Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Endüstri 4.0 ve tarım-1

Endüstri 4.0 ve tarım-1

Tarım endüstrisi önümüzdeki birkaç on yıl içinde her zamankinden daha önemli hale gelecektir. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün geçmiş yıllardaki raporuna göre 2050'de artan Dünya nüfusu10 Milyar üzerinde olacağı ve bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için 2050 yılına kadar mevcut gıda üretiminin yüzde 70 daha fazla gıda ve yiyecek üretmek zorundayız.Mevcut tarım arazileri hala küçülmeye devam etmektedir. Bu talebi karşılamak için çiftçiler ve tarım şirketleri daha fazla ve daha verimli üretebilmek için başta nesnelerin interneti olmak üzere Endüstri 4.0’ın çözümlerine yönelmek zorunda kalması gerekiyor.

**

Endüstri 4.0 ya da diğer bir ifadeyle 4. Endüstri Devrimi. Canlı cansız her nesnenin internete bağlanarak iletişim haline geçeceği, makineler arası iletişimin akıllı üretimi beraberinde getirdiği, ekonomik ve sosyal dönüşümleri diye ifade edebiliriz. Hızla devam eden nüfus artışı ve kaynak kullanımında yaşanan sıkıntılar ve değişen dünya, beraberinde yenilikleri ve değişimleri getiriyor. Dünya nın büyümesine karşın rekabet gücüde paralel bir şekilde artmaktadır.

**

Üretimde verimlilik yanında kalite de hayati önem tanıyor. Bu durum teknolojik ilerlemeyi, robotlaşma veya Endüstri 4.0 gibi yaklaşımları beraberinde getiriyor. Endüstri 4.0’ ın vesile olduğu gelişmeler; geleceğin fabrikasında üretim esnekliği, sıfır stok çalışma ve bilgisayar destekli tasarım, üretim gibi kavramların insandan bağımsız tamamen otomatik sistemler tarafından yerine getirilmesi gibi başlıkları öne çıkarıyor.

***

Aslında teknik gibi görünen tüm bu gelişmeler sadece üretimde değil birçok alanda tarımda da değişiklikleri beraberinde getiriyor. İstihdamın vücut gücü yerine teknolojinin kullanımına doğru kayması, nitelikli iş gücü için bir talep oluşturmaktadır.

**

Tarımsal alanda ise endüstri 4.0 kullanımı hız kazanması gerekmektedir. Çiftçiler, günlük işlerinin verimliliğini artırmak için bazı yüksek teknolojili tarım teknikleri ve teknolojileri kullanmaya başladılar. Örneğin; tarım alanlarına yerleştirilen sensörler, çiftçilerin bölgedeki topografya ve kaynakların yanı sıra toprak asitliği ve sıcaklık gibi değişkenleri,sulama ve diğer tarımsal özellikleri, ayrıntılı bir şekilde elde etmelerini sağlıyor.

**

Önümüzdeki günler ve haftalar boyunca hava koşullarını tahmin etmek için iklim tahminlerine de erişebiliyorlar. Çiftçiler akıllı telefonlarını, bitkilerini ve canlı hayvanlarını uzaktan izlemek için kullanabilir ve aynı zamanda hayvanlarını besleme ve üretme konusunda istatistikleri derleyerek gelecek tahmininde bulunabilirler.

**

Dronlar vasıtasıyla yüksekten çekim yapılarak arazinin ne kadarı sulanıyor? Ne kadar gübre atıldı? Ne kadar alanda hastalıklar var artık teknıloji kullanılarak takip edilebilmektedir.Örnek vermek gerekirse 100 dekar arazisi olan bir üretici belli bir zaman diliminde sonra kontrol güçleşmektedir.

**

İster hububat ekimi veya değişik ürünlerin ekiminden sonra belli bir alanı kontrol edebilmektedir. Diyelimki yüzde 25 alanda sulama yapılamıyor veya hastalıktan dolayı ürün kaybı söz konusu. İşte teknoloji kullanılarak acil çözüm bulunması mümkün hale gelmektedir.

**

Teknoloji ve endüstri 4.0 sayesinde verim kaybı minimuma inmesi mümkün hale gelebilmektedir. Nesnelerin internetine yönelik bir diğer uygulamada ise ekilen toprağın sıcaklık değerleri anlık olarak takip edilerek tarım ürününün ekme, sulama, toplama işlemi hakkında daha verimli karar verilebiliyor.

**

Endüstri 4.0'ın çözümleriyle, ortalama bir çiftlik için verimin AB ülkelerinde yüzde 3,75-5 arttığını, enerji maliyetlerinin dekar başına 7 dolar -13 dolar düştüğünü ve sulama için su kullanımının yüzde 8-20 oranında azaldığını belirlendi.Ülkemizde ise bu rakamların daha fazla olacağı mümkündür.O halde üreticinin hızlı bir şekilde endüstri 4.0 geçmesi gerekmiyor mu? “Tarımda verimliliği en üst düzeye çıkarmak için tarımdaki büyük verilerin toplanması ve analiz edilmesi gerekmektedir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR