Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

İstanbul Havalimanı ve CENGİZ ailesi

İstanbul Havalimanı ve CENGİZ ailesi


                29 Ekim Cumhuriyet bayramını ülkenin her yöresinde coşku ile kutlarken, Türkiye Dünyanın en büyük havalimanının açılışını gerçekleştirdi.

İlk fazının açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı, 76,5 milyon metrekarelik alanıyla dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olan İstanbul yeni havalimanının ilk seferi, 31 Ekim günü saat 11.30'da Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Ankara uçuşuyla gerçekleştirildi.

İstanbul’a yapılan üçüncü havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon euro ile Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu  vermiş, bu fiyat ile İhale bedeli beklentilerin üç katına yakın bir rakama ulaşarak rekor kırmıştı.

 5 Mayıs 2013 günü İhalesi yapıldığında ilk etabı 29 Ekim 2018 günü açılışı yapılacağı açıklanmıştı. 36 bin kişinin üç vardiya çalışması sonucu açıklandığı tarihte hizmete girdi.

SON TEKNOLOJİ KULLANILDI

Havalimanında ki her birim son teknolojiyle tasarlandı. Hava ulaşımı ve güvenliği konusunda bu projeyle birçok yeniliğe imza atıldı. Ayrıca Devlete ödenecek kira 32,4 milyar.

Diğer yandan önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanı büyümeye devam edecek. Çevreci ve tabiat dostu olan projede 120 bin kişi görev yapacak.

Tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak.

CENGİZ-LİMAK-KOLİN-MAPA-KALYON

                Dünyanın en büyük havalimanının yapımında Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu görev aldı.

Benim üzerinde durma istediğim nokta Seydişehir ve Konya yı da yakından ilgilendiren CENGİZ ailesi.

CENGİZ AİLESİ GURURUMUZ oldu

                24 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın uçağı İstanbul havalimanına indiğinde Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’ in de bulunduğu kalabalık bir heyet Erdoğan’ ı karşılamıştı.

                2005 yılından bu yana kendimizden biri olarak gördüğüm Mehmet Cengiz’ in o tarihte Türkiye’ nin en büyük projelerinden birinde imzasının bulunmasından dolayı onur duymuştum.

                Bilindiği üzere eskimiş teknolojisi ile nerede ise kapanmanın eşiğine gelen Seydişehir Etibank Alüminyum tesislerini 600 milyon dolara yakın harcamana yaparak her birimini modernize eden ve her fırsatta artık Seydişehir’ li olduk diyen,

                Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesini Üniversiteye, Şaban Cengiz Kültür Sitesini Belediye ye hediye eden, bunun yanında kapılarını çalan her resmi ve hayır kurumunu geri çevirmeyen Cengiz ailesinin Türkiye’ nin inşasında söz sahibi olması gurur kaynağımız oldu.  

                Havalimanın açılışı sırasında CENGİZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’ i Başkan Erdoğan’ ın yanında görmek göğsümü kabarttı.

                Modern Türkiye nin inşasında Seydişehir’ de de yatırımı olan Cengiz ailesinin bulunmasından bölgede hizmet veren gazeteci-yazar olarak mutluluk duydum.

                Dünyanın en büyük havalimanının inşasında görev alan CENGİZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz nezdinde tüm CENGİZ ailesini tebrik ediyorum.

                76,5 milyon metrekare alana ve 6 bağımsız piste sahip, yıllık 200 milyon yolcu kapasiteli, 350’den fazla destinasyona ulaşım imkanı sağlayacak olan, Yeni Havalimanı'nın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni ediyorum.

               

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR