böyle bir koalisyon ufukta görülmemektedir. HDP, AK Parti ile bir hükümet kurmayacağını seçimden önce ve sonra deklare etmiştir.

En kötü hükümet, hükümetsizlikten daha iyidir. Başka bir ifade ile zalim hükümet, hükümetsizlikten daha iyidir. Bu sebeple bütün partiler, elini taşın altına koyup bir an önce hükümeti kurmaları için üzerine düşen görevi yerine getirmeleri gerekir. 

08 Haziran sabahı muhalefet bayram etti; Türkiye kazandı, demokrasi kazandı, kâbus sona erdi v.s. Batı da İsrail de sevindi…

Hükümet bir an önce kurulmazsa dolar, euro ve altın yükselebilir, benzinin fiyatı artabilir, konut kredi faizleri yükselebilir, yatırımlar durabilir…

AK Parti bir hükümet kuramazsa, muhalefet kurmalı, olmazsa seçime gidilmeli. Tek partinin iktidara gelmesi ülke açısından daha iyi olur, diye düşünüyoruz.

Garp, temelde Batı uygarlığında birleştiği için koalisyon onlarda düzgün bir şekilde çalışabilmektedir. Doğu, temelde İslam medeniyetinde birleşmediği için koalisyon bizde düzgün bir şekilde çalışamamaktadır.

Bir misal vermemiz gerekirse, en başarılı olan “Refah Yol” hükümetinin bile ömrü uzun sürmemiştir. Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın oluşturduğu “Havuz Sistemi”nin kapitalizmle bağdaşmadığından dolayı bütün şer güçler, üzerine çullanıp yıkmıştır.

Biz, herhangi bir partinin tek başına iktidara gelmesi Türkiye’nin lehine olur, diye düşünüyoruz. Halkımızın da bu şekilde düşündüğüne inanmaktayız. Halkın iradesinin bu şekilde tecelli etmesinin sebebi, AK Parti’nin bir kısım icraatının yanlış olmasıdır. Halkın tabiriyle AK Parti’nin kulağı biraz çekilmiştir. AK Parti de bundan ders alacağına yürekten inanıyoruz. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR