Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Mevlânâ ve Mevlevilik Çalıştayı

Mevlânâ ve Mevlevilik Çalıştayı

Selçuk Üniversitesi, diğer alanlardaki ileri adımlarına yeni bir katkı yapmış oldu. Geçtiğimiz hafta içinde 14 üniversitemizden 41 Mevlânâ araştırmacıları olan bilim ve ilim adamını Konya'da toplayarak Mevlânâ ve Mevlevî üzerinde bir çalıştay toplantısı gerçekleştirdi.
Davetli olarak bendenizin de bulunduğu Dedeman Otel'deki toplantıda…
Hayretime mucip oluşum içinde, konuşmacıların bildiğimiz Mevlânâ hayatı üzerinden değil onun ilmî değeri ve dünyaya duyurmak istedikleri üzerinde beyan, sual ve cevaplı bir çalıştay oluyordu.
Geçmiş yıllar gözüm önüne gelmiş, boşa geçen zamanlarda değerlendirmeler yapılmasına susamıştık sanki.
Bu başarıyı sağlayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hakkı Gökbel nezdinde Selçuk Üniversitesi “Mevlânâ Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Hz. Mevlânâ’nın 739. Vuslat Yıldönümü” Uluslararası Anma Etkinlikleri” kapsamında düzenlenen ‘Mevlânâ Araştırmacıları Çalıştayı’nda ki açılış konuşmasında Sayın Gökbel şöyle diyordu.
***
“Mevlânâ ve Mevlevilik alanı çeşitli çalışma konularına göre biraz daha farklılıkları olan bir alan. Bu alan elbette ki ilmin ve akademik çalışmaların alanı, ancak bir o kadar da popüler de bir alan. Bu açıdan Hz. Mevlânâ ve Mevleviliği akademik çalışmalar içine hapsetmemiz mümkün olmayacağı gibi tamamen popüler alanın ilgisine de terk etmemiz söz konusu olmayacaktır. Bu dengenin bulunabilmesi açısından Hz Mevlânâ’yı anma törenlerinin bir taraftan halka hitap eden yönü diğer taraftan da akademik çalışmaları içinde barındıran yönü ile ele alınmasının gerektiğini düşünüyorum.”
***
Bu açıklamayı yaparken birde yeni bir kuruluş oluşumun müjdesi içinde idi
Devamla, ülkede ve dünyada tek olan “Mevlânâ Araştırmaları Enstitüsü”nü bünyesinde barından tek üniversite olarak Mevlânâ ile ilgili çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirten Rektör Gökbel,
“Geçtiğimiz aylarda Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan Enstitüye bağlı “Mevlânâ ve Mevlevilik Araştırmaları Anabilim Dalı’nda da çalışmalar başlayacak ve 2013 yılının başından itibaren Yüksek Lisans öğrencisi almaya başlayacağız. Böylelikle dünyaya uzanan, evrensel değerimiz olan Hz. Mevlânâ ve eserleri ile ilgili orijinal çalışmalar yaparak bilim dünyasına katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
***
Daha sonra söz alan ilim adamları, Mevlânâ ve Mevlevilik kültürünün popüler alanlardaki kullanımı tartıştı
Mevlânâ ve Mevlevilik alanında pek çok çalışmaya ışık tutması hedeflenen Çalıştay'da Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, katılımcılara Türkiye’deki üniversitelerde yapılan Mevlânâ ve Mevlevilik ile ilgili lisansüstü çalışmalar hakkında hazırlanan sunumu yaptı.
Daha sonra iki oturum halinde gerçekleştirilen Çalıştay kapsamında Mevlânâ ve Mevlevîlik üzerine yapılan ve yapılacak olan araştırmaların ortak bir çalışmaya ihtiyacının olup olmadığı, yeni ve kapsamlı çalışmaların neler olması gerektiği, tarih boyunca kaleme alınan yazma ve matbu eserlerin günümüze kazandırılmasının gerekliliği ile Mevlânâ ve Mevlevîlik kültürünün popüler alanlarda yanlış kullanımı araştırmacılar tarafından istişare edildi.
Konya’da böyle bir çalıştayın yapılmasındaki gayretlilere teşekkür etmek borcumuzdur.
Atalarımız ne demiş;
“At binenin, Kılıç kuşananındır”
***
 Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR