Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Yaşanabilir Konya

Yaşanabilir Konya

31 Ağustos 2011 tarihinde İstanbul ve yerel basında yer alan haber ve yorumlar Konya’nın yerel yöneticilerinin suratlarına bir şamar gibi patladı.
Çünkü o gün CNBC-e Business, 81 ilin yaşanabilirlik ile ilgili notunu verdi ve saklanan, gizlenen gerçekler bir kez daha ortaya çıktı.
Konya’da işbaşında olan yerel yöneticiler konu ile ilgili haber ve açıklamaları her zamanki gibi sessizlikle geçiştirmeye çalışıp görmezlikten gelseler de, iller arası “Yaşanabilirlik Karnesi” listesinde en yüksek notu komşumuz olan bir il aldı.
CNBC-e Business'e göre yaşanabilir ve ekonomide bir numara olan il “Yaşanabilirlik Karnesi”nde listenin en yüksek notunu alan şehir hızlı tren bağlantısı ile kendisine varoş yapılmaya çalışıldığımız başkent Ankara oldu.
Konya’mızın adının sanını okunmadığı yaşanabilirlik listesinde Ankara’yı geçen yıla göre 6 basamak birden yükselen Antalya takip etti.
Herkesin ilk sırada çıkmasını beklediği Mega kent İstanbul ise, bir önceki yıla göre bir basamak daha gerileyerek listenin 6’ncı sırasında yer aldı.
Ekonomide listenin 2’nci sırasında bulunan İstanbul, eğitimde 20’nci, sağlıkta 50’nci, güvenlikte 15’inci olurken, kent hayatı sıralamasında listenin 2’nci sırasına oturan 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, kültür sanat sıralamasında ise listenin ancak 5’inci sırasında yer alabildi.
İstanbul’u Ankara’yı geçtik Konya ve Konya eşdeğerindeki diğer büyük şehirlerde neler olup bitiyor denildiğinde ise, yaşanabilirlik, ekonomi ve kent hayatı sıralamasında esamisi okunmayan Konya’mız kültür ve güvenlik konusunda da sınıfta kalmış durumdadır.
Genel sıralamada ilk 10’a bile giremeyen Muğla, Yalova, Kastamonu, Kütahya, Çanakkale ve Karabük, kent hayatının kalitesi kriterine göre yapılan sıralamada ilk 10’da yer alırlarken Konya yoklar listesinde.
Yaşanabilirlik karnesindeki notu 52.20 olan Eskişehir bu yıl bir basamak gerilemiş gözüküyor. Listenin 3’üncü sırasında bulunan Eskişehir Kültür sanat alanında ise liste başında bulunuyor. Eskişehir ekonomide 10’uncu, eğitimde 4’üncü ve sağlıkta ise 9’uncu sırada.
Genel sıralamada 35 ve daha alt sıralarda yer almalarına rağmen, kültür ve sanat imkânları açısından Konya’dan daha iyi durumda oldukları ortaya çıkan ilk 10 ilin dördü inanılır gibi değil ama maalesef Nevşehir, Bursa, Yalova ve Sakarya’dır.
“Huzur Kenti Konya” sloganıyla avutulmaya çalışılan Konya’mız bin kişiye düşen asayiş suçu sayısına göre yapılan değerlendirmede suç oranı en düşük 10 il arasında bile yok.
Genel sıralamada en altlarda gezinen ve Doğu ve Güneydoğu illerinden olmalar hasebiyle dudak bükülen Ağrı, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa en güvenli 10 il arasında yer alarak “Huzur Kenti Konya”yı bir kez daha geride bıraktılar.
100 tam puan üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 2009 yılında notu 42,45 olan Konya’mızın 2010 yılındaki notu 30,35 e gerilemiş durumdadır.
Yani bu şu demektir.
Konya Yaşanabilirlik seviyesi açısından ilk 50 il arasında yok.
81 ilin genel yaşanabilirlik sıralamasına bakıldığında 37 şehir bir önceki yıla göre sıralamada yükselmiş, 10 şehir de geçen yıldan bu yana bir değişiklik görülmezken Konya’nın da içinde bulunduğu 34 şehir ise, gelişmişlik sıralamasında bir önceki yıldan daha gerilere düşmüştür.
Yurt içinde bu değerlendirmeler yapılırken, yurt dışından gelen haberler de hiç iç açıcı değil.
Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan, ekonomi ve iş alanlarında araştırmalar yapan "Economist Intelligence Unit (EIU)”in, yıllık olarak yayımladığı “Dünyanın en yaşanabilir şehirleri” listesinde de Konya’mız yok.
140 şehrin sıralandığı “Dünyanın en yaşanabilir şehirleri” listesinde İstanbul kendisine ancak 109'uncu sırada yer bulabildi.
Bu şehrin idarecileri ve tüm yerel yöneticileri “Dünya kenti”, “Huzur Şehri” ve “Avrupa Birliğine En Hazır Kent” safsatalarıyla avutmaya çalıştığınız ve Mübarek Ramazan ayında bile şehrimize hizmet etmekten çok kendi reklâmlarınızı yapmaya öncelik verdiğiniz eserinizle(!) ne kadar övünseniz azdır.
Çünkü bu şehir sizinle gurur(!) duyuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR