Adem Turan

Adem Turan

“Katar” bize ne katar?

“Katar” bize ne katar?

Katar resmi adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi. Asya kıtasında yer alır. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Nüfusu 2.235 milyondur, yaklaşık Konya nüfusuna eş değer. Toprak alanı ise Konya’nın üçte biri kadar 11.571 metre kare yüz ölçümüne sahiptir.

Katar’a bir takım ambargolar uygulansa da, bunları aşması mümkün gözüküyor. Şöyle ki; dünyada en büyük ihracatçısı olduğu sıvılaştırılmış doğalgazdan (LNG) geçen Nisan ayında dış ticaret fazlasını 2,7 milyar dolara ulaştıran Katar, sahip olduğu hazır limanlarından LNG ihracatına başlayabilir ve daha önce Suudi Arabistan üzerinden ithal ettiği ürünleri deniz yoluyla elde edebilir.

Katar, petrol ve doğalgaz ihracatı için önem arz eden başkent Doha ve sanayi kenti Ras Laffan'da bulunan limanların yanı sıra petrol ve doğalgaz taşımacılığında kullanılan filolara da sahip.

Bu yıl bizde de uygulamaya geçen varlık fonu, Katar’da ciddi meblağ oluşturuyor. Başkent Doha'da 2005'te kurulan ve yaklaşık 335 milyar dolar tutarında varlığı yöneten Ulusal Varlık Fonu'nun (UVF) yanı sıra rezervlerin 43,6 milyar dolara ulaşması, Katar'ın ekonomik krizi önleyebilecek gücünün olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye bu durumda karlı çıkması için müttefik olarak yanına bir takım İslam  ülkelerini de alarak, (Pakistan, İran, Endenozya, Malezya gibi) gücü ölçüsünde Katar’a askeri, lojistik, psikolojik  her türlü desteği vermelidir.

Gıda ihtiyacının bir çoğunu kara bağlantısı olduğu için Suudi Arabistan’dan ithal ediyor. Yine Tekstil, elektrik ve elektronik ürünleri ithal etmekte. Türkiye bu krizi kara çevirme imkanına sahip gözüküyor.

Her şeyden önce insan olarak sonra da Müslüman ülke olması hasebiyle hareket edip safımızı belirlememiz şarttır. Aksi taktirde Suudi Arabistan’ın düştüğü gaflet ve hıyanete düçar oluruz.

Şu ana kadar başta Suudi Arabistan olmak üzere 7 ülke aralarındaki ilişkileri durdurma kararı aldı. Tabidir ki büyük şeytan ABD ve İsrail’in telkinleriyle.

Sanki ABD amacına ulaşmış gözüküyor. Zira Katar’a 12 milyar dolarlık F15 savaş uçağı satışı anlaşması imzalanmış.

Oysa Rabbimiz Ahzab 48’de “Kafirleri  ve münafıklara itaat  etme”  emrini verirken  bazı Arap kardeşlerimiz bu hususu tam idrak edemedikleri anlaşılıyor. Geçmişte Osmanlı’ya yaptıklarını tekrarlamamalarını umut ediyoruz.

 Cumanız mübarek olsun Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR