1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Fıkıhi Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Fıkıhi Soru ve Cevaplar

A+A-

Soru 1. Hocam, şeytan var mıdır? Neden yaratılmıştır. Şeytanın asıl adı nedir? İblis ne demektir? Cevap bekliyoruz.

Cevap 1. Şeytan sahtekâr, kibirli, gururlu, kendini beğenen, Allah’ın lanet ettiği varlıktır. Ateşten yaratılmıştır. Şeytanın asıl adı – Haristir. Allah’ın emrini dinlemeyip, Allah’ın kudret ve ilim sıfatlarına ters düştüğü için -  Adem (as) secde etmediği için şeytan denir. İblis müflis anlamındadır. Allaha karşı geldiği için tüm yaptığı işler boşa gideceğinden iblis denir. 

Soru 2. Hocam, şeytanlar çoğalır mı? Cinlerin Müslüman olanları var mıdır? Açıklarmısınız?

Cevap 2. Evet, şeytanlar da insanlar gibi ürer, çoğalır, ölürler. İnsanlara göre bunlar çok uzun yaşarlar, insanlardan farklıdırlar. Bunların içinde de Müslüman olan, Hıristiyan, Yahudi olanı vardır. Hatta bunlardan evliya olan, cennetlik olanlar da var.

Soru 3. Hocam, şeytan ve cinler insanlara zarar vere bilir mi? Bunlardan korunmak için ne yapmak lazım?

Cevap 3. Bunlar insanlara zarar verirler. İnsanların zayıf olanlarını kontrol eder, o zaman insana zarar verir. Bunlar pislik olan yerlerde bulunur, o zaman insanlara musallat olurlar. Korunmak için abdestli olmalı, Fatiha, Ayetel Kürsi, 3 İhlas, Felak, Nas sureleri sık-sık okunmalıdır.

Soru 4. Hocam, kaç çeşit şeytan vardır?

Cevap 4. 9 çeşit şeytan vardır:

a) Lebun – içki içenlerle birlikte olur.

b) Zelitur – sokaklarda bulunur.

c- Vesin – belaya düşenlere gider.

d- Ovar – sultan ve idarecilere musallat olur.

e- Heftel – yalancılara, kumarcılara gider.

f- Mürre – çalgıcılarla birlikte olur.

g- Lekus – Mecusilerde bulunur.

h- Musavvit – Yahudi ve Hıristiyanlarda bulunur.

i- Dasim – her evde, her insanda bulunur.

Soru 5. Hocam, nikâh kıyılırken mihirden hiç bahsedilmedi. Bu nikâh caiz mi? İçimize şüphe girdi. Ne dersiniz?

Cevap 5. Hanefi ve Şafii mezheplerine göre nikâhta mihri tespit etmek sünnettir. Yani miktar ve oranını belli etmek sünnettir. Söz edilmezse mihri misli verilmesi gerekir. Yani daha önceki kız kardeşlerin, gelinlerin ve ya arkadaşların evlenenlerin misli ne ise o kadar takmalıdır. Allah (cc) Kur’an’da şöyle buyuruyor: “Nikâh ettiğiniz kadınların mihrini seve-seve verin. Mihr kadının hakkıdır” Senetle tespit edilir. Yazılması sünnettir. Kadın ise dilerse beyine bağışlar.

Soru 6. Hocam, ben çok öfkeliyim. Kardeşlerimizle ortağız. Üçle, dokuzla şart ettim. Ya hisseler benim dediğim gibi bölünecek, ya da dükkânı yakarım dedim. Öfkeliyken söyledim. Onlar da bakmıyorlar. Ne yapmam lazım?

Cevap 6. Talakta öfkeli olmak, sarhoş olmak, bir şeyi değiştirmez. Sarhoşsa onu keyfi içti, öfkeliyse öfkesine hâkim olmalıydı. Netice – kardeşler malları ortadan üçe böler, senin şartın da yerine gelir. Ve ya o dükkânı yakarsın, yine yemin yerine gelir. Tercih senin.

Soru 7. Hocam, yılbaşı geliyor. Biz yılbaşı gecesi arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Yemekler hazırlanıyor, hindiler kesiliyor, eğleniyoruz. Amma içki içmek yok. Tavla oynuyoruz. Bunu yapmamızda dinen bir sakınca var mı?

Cevap 7. İslam’da Noel yoktur, yılbaşında eğlence yoktur. Peygamberimiz (s.a.v) kim bir kavme benzerse o da onlardandır, kim bir başka kavme benzerse bizden değildir diye buyuruyor. Siz Müslümansınız. Niye Hıristiyanlara özeniyorsunuz. Hindiyi bir gün önce ve ya bir gün sonra yiyin. Bir hadisi şerifte tavla oynayan elini domuz kanına bulamış gibi olur. Diğer hadiste kim tavla oynarsa Allaha ve Resulüne asi olmuş olur.

Soru 8. Hocam, biz köylüyüz. Devlet Ziraat Bankası’ndan kredi veriyor.  Traktör alıyoruz. 5 yılda ödüyoruz. Bazı hocalar devlet verdiği için alınır, haram olmaz diyorlar. Siz ne dersiniz.

Cevap 8. Kredi demek, faizle ödünç para vermek demektir. Kim verirse versin, haramdır. Devlet resmi milli piyango adı altında kumar oynatıyor. Kumar yasak ta, devlet oynatırsa yasak değil mi? Adam piyango alırsa helal olur mu? Ve ya devlet resmi umumhane açtırıyor, vesikalı kadın çalıştırıyor. Buraya giden erkek günahkâr değil mi? Haramdır.

Soru 9. Hocam, kredi kartı kullanıyoruz. Bu haram mı? Ama herkes kullanıyor. Açıklarmısınız?

Cevap 9. Devrin güvendiğimiz fıkıhçıları şu görüştedir. Kredi kartı hayata girmiş, israfı körüklüyor, borçlanmanı hızlandırıyor. Bir şartla kullanın. Alış verişiniz meşru olacak, gününde ödemesini yapıp faize bulaşmayacaksınız. Başka türlü çıkış yolu yoktur.

Soru 10. Hocam, 5 yıldır yazılıyorum, haccım çıkmadı. Umreye gitmek istiyorum. Gidersem hac farz oluyor diyorlar. Ne dersiniz?

Cevap 10. Umre sünnettir. Umre yapa bilirsiniz. Umre yapmanızda hiçbir sakınca yoktur. Siz zaten yazılısınız. Size hac farz olmuş. Ancak yol emniyeti yok, yani devlet izin vermiyor. Kurada çıkarsa gideceksiniz. Umreye zilkade-zilhicce aylarında giden birisi bekler, haccını da yapar, döner. O zaman umre yapana hac farz olur. Ayette gücü yetenlere hac farzdır diye buyruluyor. Umre ve hacca giderken parası ucuz olanı değil, dürüst rehberi olanı tercih edin. Biz Çanakkale’ye giderken rehber buluyoruz. Burada da rehber arıyoruz, kaldı ki burası Kâbe, Ravza. Rehbersiz olmaz.

Soru 11. Hocam, kazaya kalan namazlar cemaatle kılınır mı? Açıklarmısınız?

Cevap 11. Hanefi mezhebine göre kazaya kalan namaz münferitle kılınır, cemaatle de kılınabilir. Kaza namazlarını biran önce bitirmesi gerekir.

Soru 12. Hocam, ergenlik çağına ulaşmamış bir erkek hafız çocuk bize namaz kıldırdı. Cemaat namazımız olur mu, olmaz mı diye münakaşa ettiler. Bu çocuğun kıldırdığı namaz olmuş mu? Açıklarmısınız?

Cevap 12. Hanefi mezhebine göre buluğa ermemiş bir çocuğun cemaate namaz kıldırması caiz değildir. Çünkü namaz üzerine farz olmamıştır. Cemaatin namazı yeniden kılması gerekir. Şafii mezhebine göre ehli yoksa okuması düzgünse o çocuğun imamlık yapması caizdir, kıldırdığı namaz da sahihtir.

Soru 13. Hocam, biz Kâbe’de namaz kıldık, çok kalabalıktı, öndekinin üzerine secde ettik. Namazımız oldu mu?

Cevap 13. Evet kalabalık zamanda, mekânda yüksekliği 22-23 cm geçmeden öndekinin üzerine secde yapılabilir bir sakıncası yoktur.

Selam ve dualar.

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Ali Galip Doğan

Bu yazı toplam 7630 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.