Ramazan Kural

Ramazan Kural

Yasaklar kalktı- eskisi gibi olacağız anlamına gelmiyor

Yasaklar kalktı- eskisi gibi olacağız anlamına gelmiyor

Günlerdir beklenen temmuz ayı itibariyle pandemi yasaklarının büyük bir kısmı kalkmış bulunmakta.

Bu kısıtlamalar kalktı diye salgın hastalık da bitmiş olmuyor tabi ki. Virüs yeni varyantlarıyla varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Tüm yasaklar kalkmadan bile dışarıdaki kalabalık ciddi bir şekilde artmaya başlamıştı.

Bize bir şey olmaz kafasıyla gitmek doğru bir davranış değil. Yakınlarımızın ve sizin yakınlarınızın tedbirsizlik yüzünden ölmesini istemeyiz değil mi?

Uzmanların söylediğine göre aşının üzerinden belli bir süre geçtikten sonra korumaya erişiyor. Aşılarınız tam olsa bile rahatlamak için daha çok erken; çünkü ülkenin çok büyük çoğunluğunun aşılanması ve dünya da bu oranı yakalamamız gerekmektedir. Kendi ülkemizle bu iş bitmiyor.

Dünya genelinde covid hastalığından başka virüslerde var ve covid hasta sayısı normal seviyelere inmedi. Aşı olan ülkeler bile artışlar söz konusu maalesef.

Bilim kurulu toplantısından sonra bakan koca ya dışarıdan gelen turistler ile alakalı alınan önlem sorularına şöyle cevap verdi…

Yurt dışından gelen herkesten 48 saat içinde antijen veya 72 saat öncesinden prc testi mutlaka alıyoruz. İngiltere, İran gibi bazı ülkelerde de zorunlu prc alıyoruz.

Bazı ülkelerde de dün itibarıyla, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yasak koyduk. Özellikle 6 ülke ve delta varyantının yoğun olduğu Bangladeş, Hindistan, Brezilya, Nepal, Sri Lanka gibi ülkelere. “

Bunun yanında binlerce kişi covid geçirdiği için aşı olma süresi iyileştikten 6 ay sonra aşı olabiliyordu. Temmuz ayı itibariyle bu süre 3 aya indirilmiştir. Antikor seviyesinin artacağı covid hastalığına karşı daha dirençli olacağı düşünülüyor.

Dışarıda gördüğüm kadarıyla birçok kişi sokakta yürürken maske takmıyor; kalabalık her geçen gün artıyor. Sanki yasak bitmiş havası var sokaklarda.

Aşı olunca hastalığa yakalanmayacağız anlamına gelmiyor; hastalığa binlerce kişinin yakalandığını biliyoruz.

Dünyada da bunun örneklerini görüyoruz. Covid virüsü peş peşe mutasyonlarla daha sert bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Özelikle aşılama konusunda hızlı hareket eden, nüfuslarının önemli bir kısmına uygulayan ülkelerde dahi, yeniden çok ciddi yayılma riski söz konusu olduğunu duyuyoruz.

Bu yüzden tedbiri elden bırakmayalım. Maskelerimiz takılı olsun. Temizliğe dikkat edelim. Hepimiz dikkat edersek sevdiklerimiz daha güvende olur.

Umut ediyorum bir daha o yasaklı günlere tekrar geri dönmeyiz…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR